Αθήνα, 22/10/2021 Αρ. Πρωτ. 4687 Προς : Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας Αγαπητοί Συνάδελφοι, Όπως γνωρίζετε στις 9 και 10 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η Γενική... ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΦΣ

 

Αθήνα, 22/10/2021

Αρ. Πρωτ. 4687

Προς : Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε στις 9 και 10 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Μια Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε μετά από σχεδόν 1,5 χρόνο από την τελευταία, εξαιτίας της αδυναμίας διεξαγωγής Γενικών Συνελεύσεων λόγω της Πανδημίας.

Στη συνέλευση αυτή που ήταν διήμερη, έγινε λεπτομερής ενημέρωση για όλα τα συνδικαλιστικά θέματα και αναπτύχθηκε το έργο της διοίκησης που αφορά όλες τις επιμέρους πτυχές της λειτουργίας του ΠΦΣ που στόχο πάντα έχουν πέραν της διεκδίκησης των θεσμικών θεμάτων, να στηρίξουν το φαρμακείο στα ζητήματα και στα προβλήματα της καθημερινότητας και στον αγώνα που καταβάλει καθημερινά ο Έλληνας φαρμακοποιός.

Πραγματοποιήθηκε ο οικονομικός απολογισμός των πεπραγμένων όσον αφορά την οικονομική διαχείριση του ΠΦΣ η οποία με σωστό σχεδιασμό και στρατηγική εξορθολόγησέ και εξυγίανε τα οικονομικά του ΠΦΣ, επαναφέροντας τα αποθεματικά του στο επίπεδο που ήταν πριν τα μνημονιακά χρόνια, μέσα στα οποία επιβλήθηκε το «κούρεμα» των τότε αποθεματικών του ΠΦΣ.

Με οργάνωση, συντονισμένες ενέργειες και παρεμβάσεις καταφέραμε να ανακτήσουμε ανείσπρακτες εισφορές του “4 τοις χιλίοις” από τις φαρμακευτικές εταιρείες και να πραγματοποιήσουμε εξοικονόμηση των χρημάτων του ΠΦΣ από τις επιστροφές φόρων.

Παράλληλα εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2021 και ο ισολογισμός του 2020, όπου για πρώτη χρονιά εφαρμόστηκε το διπλογραφικό σύστημα.

Η ΓΣ του ΠΦΣ χαρακτηρίστηκε όμως ιστορική καθόσον εκπληρώθηκαν δυο μεγάλοι στόχοι που ήταν το όραμα φαρμακοποιών, Διοικητικών Συμβουλίων του ΠΦΣ και τοπικών ΦΣ, που δεκαετίες τώρα επιδίωκαν την υλοποίηση αυτών.

Η υπερψήφιση με 75% των παρισταμένων μελών της ΓΣ, του σχεδίου για το νομοθετικό πλαίσιο των συνενώσεων υπήρξε η κορυφαία στιγμή της Συνέλευσης. Είναι αποτέλεσμα επιστημονικών μελετών και εργασίας ομάδας φαρμακοποιών του πάγκου, οι οποίοι αξιοποιώντας ιδέες και εμπειρίες, ανταλλάσσοντας γνώμες και προβληματισμούς, αντιμετωπίζοντας επιφυλάξεις και προκαταλήψεις, έφτασαν στην παρουσίαση μίας ολοκληρωμένης πρότασης. Η πρόταση ζυμώθηκε μέσα σε ευρύτερες ομάδες φαρμακοποιών, συζητήθηκε διεξοδικά σε διαδικτυακές συναντήσεις, έλαβε υπόψη της νομικά ζητήματα και δέχθηκε προσθήκες για να πάρει την τελική της μορφή μέσα στην Γενική Συνέλευση.

Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η δημιουργία σύγχρονων και ανταγωνιστικών μονάδων σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο περιβάλλον στην Υγεία και την Οικονομία, συντελώντας στην εξάλειψη της αβεβαιότητας χιλιάδων μικρομεσαίων φαρμακείων και στην οποία θα συμμετέχουν σε προαιρετική βάση, αποκλειστικά και μόνο συνάδελφοι φαρμακοποιοί.

Στην ίδια Γενική Συνέλευση υπερψηφίστηκε η δημιουργία Επαγγελματικού Ταμείου κατά τα πρότυπα των επαγγελματικών ταμείων τα οποία λειτουργούν με επιτυχία σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους και σε όλο τον Ευρωπαϊκό χώρο. Με διασφαλισμένο πλαίσιο λειτουργίας βασισμένο στην πολυετή εμπειρία και με αυξημένη βοήθεια στα αρχικά του βήματα από τον ΠΦΣ, το επαγγελματικό ταμείο φιλοδοξεί να δώσει λύσεις για το μέλλον σε όλους τους συναδέλφους, ιδιαίτερα τους νέους, οι οποίοι έχουν ένα ακόμα εργαλείο κατά την επαγγελματική τους διαδρομή, στοχεύοντας σε μία ενισχυμένη σύνταξη.

Εκείνο που απομένει είναι η επαφή και η ενημέρωση των συναδέλφων των συλλόγων, προκειμένου να αναπτύξουμε τα δύο αυτά πολύ σημαντικά θέματα, να επιλύσουμε τις εύλογες απορίες των συναδέλφων, να επιτύχουμε την ανταπόκριση όλων στην κοινή προσπάθεια για ένα σύγχρονο, εκσυγχρονιστικό φαρμακείο που θα γνωρίζει πλέον πως θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών, να ισχυροποιείται μέσα από τη συλλογικότητα και να αντιμετωπίζει τις κοινές προκλήσεις αλλά και ένα Φαρμακοποιό ο οποίος θα θωρακίζει το μέλλον του.

Με Εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ    ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΖΗΚΑΣ