Κλειδί επιτυχίας η δημιουργία μόνιμα ανοικτού διαύλου επικοινωνίας  με τους τοπικούς φορείς για διάφορα ζητήματα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα... Με συστηματικό τρόπο ο ΦΣ Κορινθίας δραστηριοποιείται κατά της έμφυλης βίας

 

Κλειδί επιτυχίας η δημιουργία μόνιμα ανοικτού διαύλου επικοινωνίας  με τους τοπικούς φορείς για διάφορα ζητήματα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου κ. Δημήτρη Τσιριμπή.

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Ο φαρμακοποιός αποδεδειγμένα μέσα από τα ευρήματα σχετικών ερευνών που κατά διαστήματα έχουν πραγματοποιηθεί ήταν και παραμένει εκείνος ο επαγγελματίας υγείας που οι πολίτες τον αισθάνονται ως έναν δικό τους άνθρωπο, αναπτύσσοντας πολύ συχνά σχέσεις φιλίας κι εμπιστοσύνης μαζί του.

Αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. Το φαρμακείο είναι η πιο εύκολα προσβάσιμη πόρτα που ο πολίτης δωρεάν μπορεί να κτυπήσει για να πάρει μία πρώτη συμβουλή σ’ ένα πρόβλημα υγείας που τυχόν θα τον απασχολήσει.

Κι επειδή η υγεία είναι ύψιστο αγαθό ο πολίτης βλέπει στον φαρμακοποιό ένα σπουδαίο στήριγμα.

Κι όμως οι φαρμακοποιοί δεν μένουν στα θέματα που αφορούν στενά την υγεία και το φάρμακο. Αφουγκράζονται τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και προσπαθούν να παίξουν τον όποιο ρόλο τους αναλογεί στην αντιμετώπισή τους.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κορινθίας τα τελευταία χρόνια έχει αγγίξει ένα μεγάλο πρόβλημα που μαστίζει την κοινωνία, την έμφυλη βία, θέμα το οποίο μάλιστα θα απασχολήσει και μεγάλο κομμάτι του επικείμενου 4ου Συνεδρίου Φαρμακοποιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου το οποίο θα φιλοξενήσει στο Λουτράκι, στις 30 Σεπτεμβρίου.

Γι’ αυτήν την προσπάθεια μίλησε στο DailyPharmaNews ο Γενικός Γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κορινθίας κ. Δημήτρης Τσιριμπής.

«Ουσιαστικά μπήκαμε στη διαδικασία να ασχοληθούμε συστηματικά με το θέμα το 2021, όταν στην Τακτική μας Γενική Συνέλευση μετά από διάφορα περιστατικά που διαβάζαμε στα ΜΜΕ καλέσαμε και ήρθαν να μας μιλήσουν εκπρόσωποι από το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας του Δήμου Κορινθίων. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν για εμάς “χρυσάφι” διότι μας έφεραν ένα πολύ ωραίο φυλλάδιο και ένα πολύ ωραίο υλικό να διαβάσουμε το οποίο μάλιστα έχουμε μόνιμα στην ιστοσελίδα του Συλλόγου μας από το Κέντρο Ερευνών για θέματα Ισότητας. Μας έδωσαν στοιχεία, μας παρουσίασαν μία πολύ διαφωτιστική ομιλία και μας έδωσαν ένα φυλλάδιο και οδηγίες για το πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε περιστατικά που έρχονται στο φαρμακείο κι έχουν να κάνουν με ενδοοικογενειακή βία, με έμφυλη βία. Μας έδειξαν τι μπορούμε να κάνουμε για να μην “ξεπετάμε” τέτοια περιστατικά αλλά να βρίσκουμε τον τρόπο να κάνουμε μία ουσιαστική παρέμβαση. Μας έδωσαν και μία τηλεφωνική γραμμή SOS, το 15900, στο οποίο απαντούν ειδικοί και εξηγούν ό,τι  ακριβώς χρειάζεται, κατόπιν της δικής μας προσπάθειας. Οι φαρμακοποιοί – μέλη του Συλλόγου μας έμειναν κατάπληκτοι για τα όσα άκουσαν για το θέμα σε εκείνη τη Γενική Συνέλευση. Όπως μας είπαν μέλη μας αρκετές φόρες χρειάστηκαν τις πληροφορίες που πήραν και μπόρεσαν και οι ίδιοι πλέον να εντοπίσουν, να αναγνωρίσουν τέτοια περιστατικά και να προσπαθήσουν να τα βοηθήσουν.

Βέβαια να πω εδώ ότι μέσα στην πανδημία με το θέμα ασχολήθηκε και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος μέσα από μία κίνηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην οποία και συμμετείχε, τη “Μάσκα – 19” που είχε ακριβώς ως στόχο να βοηθήσει τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας που μέσα σε συνθήκες lock-down ήταν πολύ πιο δύσκολο να αντιδράσουν.

Δεν το είχαμε ωστόσο βιώσει έντονα όλο αυτό. Δεν ήταν ίσως ώριμες οι συνθήκες. Υπήρχαν αναφορές από συναδέλφους για γυναίκες που τους είχαν ζητήσει βοήθεια κάτι που μας οδήγησε να ξαναφέρουμε στο μυαλό μας το “Μάσκα – 19” και να προχωρήσουμε σε αυτήν την εκτενή αναφορά -ουσιαστικά σεμινάριο- για το εν λόγω πρόβλημα μέσα στη Γενική μας Συνέλευση το 2021.             Ήρθε και η δολοφονία μιας συναδέλφου, της Γαρυφαλιάς, φαρμακοποιού με καταγωγή από το Βέλο Κορινθίας, με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού του Σχολείου να αποφασίζει να κάνει ένα γκράφιτι και μία εκδήλωση γι’ αυτό το θέμα στο σχολείο προκειμένου να περάσει ένα μήνυμα κατά της έμφυλης βίας κι όλο αυτό μας κινητοποίησε ακόμη περισσότερο κι ενίσχυσε την αποφασιστικότητά μας για ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας με πρώτη μας ενέργεια να στηρίξουμε ως χορηγοί την προσπάθεια του Συλλόγου».

«Μάσκα – 19», ενημέρωση στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης σε επίπεδο σχεδόν σεμιναρίου, συμμετοχή σε κοινωνικά δρώμενα όπως αυτό στο Βέλο και πλέον όπως λέει ο κ. Τσιριμπής, «αποφασίσαμε ότι όλο αυτό θα πρέπει να επιστεγαστεί με μία πραγματικά πολύ μεγάλη αναφορά στο συνέδριο των φαρμακοποιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου του οποίου έχουμε αναλάβει εμείς τη διοργάνωση για φέτος. Συντονίστρια του τραπεζιού για το συγκεκριμένο θέμα θα είναι η κ. Ελένη Στελλάτου, φαρμακοποιός, μέλος του Συλλόγου μας και συγγραφέας, η οποία μετείχε σε μία πρωτοβουλία με άλλες 50 Ελληνίδες συγγραφείς να δημιουργήσουν ένα δίκτυο Γυναικών συγγραφέων, κι εξέδωσαν ένα βιβλίο, από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, με τίτλο “Η Φωνή της”. Μάλιστα τα έσοδα του βιβλίου θα διατεθούν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Καταπολέμησης της Βίας με εκπρόσωπους του να παρίστανται στο συνέδριο».

Για τον κ. Τσιριμπή «είναι ενδεικτικό της κοινωνικής ευαισθησίας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κορινθίας το γεγονός ότι σ΄ ένα συνέδριο που συνήθως το πρόγραμμα μονοπωλείται από αμιγώς επιστημονικά ή κλαδικά ζητήματα, εμείς αφιερώνουμε σημαντικό χρόνο –και μάλιστα σε prime time, το Σάββατο το απόγευμα- στο θέμα της έμφυλης βίας, Δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στη σωστή οργάνωσή του. Θα απευθύνουμε πρόσκληση μέσω του Δήμου Λουτρακίου αλλά και άλλων φορέων και της Περιφέρειας και τοπικά της Κορινθίας για να καλέσουμε και τον απλό κόσμο να έρθει να παρακολουθήσει, να δει το βιβλίο, να μάθει, να ευαισθητοποιηθεί πάνω στο θέμα και να κάνουμε κάτι όλοι μαζί για να εκλείψουν τέτοια φαινόμενα».

 

Για τις πυρκαγιές    

Ο κ. Τσιριμπής μίλησε και για τις πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου οι οποίες μάλιστα οδήγησαν στην ακύρωση εκδήλωσης που είχε προγραμματίσει να κάνει η Διεύθυνση της Αστυνομίας της Κορίνθου την Τετάρτη 19 Ιουλίου με θέμα «Απάτες σε βάρος επιχειρήσεων» τονίζοντας ότι ως Σύλλογος δρα τόσο οργανωμένα που έχει την πολυτέλεια να υπερηφανεύεται ότι κινείται σε μία λογική πρόληψης με δράσεις που έχουν όσο το δυνατό καλύτερο αποτέλεσμα.

Τι σημαίνει αυτό; Ο ίδιος εξηγεί ότι «έχουμε αναπτύξει μία τεράστια δράση με πολλούς φορείς. Έχουμε για παράδειγμα εφοδιάσει την τροχαία με αλκοτέστ, όπου σε μία από κοινού δράση τα μοιράσαμε με σκοπό την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων στο πλαίσιο του Προγράμματος “Γίνε εσύ οδηγός της παρέας”. Για το θέμα της εξαπάτησης επιχειρήσεων με προσπάθειες υφαρπαγής τραπεζικών κωδικών έχουμε συντονιστεί με την Αστυνομία δίνοντας στοιχεία για τις υποθέσεις που αφορούσαν και σε φαρμακεία, καταθέτοντας ολόκληρο φάκελο από τα μέλη μας με τηλέφωνα και άλλα στοιχεία, κίνηση για την οποία μας ευχαρίστησαν και έχουμε μία καλή επικοινωνία και ξέρουν ότι είμαστε δίπλα τους έτοιμοι να προσφέρουμε και να δεχτούμε τη βοήθειά τους γιατί έτσι πρέπει να γίνεται στις κοινωνίες. Σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές, όπως προανέφερα ο Σύλλογός μας κινείται πάντα προληπτικά σε αυτά τα θέματα. Πολύ πριν ξεκινήσει η φετινή σεζόν αυξημένου κινδύνου για δασικές πυρκαγιές έχουμε κάνει αποστολές με προσφορά απαραίτητου υλικού –φαρμάκων και υγειονομικού υλικού- στους δασοπυροσβέστες κι εάν χρειαστεί θα ξαναστείλουμε. Για την ώρα, επειδή τα γεγονότα ήταν πολύ ξαφνικά και έντονα, δεν έχουμε προλάβει να οργανώσουμε κάτι αλλά είμαστε ανοικτοί να το κάνουμε, όταν υπάρχει πλέον και μία αποτίμηση της όλης κατάστασης και των αναγκών που άφησε πίσω της. Έχουμε καταφέρει να έχουμε μόνιμα ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με όλους τους τοπικούς φορείς κι είναι πολύ σημαντικό ότι πλέον οι φορείς μας γνωρίζουν και είναι εκείνοι που μας ζητούν εάν χρειαστεί, βοήθεια. Αυτό είναι κάτι που το έχουμε κατακτήσει».

πηγή: dailypharmanews.gr