Σας κοινοποιούμε επιστολή πολίτη αναφορικά με την παροχή πρώτων βοηθειών μέσω ΚΑΡΠΑ από φαρμακοποιό της περιοχής της Αρκαδίας που έσωσε τη ζωή ενός... ΣΩΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ Η ΠΑΡΟΧΗ Α ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΑΠΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ

 

Σας κοινοποιούμε επιστολή πολίτη αναφορικά με την παροχή πρώτων βοηθειών μέσω ΚΑΡΠΑ από φαρμακοποιό της περιοχής της Αρκαδίας που έσωσε τη ζωή ενός συμπολίτη μας. Το περιστατικό αυτό αναδεικνύει την ανάγκη οι συνάδελφοι φαρμακοποιοί, ως επαγγελματίες υγειονομικοί, να έχουν πιστοποιημένες γνώσεις παροχής Α΄ Βοηθειών, γνώσεις που παρέχονται μέσω των σεμιναρίων που διοργανώνονται από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, το ΙΔΕΕΑΦ και τους τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους.

Εκ του ΠΦΣ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΛΙΤΗ

Βρέθηκα για διακοπές στον Τυρο Αρκαδίας με την οικογένειά μου. Κυριακή μεσημέρι τρώμε σε μια ταβέρνα όπου στο διπλανό τραπέζι ένας κύριος γύρω στα 68 έτη χάνει τις αισθήσεις του και πέφτει κάτω. Ενας νεαρός τρέχει και του παρέχει α βοήθειες, του κάνει καρπα. Ο κύριος μετά από ώρα επανέρχεται.

Καλούμε ασθενοφόρο όλοι ασθενοφόρο και τελικά κανείς δεν ξέρει εάν θα έρθει ασθενοφόρο. Μόνιμοι κάτοικοι μας λένε ότι έχουν ένα ασθενοφόρο στο χωριό Λεωνίδιο Αρκαδίας και κανένα στον Τυρο Αρκαδίας. 
Έρχεται γιατρός από το περιφερειακό ιατρείο και του κάνει καταγής καρδιογράφημα και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται. Εν τέλει έρχεται το ασθενοφόρο με οδηγό έναν φαντάρο.  
Ο νεαρός που έσωσε τον άνθρωπο  έμαθα αργότερα ότι είναι ο φαρμακοποιός Αριστείδης Κουνάς. Ο γιατρός που ήρθε από το περιφερειακό ιατρείο Τυρού είναι ο Χρήστος Καλλιμάνης.
Πολλά  συγχαρητήρια λοιπόν στο φαρμακοποιό Αριστείδη Κουνά και στο γιατρό Χρήστο Καλλιμάνη για την άμεση ανταπόκριση τους. 
Λυπάμαι αλλά είναι αδιανόητο το 2023 να μην υπάρχουν γιατροί και ασθενοφόρα σε χωριά που ειδικά αυτή την περίοδο αυξάνονται πληθυσμιακά λόγω τουρισμού. Ευχόμαστε λοιπόν εάν μας συμβεί κατι να παρακαλάμε να βρεθούμε σε ανθρώπους με ανθρωπιά και εν συναίσθηση. 
Κύριοι αρμόδιοι φροντιστε για αυτά τα μέρη να καλυφθούν με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ότι άλλο συνεπάγεται αυτό.  
Χ Λ