Ενημέρωση μελών ΦΣΚ   ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ                                                      Κόρινθος, 20/4/2012 ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ (Ν. Π. Δ. Δ.)                                                                                Προς: Μέλη Φ. Σ. Κ. ΑΠ....

[toc]

 

[post-date]

 Ενημέρωση μελών ΦΣΚ

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ                                                      Κόρινθος, 20/4/2012

ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ (Ν. Π. Δ. Δ.)                                                                                Προς: Μέλη Φ. Σ. Κ.

ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ 20-24

ΤΗΛ. & FAX: 27410-29778

E-MAIL: fasyko@otenet.gr                                                          Αριθ. Πρωτ.:  68

 

Συνάδελφοι,

Η καθημερινότητα μας με όλα αυτά τα αντικρουόμενα μέτρα και τη σύγχυση που αυτά δημιουργούν έχει γίνει δύσκολη. Εκτός όμως από το Υπ. Υγείας, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την αλλοπρόσαλλη πολιτική της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο θέμα των εφημεριών του Νομού και των  αδειών ιδρύσεως νέων Φαρμακείων. Το Δ. Σ. του Συλλόγου μας έχει ασχοληθεί με τα παρακάτω θέματα τα οποία θέτει υπ’ όψιν σας.

 

Α. Εφημερίες Νομού

 

Η κωλυσιεργία  από τη πλευρά της Περιφέρειας ν’ αναρτήσει στο Διαδίκτυο τους εγκεκριμένους πίνακες εφημεριών όπως ορίζει ο νόμος, που έχουμε συστήσει ως αρμόδιος φορέας και η παράνομη παρέμβασή της στο οργανόγραμμα εφημεριών του Δήμου Σικυωνίων, μας ανάγκασε να στείλουμε Εξώδικο προς τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και τον Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, διαμαρτυρόμενοι για τ’ ανωτέρω ( επισυνάπτεται το κείμενο του εξώδικου).

Απάντηση δεν έχουμε λάβει , εκτός αν θεωρήσουμε ότι η Σιωπή είναι και Ενοχή….

 

Β. Νέες άδειες ίδρυσης φαρμακείων .

 

Ο Σύλλογος μας από τις αρχές Μαρτίου έχει βρεθεί αντιμέτωπος με τουλάχιστον  περίεργες  ενέργειες της Περιφέρειας ως προς τις νέες άδειες ίδρυσης φαρμακείων στο Νομό μας.

Η Περιφέρεια αποφάσισε από μόνη της, ότι ο πίνακας αιτήσεών του 4ου 2011 δεν ισχύει και έδωσε εντολή στη Δ/νση Δημόσιας Υγείας του Νομού μας να δεχθεί νέες αιτήσεις φαρμακοποιών. Τα παραπάνω έγιναν μ’ εσωτερική αλληλογραφία των δύο Υπηρεσιών, χωρίς ν’ αναρτηθούν στο Διαδίκτυο και χωρίς να ενημερωθούν οι παλαιοί αιτούντες ότι ακυρώθηκαν και χωρίς να ενημερωθεί ο Σύλλογος για τη νέα παραλαβή αιτήσεων. Αποτέλεσμα αυτών είναι κάποιοι έχοντας αυτή την ενημέρωση – από ποιόν άραγε; – να επωφεληθούν υποβάλλοντας  αιτήσεις έναντι άλλων που αγνοούσαν τα νέα δεδομένα.

Όλα αυτά μας οδήγησαν  σε αλληλογραφία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες, όπου σημειώναμε τις παρατυπίες στη χορήγηση νέων αδειών ίδρυσης φαρμακείων.

Επισυνάπτεται το τελευταίο έγγραφο που αποστείλαμε προς τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας και απάντηση δεν έχουμε λάβει.

 

Γ. REBATE ΕΟΠΥΥ

 

Στην τελευταία πληρωμή ΕΟΠΥΥ, πολλά μέλη μας αναρωτήθηκαν πώς παρακρατήθηκε το rebate.

Παρακαλούμε όσοι το έχουν διευκρινίσει μαθηματικώς, να αποστείλουν την εμπειρία τους στο Σύλλογο, είτε με mail, είτε γραπτά, ώστε να μπορέσουμε να δούμε τι είναι νόμιμο και τι όχι!!!

 

Δ. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ (ΥΕΝ)

 

Σας ενημερώνουμε ότι το Δ. Σ. έχει αναθέσει την απαίτηση των χρημάτων μας από το Λιμενικό, σε δύο δικηγόρους Αθηνών και Κορίνθου, οι οποίοι συνεργάζονται, αν είναι εφικτό και οικονομικά συμφέρον να εκδοθεί  διαταγή πληρωμής για τα καθυστερούμενα!!!

 

Για τον Φ. Σ. Κ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΜΠΑΡΤΖΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ                                            ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ ΕΛΕΝΗ

 

Έγγραφο του ΦΣ Κορινθίας για καθυστερήσεις έγκρισης νέων αδειών

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                            Κόρινθος, 3/4/2012

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ                                      Προς: Δ/νση Δημόσιας Υγείας

ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ( Ν. Π. Δ. Δ)                                              & Κοινωνικής Μέριμνας

ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ 20-24                                                     Π. Ε. Κορινθίας

Τηλ. & fax:27410-29778                                             Τμήμα Φαρμάκων – Φαρμακείων

E-mail: fasyko@otenet.gr

Αριθ. Πρωτ: 62

 

 

Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 1124/23-3-2012 έγγραφό σας, απορρέει ότι από τις 18/1/2012 έχει αρχίσει εσωτερική αλληλογραφία της υπηρεσίας σας με την Περιφέρεια, για τη τύχη των αιτήσεων των φαρμακοποιών που έγιναν στις 4/4/2011, καθώς και για τις περαιτέρω ενέργειές σας με τις κενές θέσεις στο Νομό μας.

Η περιφέρεια σας απάντησε στις 29/2/2012 με το υπ’ αριθμ. 161 έγγραφό της.

Σας παρακαλούμε να μας στείλετε τα δύο αυτά έγγραφα , και το δικό σας και την απάντηση της Περιφέρειας ως έχετε υποχρέωση και εμείς έννομο συμφέρον. Η διαδικασία χορήγησης αδειών ίδρυσης φαρμακείων στην επικράτεια, στηρίζεται σε νόμους του κράτους, οι όροι και οι προϋποθέσεις της οποίας αναρτώνται στο διαδίκτυο και προκηρύσσονται οι κενές θέσεις φαρμακείων  σε εύλογο χρόνο, ώστε η γνωστοποίησή τους να φθάνει σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Επομένως, αν από τον Ιανουάριο του 2012 είχατε απορίες για τον τρόπο χορήγησης αδειών ίδρυσης φαρμακείων στο Νομό Κορινθίας , θα έπρεπε να είχατε ενημερώσει και το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που είναι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κορινθίας, ο οποίος θα είχε συμβάλλει στη Νομιμότητα και τη Διαφάνεια που όλοι υπηρετούμε.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, αντιλαμβανόμενοι το έννομο συμφέρον που έχουμε ως Φαρμακευτικός Σύλλογος Κορινθίας.

 

Για τον Φ. Σ. Κορινθίας

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                       Η  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

ΜΠΑΡΤΖΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ                                                             ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ ΕΛΕΝΗ

 

Έγγραφο του ΦΣ Κορινθίας για τις εφημερίες

 

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ                           Κόρινθος, 14/3/2012

ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ Ν. Π. Δ. Δ.

ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ 20-24

20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ

ΤΗΛ. & FAX: 27410-29778

E- MAIL: fasyko@otenet.gr                                 Αριθ. Πρωτ: 44

 

 

 

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ
ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ-ΟΧΛΗΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία Φαρμακευτικός Σύλλογος Κορινθίας, που εδρεύει στην Κόρινθο, οδός Αποστόλου Παύλου αρ. 20-24 και εκπροσωπείται νόμιμα

ΠΡΟΣ

1/ Τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κο Πέτρο Τατούλη, που εδρεύει στην Τρίπολη και στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου αρ. 34

2/ Τον Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κο Β. Διαμαντόπουλο, που εδρεύει στην Τρίπολη και στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου αρ. 34

κοινοποίηση:

-Στον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας, Δνση Φαρμάκων και Φαρμακείων, Τμήμα Β΄, κο Ν. Καραπάνο, που εδρεύει στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στην οδό Αριστοτέλους αρ. 17

Στο Δήμο Σικυωνίων, που εδρεύει στην οδό Γ. Γεννηματά αρ. 2 και εκπροσωπείται νόμιμα

Στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τις νόμιμες ενέργειές τους

 

 

 

 

Όπως καλώς γνωρίζετε, μοναδικός αρμόδιος φορέας για τη σύνταξη των πινάκων εφημεριών, καθώς και του αριθμού των φαρμακείων που μετέχουν σε αυτές, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της περιοχής δυνάμεώς του, παραμένει ο κατά τόπο αρμόδιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ακόμα και μετά την ισχύ του ν. 3852/2010 (άρθρα 94 παρ. 6 και 285), με τον οποίο μεταβιβάστηκαν αρμοδιότητες από τις τέως Νομαρχίες στους Δήμους, μεταξύ αυτών δε η αρμοδιότητα ρύθμισης του ωραρίου λειτουργίας και του αριθμού των εφημερευόντων φαρμακείων κάθε περιοχής.

Στα πλαίσια αυτά, όπως και στο παρελθόν σας έχουμε γνωστοποιήσει (197/11.11.2011 έγγραφό μας), το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας με την από 8.12.2011 ομόφωνη απόφασή του και τη σύμφωνη γνώμη του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, όρισε ωράριο εφημεριών έτους 2012 και ενέταξε στη ζώνη εφημεριών της Δημοτικής Κοινότητος Σικυώνος (Κιάτο) την όμορη Τοπική Κοινότητα Κάτω Διμηνιού της αυτής Δημοτικής Ενότητας Συκιωνίων του Δήμου Συκιωνίων, στην οποία λειτουργεί ένα μεμονωμένο φαρμακείο, προς καλύτερη εξυπηρέτηση του μόνιμου και του εποχικού πληθυσμού. Αυτό προέκυψε από τον ρου των πραγμάτων, αφού μετά την ανάπτυξη και εξάπλωση του οικιστικού ιστού τα τελευταία χρόνια και την εγκατάσταση πολλών μονίμων κατοίκων στην περιοχή, η εν λόγω όμορη περιοχή του Κ. Διμηνιού αποτελεί πλέον φυσική συνέχεια της πόλης και άρρηκτη με αυτή γεωγραφική, συγκοινωνιακή και οικιστική ενότητα, σε τέτοιο βαθμό που δεν δικαιολογείται πλέον οιαδήποτε διακριτική (και δη προνομιακή) μεταχείρισή της.

Όπως, περαιτέρω, σας έχουμε γνωστοποιήσει, το ως άνω φαρμακείο της Κοινότητος Κάτω Διμηνιού που λειτουργεί στην περιοχή της ΕΟ Αθηνών-Πατρών στα άκρα όρια της πόλης του Κιάτου, απέχοντας μόνο δύο (2) χιλιόμετρα από το κέντρο και μόλις 500 μέτρα από το τελευταίο φαρμακείο αυτής, δίδει εύλογα την εντύπωση ότι αποτελεί άρρηκτη ενότητα με αυτή. Περαιτέρω, η πρόσβαση των κατοίκων στα φαρμακεία και των δύο περιοχών είναι ευχερής, καθ’ όσον εκ της γειτονίας υπάρχει τόσο προσβασιμότητα πεζών όσο και τακτική συγκοινωνιακή σύζευξη μεταξύ τους.

Πέραν όμως των τοπικών συνθηκών, στην ως άνω απόφασή μας περί δημιουργίας νέου Τομέα εφημεριών, συνηγόρησαν και λόγοι αποφόρτισης των έντονων συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού που δημιουργεί το γειτνιάζον φαρμακείο του Κ. Διμηνιού στα συντεταγμένως εφημερεύοντα και λειτουργούντα φαρμακεία του Κιάτου, τα οποία τελικώς σηκώνουν το βάρος εξυπηρέτησης των κατοίκων όλης της γύρω περιοχής (και του Κ. Διμηνιού), κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες που το φαρμακείο της γείτονος Κοινότητας είναι κλειστό και τα οποία δέχονται ανηλεή από αυτό ανταγωνισμό ως διημερεύοντα το Σαββατοκύριακο. Το εν λόγω φαρμακείο, υπό το μανδύα της πεπαλαιωμένης και αναχρονιστικής διάταξης του ΒΔ 398/1963, η οποία – ειρήσθω εν παρόδω – αφορά ρητώς περιοχές με 2-6 φαρμακεία και ουχί ένα μόνο φαρμακείο όπως εν προκειμένω, αρνείται να υπαχθεί στις εφημερίες, δημιουργώντας άνισες συνθήκες λειτουργίας σε απολύτως ομοειδείς γειτνιάζουσες επιχειρήσεις. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί βεβαίως σύγχυση και στο καταναλωτικό κοινό.

Δυνάμει του με αριθ. πρωτ. 229/15.2.2011 αίτηματός μας προς το Δήμο Σικυωνίων ζητήσαμε την έγκριση του αριθμού και του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων της ενοποιημένης ζώνης εφημεριών Κιάτου-Κ. Διμηνιού, αίτημα το οποίο εγκρίθηκε από τον αρμόδιο κατά το νόμο Δήμο με τις με αριθ. 531 και 532/20.12.2011 αποφάσεις του.

Εντούτοις εσείς απέχετε όλως αδικαιολόγητα από την ανάρτηση των εφημεριών στο διαδίκτυο και την έγκριση των πινάκων εφημεριών πέραν του διμήνου, προφασιζόμενοι διάφορα προσκόμματα και κωλύματα.

Προς ενημέρωσή σας, σας γνωρίζουμε ότι παρόμοιες πρωτοβουλίες δημιουργίας διευρυμένων Τομέων εφημεριών υλοποιήθηκαν με επιτυχία στο παρελθόν και από άλλους Συλλόγους. Ενδεικτικώς αναφέρουμε την ad hoc περίπτωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, ο οποίος δικαιώθηκε κατόπιν προσφυγής του, αφού δια της με αριθ. 21958/9-5-2002 αποφάσεως  του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής ακυρώθηκε η με αριθ. 4445/11.2.2002 απόφαση του τ. Νομάρχη Φράγκου περί της εξαιρετικής ρύθμισης του ωραρίου κατ’ επίκληση του ΒΔ 398/1963 των δύο (2) μοναδικών φαρμακείων της περιοχής της τ. Κοινότητας Βουλιαγμένης και δη με αιτιολογία ότι η περιοχή αυτή είχε πράγματι συνενωθεί οικιστικά με τους όμορους Δήμους και ότι η λειτουργία των δύο αυτών φαρμακείων με προνομιακό ωράριο δημιουργούσε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στα εφημερεύοντα φαρμακεία των παρακείμενων Δήμων. Ακολούθως δε, ενέταξε την εν λόγω περιοχή στον Τομέα εφημεριών αυτών.

Εκτός των άλλων, πέραν κάθε έννοιας νομιμότητος εμμένετε στην άποψή σας να εντάξετε στο διευρυμένο ωράριο του ν. 3918/2011 το συνάδελφο Ιωάννη –Ίωνα Ζωνίτσα που διατηρεί φαρμακείο στο Λουτράκι, μολονότι αυτός στην από 30/11/2011αίτησή του αναφέρει αυθαιρέτως επιλεγέν ωράριο, αντί αυτού των εφημεριών Λουτρακίου που είναι 24ωρο, ζήτημα το οποίο άλλωστε επιλύθηκε ήδη κατά τρόπο ρητό και από τη η νεότευκτη διάταξη του άρθ. 15 του ν. 4052/2012 σύμφωνα με την οποία «Το διευρυμένο ωράριο θα συμπίπτει απόλυτα με αυτό των εφημεριών όπως το ορίζει ο οικείος Φαρμακευτικός Σύλλογος…».

Επειδή ο Σύλλογός μας προβαίνει σε ενέργειες εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της παροχής υπηρεσιών, αυξάνοντας αριθμητικά τα εφημερεύοντα φαρμακεία και οργανώνοντας τις εφημερίες κατά τρόπο πιο αποδοτικό και πιο ορθολογιστικό για το καταναλωτικό κοινό.

Επειδή οι εκ μέρους σας επικαλούμενες διατάξεις του ΒΔ 398/1963 δεν τυγχάνουν εφαρμογής σε περιοχές, όπου λειτουργεί μόνο ένα φαρμακείο, όπως εν προκειμένω.

Επειδή περαιτέρω κατά την ΔΥΓ3(β)/Γ.Π.οικ. 109282/07.10.2011, η αρμοδιότητά σας εξαντλείται στην απλή έγκριση των εφημεριών που αποφασίζει ο αρμόδιος Δήμαρχος σε συνεργασία με τον οικείο τοπικό Φαρμακευτικό Σύλλογο και δεν είναι αποφασιστικού χαρακτήρα.

Επειδή μέχρι σήμερα οι Υπηρεσίες σας απέχουν από την ανάρτηση των εφημεριών στο διαδίκτυο με το πρόσχημα ότι δήθεν επιθυμούν να ολοκληρώσουν «κατά τρόπο ενιαίο για όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου τη διαδικασία έγκρισης και ανάρτησης των Πινάκων Εφημεριών» (67/25.1.2012 έγγραφό σας).

Επειδή ειδικότερα οφείλατε να έχετε ήδη αναρτήσει τους πίνακες εφημεριών της περιοχής μας, που σας έχουν αποσταλεί από εμάς ήδη από την 14.12.2011, πράγμα το οποίο όλως αδικαιολόγητα δεν έχετε εισέτι πράξει.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους, ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι ενεργούμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας με γνώμονα τη δομή των Καλλικρατικών Δήμων και τις ανάγκες εκσυγχρονισμού του συστήματος εφημεριών, σύμφωνα με πάγιο αίτημα του οικείου Υπουργείου,

και με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας,

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ όπως απέχετε από οιαδήποτε παρέμβαση ή κρίση στο ζήτημα των εφημεριών, για τα οποία εξ άλλου – με την επιφύλαξη της τυπικής  ανάρτησης των πινάκων εφημεριών – είστε πλέον αναρμόδιοι, ανακαλώντας στο σύνολό του το με αριθ. 67/25.1.2012 έγγραφό σας.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΥΤΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ τους πίνακες εφημεριών που έχει εγκρίνει ο Δήμος Σικυώνος καθότι αυτοί εξυπηρετούν άριστα τα συμφέροντα των συμπολιτών μας και κατανέμουν ισόρροπα τις υποχρεώσεις στα μέλη μας.

Σε αντίθετη περίπτωση θα προσφύγουμε εναντίον σας για την αποκατάσταση της νομιμότητος.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής εντέλλεται να επιδώσει την παρούσα σε αυτούς στους οποίους αναφέρεται προς γνώση ενός εκάστου και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντας ολόκληρη την παρούσα στην έκθεση περί επιδόσεως.

Επικολλήθηκε ένσημο ΤΠΔΕ 1,15 €.

Κόρινθος 14.3.2012

 

 

Ο ΕΞΩΔΙΚΩΣ ΔΗΛΩΝ

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

 

 

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                     Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

ΜΠΑΡΤΖΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ                                         ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ ΕΛΕΝΗ

Δεν υπαρχουν σχολια ακομα

Γινεται ο πρωτος που θα σχολιασει

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.