Μεγάλο ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»  για τις ελλείψεις φαρμάκων με τίτλο ” Από φαρμακείο σε φαρμακείο . Συνεχίζονται οι ελλείψεις δεκάδων σκευασμάτων ,... Μεγάλο ρεπορτάζ της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ για τις ελλείψεις φαρμάκων

 

Μεγάλο ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»  για τις ελλείψεις φαρμάκων με τίτλο ” Από φαρμακείο σε φαρμακείο . Συνεχίζονται οι ελλείψεις δεκάδων σκευασμάτων , άλλα διατίθενται με το σταγονόμετρο“.

Διαβάστε το ρεπορτάζ και τις δηλώσεις του Προέδρου του Π.Φ.Σ. κ. Απόστολου Βαλτά.

Ρεπορτάζ Εφημερίδας “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”.pdf

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

Από φαρμακείο σε φαρμακείο

Συνεχίζονται οι ελλείψεις δεκάδων σκευασμάτων, άλλα διατίθενται με το σταγονόμετρο

Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

 

 Αντιβιοτικά, εισπνεόμενα φάρμακα για αναπνευστικές παθήσεις, αντιβηχικό σιρόπια, κολλύρια αλλά και αντιδιαβητικά -τόσο ινσουλίνες όσο και χάπια- είναι μεταξύ των φαρμάκων που παρουσιάζουν μακροχρόνιες ελλείψεις στην ελληνική αγορά, γεγονός που ταλαιπωρεί χιλιάδες ασθενείς, οι οποίοι χρειάζεται είτε να περιμένουν μήπως ο φαρμακοποιός καταφέρει να βρει το φάρμακό τους, είτε να ψάξουν σε πολλά φαρμακεία μήπως και σταθούν «τυχεροί», είτε τελικά να απευθυνθούν στον γιατρό τους για να τους αλλάξει τη συνταγή ή να τους προτείνει εναλλακτικό σκεύασμα. Και δεν είναι μόνο αυτά.

 

 Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος συνέταξε συμπληρωματική λίστα με φάρμακα τα οποία έκρινε ότι πρέπει να ενταχθούν στη λίστα απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών.

 

«Από όλες τις παθήσεις κάποιο σκεύασμα θα λείπει», αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς. Βάσει της πιο πρόσφατης ενημέρωσης από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, στα μέσα Απριλίου τα φάρμακα με μακροχρόνιες και σημαντικές ελλείψεις είναι περίπου 150, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σκευάσματα για τα οποία έχει γνωστοποιηθεί διακοπή της κυκλοφορίας και είναι περίπου 100.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, πολύ περισσότερα είναι αυτά που διανέμονται με το σταγονόμετρο στην ελληνική αγορά. «Έχω ανάγκες για να εξυπηρετήσω δέκα ασθενείς που λαμβάνουν ένα συγκεκριμένο φάρμακο και καταφέρνω να πάρω δύο κουτιά από τη φαρμακαποθήκη και δύο κουτιά από την εταιρεία. Και αυτό έλλειψη είναι», επισημαίνει ο κ. Βαλτάς και προσθέτει: «Ο αριθμός αυτών των σκευασμάτων δεν μπορεί να υπολογισθεί, γιατί μπορεί σε μια περιοχή να υπάρχει πρόβλημα τροφοδότησης των φαρμακείων και σε άλλη όχι». Υπό αυτό το πρίσμα, ο κατάλογος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, στον οποίο αναφέρονται και εναλλακτικά -εκείνων που είναι σε έλλειψη- σκευάσματα, δεν καλύπτει όλες τις ελλείψεις. Και το πρόβλημα για τους ασθενείς παραμένει. Ο δε Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών σε πρόσφατη ανακοίνωσή του σημειώνει ότι τα φάρμακα «όχι μόνο λείπουν, αλλά δεν φαίνεται προοπτική ομαλοποίησης στο άμεσο μέλλον».

 «Παρακαλάς από τη φαρμακαποθήκη έως και τη φαρμακευτική εταιρεία για να βρεις το φάρμακο για τον ασθενή που έρχεται στο φαρμακείο», σημειώνει στην «Κ» ο φαρμακοποιός, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Ηλίας Γιαννόγλου. «Είναι μια καθημερινότητα για εμάς και ένα τεράστιο πρόβλημα για τους ασθενείς. Δεν μπορείς να τους λες “έλα αύριο μήπως και έχω βρει το φάρμακο”.

Μερικές φορές μιλάμε με τον γιατρό για να αλλάξει το φάρμακο. Όμως, όταν οι εταιρείες λένε ότι σε ένα μήνα θα φέρουν ξανά το φάρμακο, δεν γίνεται σε έναν ασθενή που λαμβάνει μακροχρόνια αγωγή να του αλλάζεις συνεχώς την αγωγή», προσθέτει ο κ. Βαλτάς. Το πρόβλημα των ελλείψεων είναι πολυπαραγοντικό. Έχει να κάνει με προβλήματα παραγωγής, πρώτες ύλες που είναι σε έλλειψη, από δραστικές ουσίες έως και υλικά συσκευασιών, τον υποεφοδιασμό της ελληνικής αγοράς από φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά και τις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων, με τους δύο τελευταίους παράγοντες να σχετίζονται με τις χαμηλές τιμές φαρμάκων στην Ελλάδα.

Το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ έχουν εκδώσει από τον περασμένο Νοέμβριο νέα λίστα με φάρμακα για τα οποία απαγορεύονται οι παράλληλες εξαγωγές, ενώ τον προηγούμενο Ιανουάριο, όταν ήταν έντονες οι ελλείψεις παιδιατρικών φαρμάκων και σκευασμάτων για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων, είχαν προχωρήσει και σε ελέγχους σε φαρμακευτικές εταιρείες και φαρμακαποθήκες με αντικείμενο τον εφοδιασμό της ελληνικής αγοράς φαρμάκου.

Στα μέσα Απριλίου ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος απέστειλε στον ΕΟΦ συμπληρωματική λίστα με φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία έκρινε ότι πρέπει να ενταχθούν στη λίστα απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών.