ή κατεβάστε το ΕΔΩ

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [625.03 KB]

ή κατεβάστε το ΕΔΩ

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.11 MB]

Με Παράρτημα του ΕΠΕ στις 20/4/2023 η αποζημίωση του εμβολίου κατά του HPV για αγόρια και κορίτσια 15-18 ετών παρατείνεται για έναν χρόνο, μέχρι το τέλος του 2024:

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.07 MB]

ή κατεβάστε το Παράρτημα ΕΔΩ

A) Εμβόλιο μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β, πρωτεϊνικό (ΜenB-4C) – Bexsero

– Το εμβόλιο MenB-4C χορηγείται σε υγιή βρέφη σε δύο δόσεις στις ηλικίες 2 και 4 μηνών και μια αναμνηστική δόση στην ηλικία 12-15 μηνών. Σε κάθε περίπτωση, λόγω της επιδημιολογίας της νόσου, επισημαίνεται ότι η πρώτη δόση σε υγιή βρέφη πρέπει να γίνεται αμέσως μετά τη συμπλήρωση του δεύτερου μήνα της ζωής και το αργότερο έως την ηλικία των 6 μηνών, η δεύτερη δόση έως την ηλικία των 12 μηνών και η αναμνηστική δόση έως την ηλικία των 18 μηνών.

Για τον ΕΟΠΥΥ:

– Συνταγογραφείται από 26/8/2024 με κωδικό Ζ23.8

– Επιτρέπεται μόνο 1 δόση σε κάθε συνταγή (επιπλέον ποσότητες θα περικόπτονται, δείτε ΕΔΩ) και δεν επιτρέπεται να εκδίδονται δίμηνες συνταγές

Δείτε το έγγραφο πατώντας ΕΔΩ

Επίσης το εμβόλιο MenB συνιστάται από την ηλικία των 2 μηνών έως 18 ετών στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:
– Σε βρέφη και παιδιά με ανατομική ή λειτουργική ασπληνία (όπως ομόζυγη θαλασσαιμία, δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία) και με εμμένουσα (συγγενή ή χρόνια) έλλειψη τελικών κλασμάτων του συμπληρώματος, όπως κληρονομική έλλειψη C3, C5-9, προπερδίνης, παράγοντα D ή Η, καθώς και όσα βρίσκονται σε θεραπεία με μονοκλωνικό αντίσωμα eculizumab (Soliris) ή ravulizumab (Ultomiris).

– Σε βρέφη (≥2 μηνών), παιδιά, εφήβους και ενήλικες που ανήκουν σε άλλες ομάδες αυξημένου κινδύνου:

Άτομα με:
– Ανατομική ή λειτουργική ασπληνία (όπως ομόζυγη θαλασσαιμία, δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία). Στις περιπτώσεις προγραμματισμένης σπληνεκτομής ο εμβολιασμός με MCV4 συστήνεται να έχει ολοκληρωθεί 14 ή περισσότερες ημέρες πριν την επέμβαση.
– Ανεπάρκεια κλασμάτων του συμπληρώματος.
– Λοίμωξη HIV (δεν περιλαμβάνεται προς το παρόν στις ενδείξεις εμβολιασμού με MenB).
– Άτομα που λαμβάνουν θεραπεία με μονοκλωνικό αντίσωμα eculizumab ή ravulizumab.
– Άτομα που διαμένουν ή θα ταξιδέψουν σε ενδημικές περιοχές (ζώνη μηνιγγίτιδας, υποσαχάριος Αφρική) κατά την ξηρά περίοδο (Δεκέμβριος–Ιούνιος) ή όπου υπάρχει επιδημία σε εξέλιξη και ιδιαίτερα αν πρόκειται να υπάρξει μακρά επαφή με τους κατοίκους της περιοχής (συνιστάται εμβολιασμός με MCV4).
– Προσκυνητές ταξιδιώτες στη Μέκκα για το προσκύνημα Hajj ή το προσκύνημα Umrah (συνιστάται εμβολιασμός με MCV4).
– Άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο να νοσήσουν κατά την διάρκεια επιδημικών εξάρσεων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (εμβολιασμός ανάλογα με την υπεύθυνη οροομάδα).

ΣΧΗΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ:

– Μικρότερη ηλικία χορήγησης: 8 εβδομάδες

Βρέφη που αρχίζουν τον εμβολιασμό σε ηλικία 2 έως 5 μηνών: 3 δόσεις στις ηλικίες 2, 4, 6 (ελάχιστο μεσοδιάστημα 4 εβδομάδες) και χορήγηση μιας αναμνηστικής δόσης σε ηλικία 12–15 μηνών (τουλάχιστον 6 μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό)

Βρέφη που αρχίζουν τον εμβολιασμό σε ηλικία 6 έως 11 μηνών: 2 δόσεις με ελάχιστο μεσοδιάστημα 8 εβδομάδων και χορήγηση μιας αναμνηστικής δόσης στο 2° χρόνο ζωής, τουλάχιστον 2 μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό.

Νήπια που αρχίζουν τον εμβολιασμό μεταξύ 12 και 23 μηνών: 2 δόσεις με ελάχιστο μεσοδιάστημα 8 εβδομάδων και μια αναμνηστική δόση 12–23 μήνες μετά τη 2η.

Παιδιά που αρχίζουν τον εμβολιασμό σε ηλικία 2 έως 10 ετών: 2 δόσεις με ελάχιστο μεσοδιάστημα 8 εβδομάδων.

Παιδιά που αρχίζουν τον εμβολιασμό από την ηλικία των 11 ετών και μετά: 2 δόσεις με ελάχιστο μεσοδιάστημα 1 μήνα.

Η χορήγηση μετέπειτα αναμνηστικών δόσεων γίνεται ανάλογα με τις επίσημες συστάσεις που αφορούν τις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

B) Εμβόλιο μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β, πρωτεϊνικό (MenB-fHbp) – Trumenba

Σχήμα εμβολιασμού με MenB-fHbp των παιδιών και εφήβων σε υψηλό κίνδυνο:

– Μικρότερη ηλικία χορήγησης: 10 έτη.

– Σχήμα 3 δόσεων: 0, 1–2, 6 μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Τα εμβόλια ΜenB-4C και MenB-fHbp δεν είναι εναλλάξιμα μεταξύ τους

Χορηγείται μια δόση του εμβολίου σε άτομα που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

– Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω

– Άτομα ηλικίας 60 ως 74 ετών με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

* Χρόνιες σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις (π.χ. συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια ισχαιμικής ή άλλης αιτιολογίας, μυοκαρδιοπάθεια, συγγενής  καρδιοπάθεια, αλλά όχι απλή αρτηριακή υπέρταση).
* Χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις (άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια σε χρόνια αγωγή, εμφύσημα, κυστική ίνωση, διάμεση πνευμονοπάθεια υπό αγωγή).
* Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια σταδίου 4 ή 5 (υπό εξωνεφρική κάθαρση).
* Σακχαρώδης διαβήτης με βλάβες οργάνων στόχος (διαβητική νεφροπάθεια, νευροπάθεια, αμφιβληστροειδοπάθεια, καρδιαγγειακή νόσος).
* Σοβαρή νοσογόνος παχυσαρκία με ΔΜΣ ≥40 kg/m2.
* Καταστάσεις μέτριας ή σοβαρής ανοσοκαταστολής (φαρμακευτική ή λόγω νόσου).
* Νευρολογικές ή νευρομυϊκές καταστάσεις που επηρεάζουν τον μηχανισμό της κατάποσης ή το αντανακλαστικό του βήχα, ή προκαλούν αδυναμία των μυών της αναπνοής.
* Χρόνια ηπατική ανεπάρκεια (π.χ. κίρρωση).
* Σοβαρές αιμοσφαιρινοπάθειες (π.χ. δρεπανοκυτταρική νόσος, θαλασσαιμία).
* Άτομα που διαμένουν σε ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων.
* Άτομα που πάσχουν από άλλη χρόνια νόσο ή κατάσταση που κατά την κρίση του θεράποντος ιατρού ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο ή επιπλοκές

Προς το παρόν δε συστήνεται η συγχορήγηση του εμβολίου έναντι του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού με τα εμβόλια έναντι της γρίπης και του κορωνοϊού

A) Εμβόλιο με ζώντα εξασθενημένο ιό (ZVL)

Συστήνεται μία δόση εμβολίου έναντι του ιού ανεμευλογιάς – έρπητα ζωστήρα (ZVL), ανεξάρτητα αν αναφέρεται προηγούμενη εκδήλωση έρπητα ζωστήρα.

Συστήνεται για ενήλικες ηλικίας μεταξύ 60 και 75 ετών

Σε άτομα που πρόκειται να λάβουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία συνιστάται να εμβολιάζονται τουλάχιστον ένα μήνα πριν την έναρξη της αγωγής.

Β) Εμβόλιο με αδρανοποιημένο ανασυνδυασμένο ιό (RΖV) – 2 δόσεις

– Συστήνεται σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, με συνιστώμενο μεσοδιάστημα 2 μηνών (ο εμβολιασμός θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε μεσοδιάστημα 6 μηνών από την πρώτη δόση).
Η ΕΕΕ προκρίνει τον εμβολιασμό ατόμων ηλικίας 70 ετών και άνω λόγω της ανοσογήρανσης που παρατηρείται προϊούσης της ηλικίας.

– Συστήνεται επίσης σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω με ανοσοκαταστολή (συμπεριλαμβανομένων ασθενών με HIV) με συνιστώμενο μεσοδιάστημα 1-2 μηνών.

Τα άτομα με προηγούμενο εμβολιασμό με το ζώντα εξασθενημένο ιό (ZVL) μπορούν να λάβουν το αδρανοποιημένο ανασυνδυασμένο εμβόλιο (RΖV).

Το RZV είναι ασφαλές και αποτελεσματικό όταν χορηγείται ένα χρόνο μετά από νόσηση από έρπητα ζωστήρα και 5 ή περισσότερα χρόνια μετά από προηγούμενο εμβολιασμό με ZVL.

Αν και δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα, σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών το διάστημα των 5 ετών μετά από προηγούμενο εμβολιασμό μπορεί να συντομευτεί.

Εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού (COVID-19)

Χορηγείται μια δόση του επικαιροποιημένου μονοδύναμου εμβολίου σε άτομα που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

– Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

– Ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: 

* Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
* Χρόνια καρδιακά νοσήματα
* Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
* Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών
* Δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες
* Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
* Χρόνια νεφροπάθεια
* Χρόνιες παθήσεις ήπατος
* Νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα
* Σύνδρομο Down
* Έγκυες γυναίκες με υποκείμενα νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσο
* Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40 kg/m2)
* Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών
* Άτομα που διαμένουν σε ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλι-κιωμένων
* Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.

Το ελάχιστο προτεινόμενο μεσοδιάστημα από προηγούμενο εμβολιασμό ή νόσηση για τον εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο για τη χρονική περίοδο 2024-2025 είναι τουλάχιστον 3 μήνες.

Σε ανεμβολίαστα άτομα με μέτρια ή σοβαρή ανοσοκαταστολή χορηγούνται 3 δόσεις του μονοδύναμου επικαιροποιημένου εμβολίου ως βασικός εμβολιασμός.
Σε άτομα με μέτρια ή σοβαρή ανοσοκαταστολή που έχουν προηγουμένως μερικώς εμβολιαστεί με 1 ή 2 δόσεις, χορηγούνται 2 ή 1 δόση επικαιροποιημένου μονοδύναμου εμβολίου, αντίστοιχα, ώστε να συμπληρωθεί ο βασικός εμβολιασμός με 3 δόσεις.
Σε άτομα με μέτρια ή σοβαρή ανοσοκαταστολή που έχουν συμπληρώσει στο παρελθόν εμβολιασμό με 3 ή περισσότερες δόσεις εμβολίου χορηγείται μία δόση του νέου επικαιροποιημένου μονοδύναμου εμβολίου. Στα άτομα αυτά ενδέχεται να χορηγηθούν επιπλέον δόσεις επικαιροποιημένου εμβολίου σύμφωνα με την κρίση του θεράποντα ιατρού. Εάν χορηγηθεί επιπλέον δόση, θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 3 μήνες από τον προηγούμενο εμβολιασμό με επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο.

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το αντιγριπικό εμβόλιο – αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία – όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το αντιγριπικό εμβόλιο.

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΗΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ

Διεύθυνση εισόδου και οδηγίες

Όλες οι πληροφορίες που χρειάζεστε για:

  • τα εμβόλια
  • την παρακίνηση του κοινού για εμβολιασμό
  • τη χρήση της πλατφόρμας για το κοινό

τις βρίσκετε στην ιστοσελίδα του ΙΔΕΕΑΦ πατώντας ΕΔΩ

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΘΕΣΗΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ

Για χρήστες CSA-Farmakon:

Εργαλείο δημιουργίας λίστας πολιτών με ηλικιακό κριτήριο ΕΔΩ

1) ΠΑΙΔΙΑ – ΕΦΗΒΟΙ

Στην Ελλάδα κυκλοφορεί το εννεαδύναμο HPV9 (6,11,16,18,31,33,45,52,58) εμβόλιο. Μικρότερη ηλικία χορήγησης: 9 έτη.

Ο εμβολιασμός έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων ενδείκνυται σε αγόρια και κορίτσια για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, καθώς επίσης και των καρκίνων του στοματοφάρυγγα, του πρωκτού και του πέους, όπως και καλοήθων νοσημάτων σχετιζόμενων με τον ιό. Η μέγιστη προστασία επιτυγχάνεται εφόσον ο εμβολιασμός ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Το HPV9 συστήνεται για γυναίκες & άνδρες, στην ηλικία 9–11 ετών. Σε περίπτωση που ο εμβολιασμός δεν γίνει στη συνιστώμενη ηλικία, μπορεί να γίνει αναπλήρωση έως την ηλικία των 18 ετών.

Επισημαίνεται ότι το εμβόλιο HPV αποζημιώνεται πλήρως σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 15-18 ετών μέχρι 31.12.2025.

Ο περιορισμός στην αποζημίωση δεν αφορά τις ομάδες αυξημένου κινδύνου που περιγράφονται στη συνέχεια.

Σχήμα εμβολιασμού με HPV (HPV9) :

2 δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μηνών (σχήμα 0, 6).

Τα εμβόλια έναντι του HPV δεν συστήνονται κατά την κύηση, ωστόσο δεν είναι απαραίτητο να προηγείται test εγκυμοσύνης πριν την έναρξη του εμβολιασμού.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί εγκυμοσύνη, μετά τη χορήγηση του εμβολίου, δεν συστήνεται διακοπή της, αλλά ο εμβολιασμός συμπληρώνεται μετά την ολοκλήρωσή της.

Σε ειδικές περιπτώσεις αυξημένου κινδύνου συνιστάται εμβολιασμός έναντι του HPV σε άτομα ηλικίας 9–26 ετών σε σχήμα 3 δόσεων (0, 1–2, 6 μήνες):

– Πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής ανοσοκαταστολή με επηρεασμένη κυτταρική ή χυμική ανοσία, όπως ανεπάρκειες Β και Τ-κυττάρων.*
– Λοίμωξη HIV.
– Κακοήθη νεοπλάσματα.
Μεταμόσχευση.
Αυτοάνοσα νοσήματα.
– Λήψη ανοσοκατασταλτικής αγωγής.
– Άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες.

* Στις ειδικές ενδείξεις δεν περιλαμβάνονται καταστάσεις όπως ασπληνία, άσθμα, χρόνια κοκκιωματώδης νόσος, χρόνια πνευμονική, νεφρική ή ηπατική νόσος, σακχαρώδης διαβήτης, διαταραχές συμπληρώματος, καρδιοπάθεια, ανατομικά ελλείμματα ΚΝΣ.

2) ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Το HPV9 συνιστάται διενέργεια δύο δόσεων με μεσοδιάστημα 6 μηνών (σχήμα 0, 6) για ανεμβολίαστους γυναίκες και άνδρες, ηλικίας 18-45 ετών και ανήκουν στις παρακάτω ειδικές ομάδες αυξημένου κινδύνου:

– Πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής ανοσοκαταστολή με επηρεασμένη κυτταρική ή χυμική ανοσία, όπως ανεπάρκειες Β και Τ-κυττάρων.
– Λοίμωξη HIV συνιστάται η διενέργεια τριών δόσεων (σχήμα 0, 1–2 , 6 μήνες)
– Κακοήθη νεοπλάσματα.
Μεταμόσχευση.
Αυτοάνοσα νοσήματα, συνιστάται η διενέργεια τριών δόσεων (σχήμα 0, 1–2 , 6 μήνες)
– Λήψη ανοσοκατασταλτικής αγωγής, συνιστάται η διενέργεια τριών δόσεων (σχήμα 0, 1–2 , 6 μήνες)
Γυναίκες που είναι ανεμβολίαστες και έχουν υποβληθεί ή πρόκειται να υποβληθούν σε κωνοειδή εκτομή (CIN2+).
Άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες (MSM).

Στις ειδικές ενδείξεις δεν περιλαμβάνονται καταστάσεις όπως, ασπληνία, άσθμα, χρόνια κοκκιωματώδης νόσος, χρόνια πνευμονική, νεφρική ή ηπατική νόσος, σακχαρώδης διαβήτης, διαταραχές συμπληρώματος, καρδιοπάθεια, ανατομικά ελλείμματα ΚΝΣ.

Τα εμβόλια έναντι του HPV δεν συστήνονται κατά την κύηση, ωστόσο δεν είναι απαραίτητο να προηγείται test εγκυμοσύνης πριν την έναρξη του εμβολιασμού.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί εγκυμοσύνη, μετά τη χορήγηση του εμβολίου, δεν συστήνεται διακοπή της, αλλά ο εμβολιασμός συμπληρώνεται μετά την ολοκλήρωσή της.

Διαδραστικό Εργαλείο για διερεύνηση ανάγκης εμβολιασμού για πνευμονιόκοκκο (για Ενήλικες), από τον συνάδελφο Διαμαντή Κλημεντίδη: πατήστε ΕΔΩ

1) ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Συστήνεται μια δόση PCV 20 για ενήλικες 65 ετών και άνω. Δεν χρειάζεται δόση PPSV 23 μετά.

– Αν κάποιος έχει εμβολιαστεί με PCV 13 ή PPSV 23, συνιστάται ένα χρόνο μετά μια δόση PCV 20 για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού

– Όποιος έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του με PCV13 και PPSV23 συνιστάται να ακολουθήσει η χορήγηση του PCV20, μετά την παρέλευση πενταετίας από τον τελευταίο εμβολιασμό

Για άτομα 18 έως 64 ο εμβολιασμός με το PCV 20 γίνεται μόνο με υποκείμενα νοσήματα:

α) Μία δόση εμβολίου PCV20, χωρίς να χρειάζεται άλλη δόση με PPSV23 για:

Άτομα με ανοσοκαταστολή*, διαφυγή ΕΝΥ, κοχλιακό εμφύτευμα, χρόνια καρδιοπάθεια (εξαιρείται η υπέρταση), χρόνια ηπατική νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, χρόνια πνευμονοπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, αλκοολισμό ή που είναι καπνιστές

β) Μία δόση εμβολίου PCV 20, 5 χρόνια μετά την τελευταία δόση σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί με PCV13 και PPSV23 για:

Άτομα με ανοσοκαταστολή* ή διαφυγή ΕΝΥ ή κοχλιακό εμφύτευμα

γ) Μία δόση εμβολίου PCV 20, ένα χρόνο μετά την τελευταία δόση σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί με PCV13 ή PPSV23 για:

Άτομα με χρόνια καρδιοπάθεια (εξαιρείται η υπέρταση), χρόνια ηπατική νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, χρόνια πνευμονοπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, αλκοολισμό ή που είναι καπνιστές

*Καταστάσεις ανοσοκαταστολής: συγγενής ή επίκτητη ανοσοανεπάρκεια (συμπεριλαμβανομένης της ανεπάρκειας των B- και T-λεμφοκυττάρων, των ανεπαρκειών του συμπληρώματος, ανεπαρκειών της φαγοκυτταρικής λειτουργίας, λοίμωξης HIV), χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, νεφρωσικό σύνδρομο, λευχαιμία, λέμφωμα, νόσος Hodgkin, γενικευμένη κακοήθεια, ιατρογενής ανοσοκαταστολή (π.χ. φαρμακευτική θεραπεία ή ακτινοθεραπεία), μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου, πολλαπλούν μυέλωμα, ανατομική ή λειτουργική ασπληνία (συμπεριλαμβανομένης της δρεπανοκυτταρικής νόσου και άλλων αιμοσφαιρινοπαθειών).

2) ΠΑΙΔΙΑ – ΕΦΗΒΟΙ

Εμβόλιο πνευμονιόκοκκου, συζευγμένο (PCV)

Μικρότερη ηλικία χορήγησης: 6 εβδομάδες. Κυκλοφορούν δύο εμβόλια, το 13-δύναμο (PCV13) και το 15-δύναμο (PCV15). Στο PCV15 περιλαμβάνονται 2 επιπλέον ορότυποι (22F, 33F). Το PCV, είτε PCV13 ή PCV15, συνιστάται για όλα τα υγιή παιδιά 2–59 μηνών σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα:

Παιδιά 2–4 μηνών: 2 αρχικές δόσεις PCV με μεσοδιάστημα 2 μηνών και 1 αναμνηστική δόση στους 12 μήνες.
Παιδιά 5–11 μηνών: 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 1 μηνός και 1 αναμνηστική δόση στους 12 μήνες (με ελάχιστο μεσοδιάστημα 8 εβδομάδων από την τελευταία δόση).
– Παιδιά που πρωτοεμβολιάζονται σε ηλικία 12–23 μηνών: 2 δόσεις PCV με μεσοδιάστημα 2 μηνών.
– Παιδιά που πρωτοεμβολιάζονται σε ηλικία 24 μηνών και άνω: μία δόση PCV.
– Εμβολιασμός προώρων (<37 εβδομάδες κύησης): σχήμα 3+1.
– Βρέφη και παιδιά ηλικίας κάτω των 24 μηνών που έχουν αρχίσει τον εμβολιασμό με ένα εμβόλιο PCV (είτε PCV13 ή PCV15) μπορούν να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους με οποιοδήποτε εμβόλιο (είτε PCV13 ή PCV15).
Παιδιά που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με PCV13 δεν χρειάζονται πρόσθετη δόση PCV15.

Τα παιδιά ≥2 ετών και άνω με αυξημένο κίνδυνο νόσησης από πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις συνιστάται να εμβολιάζονται και με το 23-δύναμο πολυσακχαριδικό εμβόλιο (PPSV) επιπλέον του συζευγμένου PCV *

Εμβόλιο πνευμονιόκοκκου, πολυσακχαριδικό (PPSV23)

Μικρότερη ηλικία χορήγησης: 2 έτη.

Το 23-δύναμο πολυσακχαριδικό εμβόλιο (PPSV) συνιστάται να γίνεται επιπλέον του συζευγμένου PCV τουλάχιστον 2 μήνες μετά την τελευταία δόση του PCV, σε άτομα ≥2 ετών με αυξημένο κίνδυνο νόσησης από πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις

Μία αναμνηστική δόση PPSV23 συνιστάται να γίνεται 5 χρόνια μετά την 1η δόση.

DTaP: Εμβόλιο διφθερίτιδας, τετάνου, ακυτταρικό κοκκύτη, Tetravac-Pentavac-Infanrix-Hexyon

Tdap: Εμβόλιο τετάνου, διφθερίτιδας, ακυτταρικό κοκκύτη τύπου ενηλίκου, Boostrix (διακοπή κυκλοφορίας)

Td: Εμβόλιο τετάνου, διφθερίτιδας τύπου ενηλίκου, DT-vax, Diftavax

TT: Εμβόλιο τετάνου για χρήση από 7 χρονών και άνω, Tetana

Tdap-IPV: Εμβόλιο τετάνου, διφθερίτιδας, ακυτταρικό κοκκύτη, πολιομυελίτιδας τύπου ενηλίκου, Boostrix-polio και Repevax

TIG: Αντιτετανική ανοσοσφαιρίνη, Tetagam

*Όπως, για παράδειγμα, στις περιπτώσεις πρόσφατου ρυπαρού τραύματος (με χώμα, κόπρανα ή σίελο), συμπεριλαμβανομένων και των θλαστικών ή διατιτραινόντων τραυμάτων, των εγκαυμάτων ή του κρυοπαγήματος, καθώς και εκείνων από δήγματα ζώων ή βλήματος

1 Το εμβόλιο Tdap προτιμάται έναντι του Td για ενήλικες που δεν έχουν ποτέ εμβολιαστεί με Tdap.

2 Άτομα με HIV λοίμωξη ή σοβαρή ανοσοανεπάρκεια που έχουν επιμολυσμένα τραύματα (συμπεριλαμβανομένων των μικρών τραυμάτων) θα πρέπει επίσης να λάβουν TIG, ανεξάρτητα από το ιστορικό εμβολιασμού έναντι του τετάνου.

3 Ναι, εάν έχουν παρέλθει δέκα ή περισσότερα (≥10) έτη από την τελευταία δόση εμβολίου που περιέχει τοξοειδές τετάνου.

4 Ναι, εάν έχουν παρέλθει πέντε ή περισσότερα (≥5) έτη από την τελευταία δόση εμβολίου που περιέχει τοξοειδές τετάνου.

Εμβόλιο τετάνου – διφθερίτιδας και ακυτταρικό κοκκύτη (Td/Tdap/Tdap-IPV)

– Σε ενήλικες που έχουν πλήρη εμβολιασμό έναντι του τετάνου κατά την παιδική ηλικία προτείνεται μία δόση Tdap ή Tdap-IPV μεταξύ 18 και 25 ετών και μετά αναμνηστική δόση Td ή Tdap ανά δεκαετία.

Ενήλικες με άγνωστο ή ελλιπή εμβολιασμό έναντι του τετάνου πρέπει να αρχίζουν ή να συμπληρώνουν με μία δόση Tdap.

Σε ενήλικες που εμβολιάζονται για πρώτη φορά, θα πρέπει να χορηγούνται οι πρώτες δύο δόσεις με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων και η τρίτη δόση 6-12 μήνες μετά την δεύτερη. Σε ατελώς εμβολιασμένους ενήλικες (λιγότερες από 3 δόσεις) θα πρέπει να συμπληρώνονται οι δόσεις που υπολείπονται.

– Σε κάθε κύηση χορηγείται μία δόση εμβολίου Tdap ή Tdap-IPV,κατά προτίμηση από την 27η έως την 36η εβδομάδα κύησης, καθώς και σε ανεμβολίαστες λεχωΐδες, ανεξάρτητα από το διάστημα που μεσολάβησε από προηγούμενο εμβολιασμό με Td/Tdap.

– Η ανθρώπινη αντιτετανική ανοσοσφαιρίνη (TIG) χορηγείται ως προφύλαξη σε άτομα με ελλιπές (< 3 δόσεις εμβολίου που περιέχει τοξοειδές του τετάνου) ή άγνωστο ιστορικό εμβολιασμού, καθώς και όταν έχουν παρέλθει > = 5 έτη από τον τελευταίο εμβολιασμό ΜΟΝΟ στις περιπτώσεις πρόσφατου ρυπαρού τραύματος (με χώμα, κόπρανα ή σίελο), συμπεριλαμβανομένων και των θλαστικών ή διατιτραινόντων τραυμάτων, των εγκαυμάτων ή του κρυοπαγήματος, καθώς και εκείνων από δήγματα ζώων ή βλήματος.

Η χορήγηση της TIG γίνεται πάντα και κατά προτίμηση ταυτόχρονα, με μια αναμνηστική δόση Td ή Tdap ή επί ελλείψεως, με Tdap-IPV και επαναπροσδιορισμό του χρονοδιαγράμματος εμβολιασμού. Η μη ταυτόχρονη χορήγηση της ανοσοσφαιρίνης και του εμβολίου δεν επηρεάζει την ανοσοαπάντηση (Βλέπε Πίνακα 4, Ενδείξεις εμβολιασμού για τον τέτανο ασθενών με τραύμα)

Από 17/2/2022 εκτελούνται και ηλεκτρονικά στην ΗΣ (δείτε οδηγίες ΕΔΩ)

Τα εμβόλια αυτά θα συνταγογραφούνται μόνο από:

Αλλεργιολόγους

ΩΡΛ για τις περιπτώσεις αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργική ρινοκολπίδα, αλλεργική εκκριτική ωτίτιδα, αλλεργική λαρυγγίτιδα (δείτε ΕΔΩ)

Παιδίατροι ειδικοί πιστοποιημένοι από τον ΕΟΠΥΥ για αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργικό άσθμα και αλλεργία σε υμενόπτερα (δείτε ΕΔΩ)

και Πνευμονολόγοι, μόνο όταν δεν υπάρχει ιατρός αλλεργιολόγος στον ίδιο Καλλικρατικό Δήμο (δείτε ΕΔΩ)!

Οι χειρόγραφες θεωρούνται από Ελεγκτή εντός 5 ημερών αν είναι άνω των 150€ (δεν υπάρχουν χειρόγραφες από 20/5), όμως εκτελούνται όταν γίνει η προμήθεια από τις Εταιρίες (15-30 μέρες).

Απαιτείται η επισύναψη φωτοαντίγραφου του Δελτίου Αποστολής ή Τιμολογίου, ώστε να αποδεικνύεται η ημερομηνία παραλαβής κι έτσι να εγκρίνεται η εκπρόθεσμη εκτέλεση

Τα σκευάσματα αυτά φέρουν κουπόνι αλλά δεν υπάρχουν στα ΔΤ ή στα προγράμματά μας. Όπως τα Φάρμακα ΙΦΕΤ κοστολογούνται με την αναγραφόμενη επάνω τιμή.

Εκτελούνται με συμμετοχή 25% + 1€

Συνταγογραφούνται μόνο σε ηλεκτρονικές από 17/2/2022 και εκτελούνται μόνο ηλεκτρονικά

 

  1. Από την TRACY-MED τα προϊόντα της ετ. D.HOLISTER STIER Η εταιρεία TRACY MED (MEDICAL PHARMACEUTICAL PRODUCTS – ALEXANDRIS NICOLA & CO), ΤΗΛ. 210 9521533, φαξ : 210 9637340
  1. Α-Plus Dome Hollister
  2. Fraction Dome Hollister
  3. A-Fraction Oral (Sublinguale) Dome Hollister
  4. Phostal Stallergenes
  5. Alustal Stallergenes
  6. Staloral Stallergenes
  7. Albey Dome Hollister
  8. Alyostal Stallergenes
  9. Venomil Dome Hollister
  1. ALGE PHARM ΕΠΕ, Λ.ΣΟΥΝΙΟΥ 61,19003, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ,
    Τηλ.22990-24060 φαξ.22990-40842 , email : alexandrisgeorgios@hotmail.com , algepharm.ltd@gmail.com

1.- Τα προϊόντα της εταιρίας LOFARMA ΙΤΑΛΙΑΣ

  • LAIS TABLETS (υπογλώσσια δισκία)
  • LAIS DROPS ( υπογλώσσιες σταγόνες)
  • TIO NICHEL (υπογλώσσια δισκία )
  • LAIS-IN (ενέσιμη μορφή)
  • RITARDO ALLUMINIO(ενέσιμη μορφή)

2.- Τα προϊόντα της εταιρίας DIATER ΙΣΠΑΝΙΑΣ

  • DIATER POLYMERIZED (ενέσιμη μορφή)
  • DIATER DEPOT (ενέσιμη μορφή)
  • DIATER LYOPHILIZED (ενέσιμη μορφή)
  • DIATER LYOPHILIZED HYMENOPTERA VENOMS (ενέσιμη μορφή)
  • DIATER ALT A1 (ενέσιμη μορφή)
  • DIATER SUBLIGUAL SPRAY (υπογλώσσιο εκνέφωμα)
  1. Από την PHARMA LINE A.E. τα προϊόντα της Ετ. ALK-ABELLO     ΤΗΛ. 210 2502023 –   FAX 210 2502024
  • ALLUTARD SQ (ενέσιμη) Ι. Μείγματα αεροαλλεργιογόνων & Μέλλισα και Σφήκα Depot (Initial set – Maintenance set)
  • ALK-SPECIFIC (ενέσιμη) Initial set &amp; maintenance set)
  • PHARMALGEN (Δηλητήρια υμενόπτερων) (BTx4 &amp; BTx6)
  • SLIT (Υπογλώσσια δισκία) (Initial set &amp; Maintenance set)
  • AVANZ
  1. Από την ALFAMEDICA τα προϊόντα της ετ. HAL    ΤΗΛ. 210 6728318-9, φαξ 210 6728358

DEPOTHAL (ενέσιμη)

PURETHAL (ενέσιμη)

SUBLIVAC (πόσιμες υπογλώσσιες σταγόνες)

VENOMEN HAL BEE & VENOMEN HAL WASP (ενέσιμη ανοσοθεραπεία με κεκαθαρμένο δηλητήριο υμενοπτερών)

  1. Από την DOCTUM τα προϊόντα της ετ. ALLERGOPHARM      ΤΗΛ. 210 6643611, φαξ 210 6643614

Allergopharm (Initial &amp; Maintenance Set, Ενέσιμο)

Allergovit (Initial &amp; Maintenance Set, Ενέσιμο)

Acaroid (Initial &amp; Maintenance Set, Ενέσιμο)

Allergopharm Sublingual (Initial &amp; Maintenance Set, Υπογλώσσιο)

Allerslit Forte (Υπογλώσσιο)

  1. ΔΕΛΤΑ ΙΑΤΡΙΚΗ Α.Ε. (αντιαλλεργικά εμβόλια απευαισθητοποίησης του Οίκου LETI Ισπανίας) (Τηλ.: 2106615219, Φαξ: 2106615218)
  • DEPIGOID, ενέσιμο αλλεργοειδές νέας γενιάς για γύρεις και ακάρεα
  • VENOMVAC, για απευαισθητοποίηση σε υμενόπτερα και συγκεκριμένα για μέλισσα (honey bee), σφήκα (common wasp) και polistes spp (paper wasp)
  • TOL forte, για υπογλώσσια ανοσοθεραπεία σε γύρεις, ακάρεα καθώς και σε μύκητες και επιθήλια ζώων.
  1. VirtusPharma14-20 Vas.Alexandrou Str | Peristeri GR-12134 Athens, Greece Tel:+30 2105787113-4 | Fax: +30 2105787148
  • Tyrosin TU t.o.p. inj
  • Venom ATL
  • Pollinex quatro
  • Oralvac compact
  1. Arma Pharma τα προϊόντα της εταιρείας Inmunotek (Ισπανία) τηλ. 210 2526910  Φαξ 210 2526933:

– Alutek

– Alxoid

– Clustex Max

– Oraltek

  1. Pharmagel το παρακάτω προϊόν της εταιρείας BIAL ARISTEGUI (ITALIA), τηλ. 2741026631, 6944280764, 6944628060, φαξ 2741074250, mail: pharmage@otenet.gr   , www.pharmagel.gr :

-Allergovac Sublinguale

  1. SPELL IT E.E. (εμβόλια του οίκου ASAC Pharma, Ισπανίας):  τηλ. 210 2525553 – fax 210 2838585

– APITHER DEPOT

– APITHER POLYMERIZED