Αθήνα, 14/1/2021 Αρ. Πρωτ. 219 ΠΡΟΣ Τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους Της Χώρας   Θέμα : ΧΩΡΙΣΤΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ  ΤΟΥ REBATE ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ... Χωριστός υπολογισμός rebate των εμβολίων από τα φάρμακα, με αναδρομική ισχύ από 1.9.2020

 

Αθήνα, 14/1/2021

Αρ. Πρωτ. 219

ΠΡΟΣ

Τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους Της Χώρας

 

Θέμα : ΧΩΡΙΣΤΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ  ΤΟΥ REBATE ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΜΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ ΑΠΟ 1.9.2020

Συνάδελφοι,

H παρέμβαση του ΠΦΣ για χωριστό υπολογισμό του rebate   στα εμβόλια από τα υπόλοιπα φάρμακα έγινε αποδεκτή από τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό σημαίνει ότι η επιβάρυνση των φαρμακείων από το rebate μειώνεται σημαντικά αφού το κόστος των εμβολίων αφαιρείται από τον συνολικό υπολογισμό και κατεβαίνει έτσι αναλογικά η κλιμάκωση επιβάρυνσης του rebate.

Ως αποτέλεσμα των προσπαθειών των ΠΦΣ το rebate των συνταγών εμβολίων διαχωρίστηκε από αυτό των φαρμάκων – στη λογική του διαχωρισμού της δαπάνης που αφορά στα εμβόλια από τη φαρμακευτική δαπάνη που επέφερε το άρθρου 33 του ν. 4715/2020 (ΦΕΚ Α΄149/1.8.2020). Αυτό σημαίνει ότι η βάση υπολογισμού του rebate για τα εμβόλια διαμορφώνεται από το μηδέν και ισχύουν κανονικά τα πινακάκια υπολογισμού του άρθρου 26 Ν.4052/2012 (ΦΕΚ41 Α’/12). Ταυτόχρονα το rebate των φαρμάκων απαλλάσσεται από την επιβάρυνση που προκαλούσαν τα εμβόλια προστιθέμενα στο ύψος του αιτούμενου ποσού.

Ύψος αιτούμενου          %επιστρ. επί του ύψους      Τελικό ποσό         Συνολικό ποσό

0-3.000 €                                             0%                       0                              0

3.001 €-10.000 €                                     2%                     140                          140

10.001€-30.000 €                                    3%                     600                          740

30.001€-40.000 €                                    5%                     500                        1.240

Από 40.001€ και πάνω                            6%

 

Για την ακριβή εικόνα του οφέλους των φαρμακοποιών από τη νέα ρύθμιση σας  παραθέτουμε τρία αντιπροσωπευτικά παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι το όφελος τη ρύθμισης είναι μεγαλύτερο ποσοστιαία για τα φαρμακεία με  μικρό τζίρο  σε σχέση με τα φαρμακεία με μεσαίο και  μεγάλο τζίρο.

 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΗΝΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΜΕ ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΟΥ

 

 

 

 

Ο επανυπολογισμός του rebate θα ισχύσει αναδρομικά από τις συνταγές Σεπτεμβρίου έως και Νοεμβρίου και η διαφορά που θα προκύψει υπέρ του φαρμακείου θα συμψηφιστεί στο λογαριασμό επόμενης πληρωμής τέλος του μήνα.  Από τον Δεκέμβριο και μετά το rebate κάθε μήνα θα υπολογίζεται με τα νέα δεδομένα. Δεν απαιτείται τροποποίηση των Πιστωτικών τιμολογίων τα οποία έχουν εκδοθεί βάσει των βεβαιώσεων της πύλης ΚΜΕΣ για τις παρακρατήσεις του 2020.

            Χάρη  στη παρέμβαση μας, ο υπολογισμός του rebate γίνεται λογιστικά από την ΚΜΕΣ και δεν απαιτείται διαχωρισμός των συνταγών εμβολίων σε ξεχωριστά μπλοκ. Ο ΠΦΣ έχει ήδη ζητήσει από τις εταιρείες  λογισμικού την τροποποίηση των προγραμμάτων διαχείρισης ώστε να εκδίδουν ξεχωριστά τιμολόγια για εμβόλια και φάρμακα.

Η εξέλιξη αυτή είναι θετική και σίγουρα φέρνει μεγάλο όφελος για τους φαρμακοποιούς. Όμως η θέση μας είναι σταθερή και αμετακίνητη. Το αυθαίρετο rebate πρέπει να καταργηθεί και ο ΠΦΣ θα συνεχίσει να διεκδικεί τη συνολική απόσυρση του

Σας επισυνάπτουμε το έγγραφο του ΕΟΠΥΥ για το επίμαχο θέμα.

Με Εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος                                                                                     Ο Γεν. Γραμματέας

Απόστολος Βαλτάς                                                                             Σεραφείμ Ζήκας