Προς: Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη Κοινοποίηση: Υπουργό Υγείας Βασίλειο Κικίλια Υφυπουργό Υγείας Βασίλειο Κοντοζαμάνη Επικεφαλή Λοιμωξιολόγο ΕΟΔΥ Σωτήριο Τσιόδρα Πρόεδρο ΕΟΦ Δημήτριο Φιλίππου Πρόεδρο... Επιστολή Ο.Σ.Φ.Ε. προς τον Πρωθυπουργό για τα αντιγριπικά εμβόλια

 

Προς: Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Κοινοποίηση: Υπουργό Υγείας Βασίλειο Κικίλια Υφυπουργό Υγείας Βασίλειο Κοντοζαμάνη Επικεφαλή Λοιμωξιολόγο ΕΟΔΥ Σωτήριο Τσιόδρα Πρόεδρο ΕΟΦ Δημήτριο Φιλίππου Πρόεδρο ΙΦΕΤ Διονύσιο Γιαλούρη

 

Θέμα: Επάρκεια αντιγριπικών εμβολίων για την περίοδο 2020 – 2021

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

 

Με την επιστολή αυτή επιθυμούμε να κρούσουμε των κώδωνα του κινδύνου εν όψη της αντιγριπικής περιόδου 2020 – 2021.

Δεδομένου:

Α) Το ύψος παραγγελιών των αντιγριπικών εμβολίων που έχουν πραγματοποιήσει τα φαρμακεία (η οποία είναι ιδιαίτερα αυξημένη συγκριτικά με την περσινή περίοδο).

Β) Την ενημέρωση που υπάρχει από τις παραγωγούς εταιρείες αντιγριπικών εμβολίων (ορισμένες δήλωσαν πως με δυσκολία θα παραδώσουν τον ίδιο αριθμό αντιγριπικών εμβολίων ενώ άλλες δήλωσαν πως θα παραδώσουν μειωμένο αριθμό συγκριτικά με την περσυνή περίοδο).

Γ) Την δυναμική της παρούσας κατάστασης πανδημίας οφειλόμενης στον SARS-CoV-2. (πολύ πιθανό να οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση αντιγριπικών εμβολίων εξαιτίας αυξημένης ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα πρόληψης νόσου)

Εκτιμούμε πως:

Ο αριθμός αντιγριπικών εμβολίων που σχεδιάζεται να διατεθεί στην εγχώρια αγορά δεν θα καλύψει την ζήτηση των πολιτών με αποτέλεσμα να μείνει απροστάτευτο έναντι της γρίπης ένα μέρος των συμπολιτών μας αλλά και να δημιουργηθεί ένα κλίμα δυσαρέσκειας και φόβου στον πληθυσμό.

Εν κατακλείδι, θα επιθυμούσαμε να αξιολογήσετε τα ανωτέρω δεδομένα και εφόσον το κρίνεται αναγκαίο να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να υπάρξει έγκαιρη* διάθεση επαρκών ποσοτήτων αντιγριπικών εμβολίων για την αντιγριπική περίοδο 2020 – 2021.

* Κατά τη διάρκεια της αντιγριπικής περιόδου 2019 – 2020, μεγάλο μέρος των αντιγριπικών εμβολίων παραδόθηκε τον Δεκέμβριο αντί του Οκτωβρίου.

Η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος εκπροσωπεί 25 πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς Φαρμακοποιών, των οποίων μέλη είναι περισσότεροι από το 50% των αδειούχων φαρμακοποιών της χώρας και συγκεντρώνουν περισσότερο από το 50% (σε αξίες και τεμάχια) των διακινουμένων εντός της Ελλάδας, φαρμακευτικών προϊόντων.

Με εκτίμηση,

Για το Δ.Σ. της Ο.Σ.Φ.Ε.

Πρόεδρος Δ.Σ.                   Γραμματέας Δ.Σ.

Μπελώνης Σταύρος            Μαρίνος Ελευθέριος