ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ                                  ...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ                                            Αθήνα, 23/12/2013

ΝΠΔΔ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΦΣ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΙΜΩΝ

Συνεδρίασε το μεσημέρι της Παρασκευής η επιτροπή τιμών του Υπουργείου   Υγείας προκειμένου να εγκρίνει τις τιμές 290 φαρμάκων. Πρόκειται για νέα   προϊόντα ή για νέες συσκευασίες ή για νέες περιεκτικότητες ή για νέες μορφές   φαρμάκων, για τα οποία υποβλήθηκαν οι σχετικοί φάκελοι έως 30/9/2013.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι προς έγκριση τιμές είχαν αναρτηθεί στο site   του ΕΟΦ αρκετές ημέρες νωρίτερα, προκειμένου οι άμεσα ή έμμεσα ενδιαφερόμενοι   να υποβάλλουν τις παρατηρήσεις τους ή να υποδείξουν ενδεχόμενα λάθη.

Στην επιτροπή τιμών ο ΠΦΣ εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του κ. Κ.   Θεοδοσιάδη. Παρέμβαση στη συνεδρίαση της επιτροπής έκαναν εκπρόσωποι 11   φαρμακευτικών εταιρειών, οι οποίοι ζητούσαν να μην εγκριθούν αρκετές από τις   προτεινόμενες από τον ΕΟΦ τιμές, αλλά να υιοθετηθούν οι τιμές που οι ίδιες οι   εταιρείες πρότειναν για τα συγκεκριμένα φάρμακα, οι οποίες ήταν σημαντικά   μεγαλύτερες από αυτές που πρότεινε ο ΕΟΦ και σε κάποιες περιπτώσεις και έξι   φορές, ή σε απόλυτες τιμές ακόμη και 400 ή 500 €.

Οι εξηγήσεις που έδωσαν οι εκπρόσωποι του ΕΟΦ ήταν απολύτως πειστικές για   την ορθότητα των διαδικασιών τιμοδότησης που ακολούθησε ο  Οργανισμός   και κατά συνέπεια ο Πρόεδρος του ΠΦΣ πρότεινε και ψήφισε την απόρριψη των   ενστάσεων των φαρμακευτικών εταιρειών.

Ο Πρόεδρος του ΠΦΣ ρωτήθηκε σχετικώς από δημοσιογράφους και έκανε την   ακόλουθη δήλωση:

Η χώρα μας βρίσκεται σε οικονομική κατάσταση ιδιαίτερα δύσκολη. Τη   βιώνουν οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι μικροεπαγγελματίες, οι νέοι   επιστήμονες που ξενιτεύονται. Οι μόνοι που  φαίνεται πως δεν θέλουν να   αντιληφθούν αυτή την κατάσταση ή μάλλον ενδιαφέρονται μόνο για τον ισολογισμό   και τα κέρδη τους, είναι οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες.

Το μόνο που τους ενδιαφέρει  είναι να εγκριθεί όσο το δυνατόν   μεγαλύτερη τιμή για τα φάρμακά τους, επισείοντας την απειλή ότι αν δεν τους   γίνει το χατίρι  θα αποσύρουν τα συγκεκριμένα φάρμακα.

Κατά τα λοιπά γκρινιάζουν για το claw back  που   καλούνται  να καταβάλλουν, όταν εξαιτίας  των δικών τους   «διαδικασιών προώθησης» μεγαλώνει η δημόσια Φαρμακευτική δαπάνη.

 Γι’  αυτό και στρατηγική τους επιδίωξη είναι η μείωση του   ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, προκειμένου να μειωθεί κατά το ίδιο   ποσοστό το ποσό που καταβάλλουν ως claw back οι   φαρμακοβιομήχανοι.

 Ας  γνωρίζουν   ΟΛΟΙ  ότι «έχουσιν γνώσιν οι   φύλακες» και όταν μιλήσουν, κάποιοι θα ψάχνουν που θα κρυφτούν.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Δεν υπαρχουν σχολια ακομα

Γινεται ο πρωτος που θα σχολιασει

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.