ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΦΣ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ Αθήνα, 31/12/2013 Την αταλάντευτη θέση του κλάδου για το θέμα της διάθεσης των ΜΥΣΥΦΑ μόνο   από τα...

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΦΣ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Αθήνα, 31/12/2013

Την αταλάντευτη θέση του κλάδου για το θέμα της διάθεσης των ΜΥΣΥΦΑ μόνο   από τα φαρμακεία,   μετέφερε  στον Υπουργό Υγείας  κ.   Άδωνι Γεωργιάδη, ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, σε έκτακτη   συνάντηση χθες το απόγευμα.

Ο υπουργός Υγείας  ζήτησε να δει τον πρόεδρο του ΠΦΣ μετά τις   δηλώσεις του και τις ανακοινώσεις,  για το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων του   κλάδου.

Ο κ. Θεοδοσιάδης τόνισε πως ο ΠΦΣ δεν παρεκκλίνει ούτε δέχεται να υπάρξει    η παραμικρή συζήτηση  για οποιαδήποτε αλλαγή  από την ομόφωνη   θέση του Τεχνικού Κλιμακίου όπως διατυπώθηκε το περασμένο καλοκαίρι που ήταν   ξεκάθαρη και ανέφερε πως τα ΜΥΣΥΦΑ είναι  φάρμακα και δεν πρέπει να   πωλούνται  από άλλα σημεία πώλησης εκτός φαρμακείων.

Επίσης κατέρριψε τον μύθο περί μείωσης τιμών και τους ισχυρισμούς    του κ. Χατζηδάκη περί «λειτουργίας υγιούς  ανταγωνισμού και   διευκόλυνσης πρόσβασης των ασθενών» λέγοντας ότι  έρευνες αποδεικνύουν   πως τα προβλήματα των ασθενών από την μη ορθή χρήση αυτών των φαρμάκων   επιβαρύνουν υπέρμετρα τη νοσοκομειακή δαπάνη.

Όσον αφορά το ψευδές επιχείρημα  για την διευκόλυνση της πρόσβασης   των ασθενών , ο πρόεδρος  του ΠΦΣ ανέφερε  πως  σε κάθε γωνιά   της Ελλάδος  και στο πιο απόμακρο χωριό ή νησί, υπάρχει ένα φαρμακείο    για να εξυπηρετήσει τους καταναλωτές και τους ασθενείς, όλο το 24ωρο.   «Σάββατα, Κυριακές, αργίες  πάντα κάπου υπάρχει ένα ανοιχτό φαρμακείο»,   είπε χαρακτηριστικά

Για όσους δε, κόπτονται για τον «υγιή ανταγωνισμό» χαρακτήρισε την άποψη   αυτή, όσον αφορά τα φάρμακα, «αντικοινωνική, υποκριτική και αντιεπιστημονική»

Ο υπουργός Υγείας δέχθηκε  τα επιχειρήματα του  ΠΦΣ και   διαβεβαίωσε ότι οι δεσμεύσεις του όσον αφορά τα ΜΥΣΥΦΑ και τις αποφάσεις του   τεχνικού κλιμακίου εξακολουθούν να  ισχύουν.

Ο κ. Θεοδοσιάδης κατέστησε σαφές στην πολιτική ηγεσία για μια ακόμη φορά   , ότι οι φαρμακοποιοί ναι μεν θέλουν τον διάλογο, αλλά στο τραπέζι των   συζητήσεων δεν μπορούν να τεθούν θέματα που αφορούν την  βιωσιμότητα των   φαρμακείων και την αντιμετώπιση των ΜΥΣΥΦΑ όχι ως φάρμακα, αλλά ως   οποιοδήποτε καταναλωτικό προϊόν.

Επεσήμανε ότι δεν πρέπει να γίνεται καμιά συζήτηση για θέσπιση   μεθόδων  της αγοράς στα φάρμακα και ειδικότερα στα ΜΥΣΥΦΑ, όπως   εκπτώσεις, απελευθέρωση των τιμών κλπ. Δεδομένου ότι και η θέση του Τεχνικού   Κλιμακίου είναι ξεκάθαρη:

Tα ΜΥΣΥΦΑ είναι Φάρμακα και πρέπει να διατίθενται μόνο από τα φαρμακεία.

«Ο κλάδος χτυπήθηκε, αλλά αντέχει και  έχει αποδείξει ότι  έχει   έντονα αγωνιστικά αντανακλαστικά. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν όλοι πως τα   φάρμακα και η Υγεία δεν είναι κοινά αγαθά που υπόκεινται σε κανόνες της   αγοράς. Αν αυτή η φιλοσοφία επικρατήσει, όπως θέλουν και  τα συμφέροντα,   τότε χαμένοι θα είναι οι έλληνες  πολίτες και το σύστημα υγείας. Σε ένα   τέτοιο ενδεχόμενο οι Φαρμακοποιοί θα αντιδράσουν με κάθε τρόπο   υπερασπιζόμενοι την Δημόσια Υγεία», κατέληξε ο κ. Θεοδοσιάδης.

          ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Δεν υπαρχουν σχολια ακομα

Γινεται ο πρωτος που θα σχολιασει

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.