Μετά την ενημέρωση του ΠΦΣ για το νέο νομοσχέδιο του ΥΥΚΑ, παραθέτουμε την ενημέρωση σχετικά με τη συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών... Συνταγογράφηση ανασφάλιστων πολιτών

 

Μετά την ενημέρωση του ΠΦΣ για το νέο νομοσχέδιο του ΥΥΚΑ, παραθέτουμε την ενημέρωση σχετικά με τη συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες από 1/7/2022:

Η συνταγογράφηση ανασφάλιστων πολιτών  από 1/7/2022 γίνεται μόνο από δημόσιες δομές (νοσοκομεία, κέντρα  υγείας κτλ)

Εξαιρούνται οι:

ανασφάλιστοι νέοι έως 18 ετών

– ασθενείς με νοητική ή ψυχική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, διπολική διαταραχή, κατάθλιψη με ψυχωσικά συμπτώματα, εγκεφαλική παράλυση ή βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, ακρωτηριασμένοι που λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, όπως και όσοι έχουν πιστοποιημένη αναπηρία από ΚΕΠΑ 80% και άνω, για οποιαδήποτε πάθηση.

– ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS)

– ασθενείς με παθήσεις τα φάρμακα των οποίων χορηγούνται με μειωμένη ή μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου

– ασθενείς για τη συνταγογράφηση όλων ανεξαιρέτως των εμβολίων

Για τους ανασφάλιστους ασθενείς που δεν ανήκουν στις κατηγορίες αυτές, η συνταγογράφηση των υποχρεωτικά ηλεκτρονικώς συνταγογραφούμενων σκευασμάτων (όπως π.χ. τα αντιβιοτικά) από τους ιδιώτες ιατρούς, πραγματοποιείται με ένδειξη συμμετοχής ασθενούς 100%.

Επισημαίνουμε πως όσες συνταγές συνταγογραφούνται ή έχουν συνταγογραφηθεί για τους Δικαιούχους του Ν.4368/2016, είτε μηνιαίες είτε επαναλαμβανόμενες, θα εκτελούνται κανονικά από τα ιδιωτικά φαρμακεία εφόσον η ΗΔΙΚΑ το επιτρέπει, ανεξάρτητα δηλαδή από το αν ο συνταγογράφων ιατρός είναι ιδιώτης ή ιατρός δημόσιας δομής και από το χρόνο έκδοσης της συνταγής.