Αθήνα, 20 Μαΐου 2022 Αρ. Πρωτ. 2054 Προς : Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας Αγαπητοί Συνάδερφοι, Στο πλαίσιο εφαρμογής του «Ελέγχου και Εκκαθάρισης των... Σεμινάρια Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για τον τακτικό έλεγχο συνταγών φαρμάκων

 

Αθήνα, 20 Μαΐου 2022

Αρ. Πρωτ. 2054

Προς : Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας

Αγαπητοί Συνάδερφοι,

Στο πλαίσιο εφαρμογής του «Ελέγχου και Εκκαθάρισης των Δαπανών των Παρόχων» γνωστού και ως «Τακτικού Ελέγχου», ο οποίος αποτελεί υποχρέωση και προτεραιότητα της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ να εφαρμόσει για τις συνταγές φαρμάκων, μετά από 5 χρόνια διαρκών αναβολών από την καθολική εφαρμογή του για όλους τους υπόλοιπους παρόχους, ο ΠΦΣ  συνεπής στις δεσμεύσεις του για  τη θεσμική θωράκιση του φαρμακείου και τη διευθέτηση με το βέλτιστο τρόπο όλων των εκκρεμοτήτων, προχώρησε σε στοχευμένες παρεμβάσεις, συνεχή επιτήρηση και τελικά σε συμφωνία για μία προκαθορισμένη διαδικασία εκκαθάρισης βασισμένη στη σαφήνεια και στη διαφάνεια.

Με τις συνεχείς παρεμβάσεις,  τις επιστολές και τις παραστάσεις στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, της ΗΔΙΚΑ, του ΕΟΦ και τη Δ/νση Φαρμάκου του Υπουργείου Υγείας, ο Π.Φ.Σ πέτυχε στην περιγραφή μιας ορισμένης διαδικασίας εκκαθάρισης, με καθορισμό:

 

  • απλούστερου τρόπου υποβολής
  • συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος πληρωμών
  • ορισμού των περιπτώσεων φαρμακευτικού και διοικητικού ελέγχου
  • ρύθμισης της δειγματοληψίας και λοιπών παραμέτρων
  • διευκόλυνσης υποβολής των ενστάσεων

Η εφαρμογή του Τακτικού ελέγχου αποτέλεσε την αφορμή για την  απαίτηση του ΠΦΣ για ηλεκτρονικοποίηση όλων των εξαιρέσεων που οδηγούσαν στη χειρόγραφη εκτέλεση των συνταγών , με όλα τα προβλήματα που αυτή είχε στον έλεγχό τους, λόγω του υψηλού ποσοστού λαθών και περικοπών που συνοδεύει πάντα μία χειρόγραφη διαδικασία συνταγογράφησης και εκτέλεσης. Παράλληλα, η ψηφιοποίηση όλων των συνταγών ανοίγει το δρόμο για την άυλη εκτέλεση και υποβολή των συνταγών που θα αποτελέσει στο μέλλον, την ολοκλήρωση της άυλης συνταγογράφησης.

Η επιτυχία του εγχειρήματος αυτού και των συνεχών πιέσεων της Διοίκησης του ΠΦΣ  για την υλοποίησή του ήταν και η επίτευξη όλων των προαπαιτούμενων που θέσαμε για την ομαλή μετάβαση από τον πρόχειρο έλεγχο στον τακτικό,  με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας σειράς από χρήσιμες ενέργειες και πολύτιμες εφαρμογές οι οποίες απλοποιούν και διευκολύνουν το καθημερινό έργο της εκτέλεσης των συνταγών.

Ως γνωστόν με την ψήφιση και τη δημοσίευση του Νόμου 4931/2022, ο τακτικός έλεγχος έχει ισχύ από την 1 Ιουνίου .

Αναμένουμε εντός των ημερών:

α) Την Κ.Υ.Α. του Υπουργού Υγείας και του Αν. Υπουργού Οικονομικών,

β) την εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ που θα περιλαμβάνει και τις οδηγίες του φαρμακευτικού και διοικητικού ελέγχου βάσει της απόφασης που ελήφθη μετά από διαπραγμάτευση και συμφωνία με τον ΠΦΣ και που επικαιροποιήθηκε από το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ.

Τα παραπάνω θα σας αποσταλούν εντός της ερχομένης εβδομάδος.

Ταυτόχρονα το ΔΣ του ΠΦΣ αποφάσισε τη  διοργάνωση 2 διαδικτυακών ενημερωτικών σεμιναρίων  που θα απευθύνονται σε όλους  τους φαρμακοποιούς της χώρας , το Σάββατο  28 Μαΐου και την Κυριακή 29 Μαΐου,  σε ώρες που θα σας ανακοινωθούν.

Επίσης όλο το ενημερωτικό υλικό και η σχετική παρουσίαση θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα του ΙΔΕΕΑΦ.

Λεπτομέρειες για τα σεμινάρια  και τον τρόπο διεξαγωγής θα σας αποσταλούν εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Με Εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος                                   Ο Γεν. Γραμματέας

Απόστολος Βαλτάς                             Σεραφείμ Ζήκας