Θ.Αμπατζόγλου: «Casus Belli» τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ!   Λάδι στη φωτιά αλλά και στις σχέσεις υπουργείου Υγείας και φαρμακοποιών... ΜΗΣΥΦΑ: απαντήσεις (8-3-13)

[toc]

[post-date]

Θ.Αμπατζόγλου: «Casus Belli» τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ!

 

Λάδι στη φωτιά αλλά και στις σχέσεις υπουργείου Υγείας και φαρμακοποιών φαίνεται ότι έριξε η τρόικα με τη σύστασή της να ανοίξει η αγορά των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων ώστε να πωλούνται ακόμη και στα σούπερ μάρκετ. Τι είπε στο Iatropedia ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεόδωρος Αμπατζόγλου.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
«Για μας το ενδεχόμενο να αλλάξει ο τρόπος διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και να διατίθενται ακόμη και από τα σούπερ μάρκετ όπως πιέζει η τρόικα, είναι κόκκινο πανί. Δεν θα δεχθούμε μία τέτοια αλλαγή» σημειώνει στο iatropedia ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεόδωρος Αμπατζόγλου.


Όπως εξηγεί, τα φαρμακεία έχουν δεχθεί το τελευταίο διάστημα αλλεπάλληλα χτυπήματα και μία αλλαγή στην διάθεση των μη συνταγιγρφαούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), όσων δηλαδή δε θέλουν ιατρική συνταγή, θα αποτελούσε άλλο ένα χτύπημα στον κλάδο.

Ο κ.Αμπατζόγλου θεωρεί όμως ότι είναι και θέμα δημόσιας υγείας και ασφάλειας καθώς τα συγκεκριμένα σκευάσματα παραμένουν φάρμακα που μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες κάτι που ήδη έχει καταγραφεί στο εξωτερικό.

Η τρόικα πάντως φαίνεται πως πιέζει συνεχώς το τελευταίο διάστημα να αλλάξει ο νόμος και να διατίθενται τα ΜΗΣΥΦΑ ακόμη και στα σούπερ μάρκετ, θεωρώντας πως έτσι θα δημιουργηθεί ανταγωνισμός και θα πέσουν οι τιμές.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στη συνάντηση με την τρόικα επιχειρηματολόγησε εναντίον μιας τέτοιας αλλαγής, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές εάν η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να μην ακολουθήσει μία τέτοια οδηγία των δανειστών μας.

Πηγή: ιatropedia.gr

 

Κοινή επιστολή Λουράντου – Σοφιανόπουλου προς τον κ. Σαλμά

8 Μαρτίου 2013

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΣΑΛΜΑ

Κύριε Υπουργέ,

Όπως έχουν αντιληφθεί πλέον όλοι οι …. παροικούντες την Ιερουσαλήμ, σας συναρπάζουν οι μονόλογοι και οι αυθαίρετες καταγγελίες εναντίον όσων αντιστέκονται σε αυτά που ισχυρίζεστε στα φιλικά σας ΜΜΕ. Δεν αντέχετε τον διάλογο και αυτό είναι φανερό. Προφανώς η υπομονή που έχουμε επιδείξει μέχρι σήμερα και δεν απαντούμε, έχει εκληφθεί εκ μέρους σας ως αδυναμία ή επιβεβαίωση του «δίκιου» σας.

Κ. Λουράντοις Γνωρίζουμε ότι έχετε δώσει εντολή να βρεθεί οτιδήποτε μεμπτό εναντίον των φαρμακείων και με αυτόν τον τρόπο συλλέξατε «παραβάσεις» φαρμακοποιών, τις οποίες καταγγείλατε ανώνυμα, πριν καν βγει το οποιοδήποτε πόρισμα, θέλοντας να δικαιολογήσετε την μέχρι τώρα αδιαφορία σας για τις εκτός πραγματικότητας ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα μας.

Προχθές ήταν 150 φαρμακεία που πραγματοποιούν εξαγωγές, χθες 260 και σήμερα στο ΒΗΜΑ FM καταγγείλατε 500 φαρμακεία και 5 φαρμακαποθήκες που «επιδίδονται σε μια απίστευτη πρακτική πουλώντας στο εξωτερικό φάρμακα εξασφαλίζοντας μεγάλα κέρδη».

Ζητήσαμε να μας κατονομάσετε τα φαρμακεία αυτά, ώστε να λάβουμε τα μέτρα μας , αλλά δεν το κάνετε, γιατί προφανώς σας βολεύει να εκβιάζετε αόριστα και εκ του ασφαλούς. Απειλήσατε με διώξεις φαρμακεία που μετέχουν σε τέτοιου είδους πρακτικές υπογραμμίζοντας ότι οι φαρμακοποιοί πρέπει να πωλούν μόνο σε πολίτες. Απαντήσατε τέλος σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, ότι αισθάνεστε πολύ ισχυρός μην υποκύπτοντας στις πιέσεις από τα κυκλώματα και ότι οι ελλείψεις που παρατηρούνται σε φάρμακα σύντομα θα εκλείψουν.

Σε όλα τα ανωτέρω έχω να απαντήσω το εξής παραθέτοντας στοιχεία του ΕΟΦ και του Υπουργείου σας:

• Το 2005 οι εξαγωγές των φαρμάκων άγγιζαν το 1,2 δις, το 2009 έφθασαν 650 εκ. και το 2012 οι εξαγωγές δεν ξεπέρασαν τα 412 εκ. Αυτά βάσει των στοιχείων του ΕΟΦ. Με ποια λογική λοιπόν ενώ μειώνονται οι εξαγωγές φαρμάκων, αυξάνονται ραγδαίως οι ελλείψεις στην ελληνική αγορά;

• Ο ακαθόριστος μέχρι σήμερα και διαφορετικός αριθμός φαρμακείων που «εμπλέκονται» στις όποιες καταγγελίες σας, δεν ξεπερνά το 5% των φαρμακείων της χώρας. Πως είναι δυνατόν λοιπόν αυτό το μικρό ποσοστό να είναι υπεύθυνο για τις τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων που όλοι πια γνωρίζουμε ότι οφείλονται στην τιμολογιακή πολιτική σας, που εφαρμόζετε αδιαφορώντας για την κοινωνική υπόσταση του φαρμάκου;

• Δεν αναφέρατε πουθενά (τυχαία άραγε;) την πραγματική αιτία έλλειψης φαρμάκων στην Ελληνική αγορά, που δεν είναι άλλη από τον ελλιπέστατο εφοδιασμό της από τις πολυεθνικές εταιρείες. Αντίθετα, βρήκατε 8 πολυεθνικές εταιρείες στις οποίες επιβάλατε το «εξωφρενικό» ποσό των 5.000 – 20.000 ευρώ ως πρόστιμο για ελλιπή εφοδιασμό της αγοράς. Το πανηγυρίσατε μάλιστα στα ΜΜΕ και το παρουσιάσατε ως μεγάλο επίτευγμα. Πως γίνεται όμως να ανακαλύπτετε το πρόβλημα αυτό και να επιβάλλετε ένα αστείο πρόστιμο σε εταιρείες που κάνουν τζίρο 300 εκατ. το χρόνο; Εγώ αυτό το ονομάζω πατρικό χάδι και όχι πρόστιμο.

• Έχουμε στη διάθεσή σας, τιμολόγια όλων σχεδόν των πολυεθνικών προς τις φαρμακαποθήκες που οι ποσότητες των φαρμάκων που διοχετεύουν προς αυτές είναι σε μονοψήφιο αριθμό. Εξηγήστε μας κύριε Υπουργέ πως γίνεται μια φαρμακαποθήκη που έχει πελάτες 500 φαρμακεία, να μοιράσει π.χ. 2 Anafranil , 5 Co – dalazd, 3 Famvir, 2 Exelon TTS, 1 Suprefact, 5 Triatec, 2 Accupron, 1 Lyrica, κ.λ.π. σε όλους τους πελάτες της που τα έχουν απόλυτη ανάγκη καθώς είναι φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας.

• Ο ΕΟΦ, με εντολή σας φυσικά, προέβη σε προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών 71 φαρμάκων. Θα περίμενε κανείς ότι για αυτά τα φάρμακα, αν πράγματι οι ελλείψεις οφείλονται σε εξαγωγές, θα είχε λυθεί με αυτό το μέτρο το πρόβλημα. Και όμως εξ αυτών, μόνο για 20 περίπου φάρμακα είχαμε μερική ομαλοποίηση της αγοράς. Για τα υπόλοιπα υπάρχουν ακόμα τεράστιες ελλείψεις…

• Γνωρίζετε ασφαλώς ότι ο ΕΟΦ οφείλει για τα φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη να προβαίνει στην κάλυψη της αγοράς, εισάγοντας τα από το εξωτερικό, αφού αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος του. Η εισαγωγή φαρμάκων όμως από το εξωτερικό απαιτεί πολλαπλάσια χρήματα από αυτά που θα δίνονταν εάν οι εταιρείες είχαν μία λογική τιμή, με την οποία θα μπορούσαν οι ίδιες να τα διοχετεύσουν στην Ελληνική αγορά. Οποιοδήποτε φάρμακο από αυτά που εξαφανίζονται από την αγορά λόγω μείωσης της τιμής τους, το κράτος θα αναγκάζεται να τα εισάγει μέσω ΙΦΕΤ με πολλαπλάσια τιμή.

Εύγε, άριστα, μπράβο!

Κύριε Υπουργέ, το φάρμακο δεν είναι εμπόρευμα όπως κακώς το αντιλαμβάνεστε ως τώρα. Είναι κοινωνικό αγαθό, που εντάσσεται στον τομέα υγείας του Ελληνικού λαού. Η υγεία θα έπρεπε να είναι πρώτη στον κατάλογο προτεραιοτήτων της κυβέρνησης. Ατυχώς δεν είναι ούτε στη μέση. Και αυτό το γνωρίζουν όλοι όσοι υπηρετούν την υγεία. Όλοι εκτός όπως φαίνεται από εσάς.

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ

 ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

 

Κ. Λουράντος: ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. και καλλυντικά

Πήραν «φωτιά» τα ΜΜΕ σήμερα το βράδυ… «Τα φάρμακα στα Super Market απαίτησε να μπουν η τρόϊκα» μετέδωσαν ως πρώτη είδηση και κάποιοι πάλι βρήκαν την ευκαιρία να εκδηλώσουν την … «αγάπη» τους για τον κλάδο! Τέλογλου, Παπαδημητρίου ( ο κατά κόσμον … Μπάμπης) και άλλοι αυτόκλητοι υποστηριχτές των άνωθεν εντολών, μετά κόπου συγκρατούσαν την χαρά τους….

Η τρόϊκα λοιπόν πάλι πίσω από την νέα σφαλιάρα που προαλοίφεται για τους φαρμακοποιούς …

Και όμως δεν είναι έτσι , ή τουλάχιστον ακριβώς έτσι …!

Δεν μπορώ να γνωρίζω ακριβώς τις προθέσεις και τις βαθύτερες σκέψεις των ξένων δανειστών μας, αλλά είμαι σε θέση να γνωρίζω πολύ καλά, ότι αυτοί που πιέζουν το Υπουργείο Υγείας να νομοθετήσει την είσοδο των φαρμάκων αυτών στα Super Market είναι οι ίδιες οι εταιρείες των προϊόντων αυτών. Είναι οι ίδιες οι εταιρείες που μέσω της τρόϊκας επιδιώκουν να μεταφέρουν την ύλη αυτή στα μεγάλα κέντρα πώλησης καταναλωτικών προϊόντων, ευελπιστώντας σε αύξηση των πωλήσεων. Αυτοί πιέζουν την τρόϊκα και η πληροφορία μου αυτή , είναι ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ !!! ΞΕΡΩ ΤΙ ΛΕΩ …

Όπως με πληροφόρησαν μάλιστα , χθες σε ημερίδα της ΠΕΦ που έγινε για τα γενόσημα φάρμακα, υπήρξε τοποθέτηση εκπροσώπου εταιρείας υπέρ της εισόδου των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. στα S.M.! Και ουδείς αντέδρασε !!! Δεν ήμουν καλεσμένος γι’ αυτό δεν επήγα… Ο κος Πατούλης όμως ήταν εκεί, καθώς και κάποιοι άλλοι δικοί μας κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα τους !!! Όλοι εναντίον της συνταγογράφησης με δραστική ουσία !!!

Ομως ας έλθουμε στα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. που είναι ΦΑΡΜΑΚΑ . Και η απλή ερώτηση που τίθεται προς κάθε ενδιαφερόμενο είναι η εξής : Ποιόν εξυπηρετεί η τοποθέτηση αυτών των φαρμάκων στα πολυκαταστήματα των S.M.;

Μήπως οι καταναλωτές θα έχουν κάποιο οικονομικό όφελος;

Μα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στη Διεθνή Μελέτη που δημοσίευσε πρόσφατα τα καταγράφει όλα αυτά και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι: “η απελευθέρωση της Αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ δεν έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις τιμές τους”.Ενδεικτικά μόνο, στις ΗΠΑ το Panadol χάπια (απλό) έχει…12πλάσια τιμή από εδώ , ενώ στη Μεγ. Βρεττανία η αλοιφή Voltaren και τα χάπια Ponstan έχουν…2πλάσια τιμή !!. Θυμίζουμε ότι ΗΠΑ και Αγγλία είναι χώρες όπου τα ΜΗΣΥΦΑ διατίθενται και εκτός Φαρμακείων και με μη αγορανομικώς καθορισμένη λιανική τιμή (δηλ. διατίθενται με “ελεύθερη” τιμή), όπως προφανώς θέλουν οι εταιρείες να κάνουν και εδώ!

Μήπως οι καταναλωτές θα έχουν ευκολότερη και ασφαλέστερη πρόσβαση; Για να … δούμε:

• Η παρακεταμόλη (DEPON, PANADOL) εξακολουθεί να παραμένει η πλέον κοινή αιτία οξείας ηπατικής ανεπάρκειας στις ανεπτυγμένες χώρες, όπως δηλώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.).

• Ιδιαίτερες προειδοποιήσεις από επιστημονικούς φορείς στη Μ. Βρεττανία προσπαθούν να αποτρέψουν τους υψηλούς κινδύνους θανάτου, ειδικά για γηραιές κυρίες, από τη χρήση βιταμινούχων παρασκευασμάτων που λαμβάνονται ταυτόχρονα με τις αγωγές οστεοπόρωσης.

• Επιστημονικά άρθρα αλληλοεπικαλυπτόμενα σε σειρά ειδικών επιστημονικών περιοδικών δίνουν έμφαση στον ρόλο του φολλικού οξέως που ως συμπλήρωμα διατροφής έχει ενοχοποιηθεί για πρόκληση καρκινογενέσεων.

• Σύνοψη επιστημονικών άρθρων που εμφανίστηκε πρόσφατα στη Daily Mail και αφορά την κατανάλωση αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων διατροφής δημιούργησε τεράστια αίσθηση στη Βρετανική κοινή γνώμη.

• Μια σειρά φαρμάκων ΜΗΣΥΦΑ για το κοινό κρυολόγημα περιέχουν ποσότητες μεθαμφεταμίνης ικανές να απορρυθμίσουν την αντιϋπερτασική αγωγή μεγάλου ποσοστού ανθρώπων. Άλλα έχουν συνδυασμό της με καφεΐνη (ακόμα χειρότερη επίδραση).

• Επίσημοι Διεθνείς Οργανισμοί (FDA, DEA) στις Η.Π.Α. δίνουν εξαιρετικές προειδοποιήσεις για τη χρήση κοινών spray για τη «βουλωμένη μύτη» προς εξαγωγή εύκολα και φθηνά διεγερτικών ουσιών ακόμα και στο σπίτι. Κάτι σαν σπιτικό extacy.

• Η χρήση αντιόξινων μαζί με οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή σημαίνει την πλήρη αδρανοποίησή της. Αυτό θα μπορούσε να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνο σε αγωγή π.χ. με αντιπηκτικά ή άλλους καρδιολογικούς συνδυασμούς φαρμάκων.

• Η εκτεταμένη χρήση γκρέιπφρουτ (grapefruit) για λόγους δίαιτας επηρεάζει το κυτόχρωμα P450 και αναστέλλει το CYT3A4 στο ήπαρ με συνέπεια να μην αφήνει να μεταβολισθούν οι περισσότερες κατηγορίες θεραπευτικώναγωγών και έτσι τα φάρμακα να παρουσιάζουν υψηλές συγκεντρώσεις στο αίμα. Κανείς δεν μπορεί να καθορίσει, σε συγχορήγηση με grapefruit, τη δόση, τις παρενέργειες και τα τυχόν θανατηφόρα αποτελέσματα!

Στην Ελλάδα και στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Δυτικής Ευρώπης (πχ. Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ισπανία κλπ.) η διάθεση των φαρμάκων αυτών γίνεται ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ αποκλειστικά και μόνο από τα Φαρμακεία.

Είναι προφανές ΠΟΙΟΙ τελικά προσπαθούν να «κερδίσουν» από αυτή την ενέργεια. Μόνο οι εταιρείες που το επόμενο βήμα τους θα είναι η απελευθέρωση της τιμής των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. κατά τα πρότυπα των ελάχιστων χωρών που μπήκαν στα S.M. Φυσικά είναι στο χέρι μας να δώσουμε την πρέπουσα απάντηση. Το Υπουργείο Υγείας ΕΧΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ όλα τα έγγραφα και τις αποδείξεις που χρειάζεται για να μην …. υποκύψει ! Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες φροντίσαμε ΕΜΕΙΣ γι’ αυτό …. Δικαιολογία …. για παραστράτημα δεν υπάρχει .

Από την άλλη ας αναλογιστούμε και ας καταλάβουμε ότι χάνοντας τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. τα συμπληρώματα διατροφής και τα καλλυντικά, η μόνη πηγή ρευστότητας στο φαρμακείο θα είναι η …. όποια συμμετοχή των ασφαλισμένων στις συνταγές του ΕΟΠΥΥ … αν έχουν να πληρώσουν …!

Και μια και ανέφερα τα καλλυντικά …. Αλήθεια γιατί τα S.M. ενδιαφέρονται μόνο για τα καλλυντικά του φαρμακείου και όχι π.χ. για τα υπόλοιπα καλλυντικά της αγοράς; Απάντηση δεν έχω πάρει….
Πάντως οφείλω να ομολογήσω ότι στην περίπτωση των καλλυντικών του φαρμακείου οι εταιρείες πλην ΜΙΑΣ δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση την είσοδο των προϊόντων τους στα S.M. Κάποιος μάλιστα Έλληνας ιδιοκτήτης εταιρείας καλλυντικών μου ανέφερε ότι η φίρμα του, το όνομα των προϊόντων, έχουν μια αξία κάτι σαν ISO και αυτό δεν ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ κανείς να το υποβιβάσει, να το υποβαθμίσει βάζοντας τα προϊόντα του δίπλα στα άλλα ευτελή προϊόντα των πολυκαταστημάτων….

Αλλά μήπως ήλθε η ώρα να … ξαναδούμε την «πολιτική» μας απέναντι σ’ αυτήν την ΜΙΑ (μέχρι σήμερα) εταιρεία που όπως μαθαίνω … οργάνωσε την επιχείρηση ένταξης των καλλυντικών φαρμακείου σε S.M. των βορείων προαστίων και μάλιστα με την βοήθεια κάποιων …. άντε να μην πω μελών μας (τρεις τον αριθμό); Μήπως θα πρέπει να ξεσκαρτάρουμε λίγο τα φαρμακεία μας από «δήθεν» υποστηρικτές μας ; Μήπως θα πρέπει να μην υπάρχει στις προθήκες μας ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΑΦΙΣΑ ΤΗΣ ΕΝ ΛΟΓΩ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ;

ΑΝΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ας το ξεκινήσουμε …. έτσι για να παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι… Γιατί 12.000 σημεία πώλησης δεν αντικαθίστανται με 300 SUPER MARKET….. Ούτε η επιστήμη από την άγνοια . Αρκεί να το πιστέψουμε και να το κάνουμε όλοι…

ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΜΑΣ …. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ .

ΜΠΟΡΟΥΜΕ !!!

Σημ: Εγώ ήδη ξεκίνησα το ξεσκαρτάρισμα …. και η σύζυγός μου στο φαρμακείο της … Οι αφίσες πήγαν για ανακύκλωση και τα προϊόντα της δεν αντικαθίστανται με νέες αγορές.

Κ.ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ

 

Φαρμακοβιομήχανοι: Θα φύγουν φάρμακα από την ελληνική αγορά, δεν επιθυμούμε τα ΜΗΣΥΦΑ στα σούπερ μάρκετ

Κρίσιμες είναι οι επόμενες εβδομάδες για τη φαρμακευτική περίθαλψη των Ελλήνων ασθενών καθώς πολλές φαρμακευτικές εταιρείες ετοιμάζονται να αποσύρουν τα φάρμακά τους από την ελληνική αγορά 

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι δυνατότητες της φαρμακευτικής περίθαλψης, με κίνδυνο πολλά σκευάσματα, μεταξύ των οποίων αρκετά ζωτικής σημασίας, να μην υπάρχουν διαθέσιμα στους ασθενείς της χώρας το επόμενο διάστημα, προειδοποιεί ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια γενικής συνέλευσης του κλάδου, η κατάσταση στο χώρο της Υγείας έχει περιέλθει από συνεχείς αστοχίες της Πολιτείας σε πλήρες αδιέξοδο.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Κωνσταντίνος Φρουζήςπαραδέχθηκε ότι πολλές εταιρείες κάνουν πλάνα για αποεπενδύσεις και τόνισε την ανάγκη πληρωμής του κλάδου μέσα στο Μάρτιο, δεδομένου ότι δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που αγγίζουν τα 2 δις ευρώ. Παράλληλα ο κ.Φρουζής υποστήριξε πως οι ελλείψεις που παρατηρούνται είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας του Υπουργείου να διορθώσει τα λάθη στην τιμολόγηση.

Να σημειωθεί ότι με την τελευταία ανατιμολόγηση των φαρμάκων πολλά σκευάσματα έχουν λάβει εξαιρετικά χαμηλές τιμές, με συνέπεια οι εταιρείες να μη θεωρούν συμφέρουσα τη διάθεσή τους στην ελληνική αγορά. Ήδη μεγάλη εταιρεία έχει δηλώσει ότι αποσύρει δυο βασικά σκευάσματα από την Ελλάδα τα οποία απευθύνονται για ασθενείς με σοβαρά νοσήματα.

Σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τις πιέσεις της τρόικα να διατίθενται ακόμη και από τα σούπερ μάρκετ, ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ, Άκης Αποστολίδης ξεκαθάρισε πως ο κλάδος δεν επιθυμεί τη διάθεση τους στα σούπερ μάρκετ, αλλά μια απελευθέρωση τιμών, με ελεγχόμενο κέρδος.

iatropedia.com

 

Π.Φ.Σ.: Ελλείψεις φαρμάκων: Τι φταίει;

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ: ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ;

Μεγάλη δημοσιότητα έχει πάρει το σοβαρό θέμα των ελλείψεων φαρμάκων το οποίο ταλαιπωρεί ασθενείς και φαρμακοποιούς.
Υπογραμμίζουμε ότι:
Α) Το πρόβλημα των ελλείψεων οφείλεται κυρίως στις ανεπαρκείς ποσότητες που διαθέτουν προς την αγορά οι πολυεθνικές εταιρείες.
Β) Στην επιβολή πλαφόν στις παραδόσεις φαρμάκων, πάλι από τις εταιρείες
Γ) Σε προβλήματα παραγωγής
Δ) Σε προβλήματα που έχουν δημιουργήσει τα αλλεπάλληλα δελτία τιμών
Ε) Σε εξαγωγές λόγω διαφοράς τιμής αφού τα φάρμακα στην Ελλάδα είναι τα φθηνότερα της Ευρώπης.

Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή ολίγων φαρμακείων σε πωλήσεις προς τις αποθήκες με σκοπό την εξαγωγή, τονίζουμε ότι είναι απλή παρωνυχίδα στο πρόβλημα των ελλείψεων. Σε ποσοστό είναι μικρότερο του 1% των εξαγωγών.

Καλούμε τον αναπληρωτή  Υπουργό κ. Μάριο  Σαλμά και τον πρόεδρο του ΕΟΦ να ασχοληθούν με το δάσος και όχι με τα δεντράκια. Οι μέχρι σήμερα παρεμβάσεις δημιουργούν μόνο σύγχυση .

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
 

Δεν υπαρχουν σχολια ακομα

Γινεται ο πρωτος που θα σχολιασει

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.