Αθήνα,  11 Σεπτεμβρίου 2023 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ _____________________________________________________________________ Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του Πρόεδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου με τους... Δελτίο Τύπου του Π.Φ.Σ. μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μετά τη θεομηνία

 

Αθήνα,  11 Σεπτεμβρίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

_____________________________________________________________________

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του Πρόεδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου με τους Προέδρους των Φαρμακευτικών Συλλόγων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με τους Προέδρους των Φαρμακευτικών Συνεταιρισμών των περιοχών Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Τρικάλων και με τον Πρόεδρο της ΟΣΦΕ, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που έχουν προκύψει στα φαρμακεία που έχουν πληγεί από την θεομηνία, όπως και τα προβλήματα διανομής των φαρμακευτικών σκευασμάτων προς τα φαρμακεία τα οποία  βρίσκονται στις πληγείσες και αποκλεισμένες περιοχές.

Ζητήθηκε από τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της Περιφέρειας Θεσσαλίας να καταγράψουν λεπτομερώς τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα φαρμακεία μέλη τους, προκειμένου να υπάρξει μια συνολική εικόνα και εκτίμηση της κατάστασης που επικρατεί.

Οι τοπικοί Φαρμακευτικοί Σύλλογοι σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και τους τοπικούς Φαρμακευτικούς Συνεταιρισμούς και με την αρωγή του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και της ΟΣΦΕ, θα εξασφαλίσουν την ομαλή τροφοδοσία στα φαρμακεία των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel.

Συζητήθηκε ακόμη, το ζήτημα των φαρμάκων ψυχρής αλυσίδας, για τις περιπτώσεις εκείνες όπου παρατηρήθηκαν πολύωρες ή και πολυήμερες διακοπές ρεύματος στα φαρμακεία και ζητήθηκε με έγγραφο προς τον ΣΦΕΕ και τις φαρμακευτικές εταιρείες, η δυνατότητα επιστροφής και πίστωσης των φαρμάκων εκείνων τα οποία δεν μπορούν πλέον να διατεθούν.

        Μετά από παρέμβαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου δόθηκε περαιτέρω παράταση στην ηλεκτρονική υποβολή των λογαριασμών μηνός Αυγούστου στην πύλη ΕΟΠΥΥ-ΚΜΕΣ μέχρι και την Παρασκευή 15.09.2023 καθώς και για την παράδοση του φυσικού αρχείου στους συγκεκριμένους Φαρμακευτικούς Συλλόγους.

Ζητήθηκε επίσης από τον ΕΟΠΥΥ, για τη διευκόλυνση της διάθεσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους που χορηγούνται από τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ, η διαμεσολάβηση του δικτύου των φαρμακαποθηκών και των φαρμακείων, ώστε η προμήθεια των συγκεκριμένων φαρμάκων και η συνέχιση της θεραπείας των ασθενών, να είναι απρόσκοπτη.

Βρισκόμαστε σε εγρήγορση και συνεχή συνεργασία με τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους και τους Συνεταιρισμούς ώστε να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα .

 

Εκ του ΠΦΣ

Επίσης:

Δυνατότητα Επανασυνταγογράφησης Φαρμάκων σε πλημμυροπαθείς της Περιφέρειας Θεσσαλίας