Πέτρος Αγραφιώτης Μέλος ΔΣ ΦΣΚ Την περασμένη εβδομάδα αποφάσισα να κάνω μια επίσκεψη στην ΚΜΕΣ για να προσπαθήσω να λύσω κάποιες απο τις απορίες... Επίσκεψη στην ΚΜΕΣ-Προτάσεις διαχείρισης

Πέτρος Αγραφιώτης
Μέλος ΔΣ ΦΣΚ

Πέτρος Αγραφιώτης

Την περασμένη εβδομάδα αποφάσισα να κάνω μια επίσκεψη στην ΚΜΕΣ για να προσπαθήσω να λύσω κάποιες απο τις απορίες που δημιουργήθηκαν σε εμένα και σε πολλούς συναδέλφους μου φαντάζομαι, απο την περίφημη εγκύκλιο για την υποβολή των συνταγών μας .

 

Ομολογώ ότι έφυγα απο εκεί κατά πολύ σοφότερος! Μάλλον τελικά τα πράγματα δεν είναι και τόσο σοβαρά και τα συμπεράσματα είναι πολύ χρήσιμα. Καταρχήν από την πρώτη κιόλας ματιά αντιλαμβάνεσαι πόσο μπορεί ένα βαρύ και γραφειοκρατικό σύστημα να δημιουργήσει προβλήματα σε μια μονάδα η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να κάνει όσο μπορεί πιο σωστά και γρήγορα την δουλειά της! Μιλάμε για ένα χώρο γεμάτο κουτιά απο ταχύ-μεταφορές τα οποία θα πρέπει οι υπάλληλοι να κάνουν σλάλομ για να περάσουν ανάμεσα.

 

Αυτό από μόνο του σε προκαλεί να καταλάβεις και να σκεφτείς πως μπορείς να χορηγήσεις φάρμακα σε ασθενή πέρα και έξω από τον μέχρι σήμερα τρόπο συνταγογράφησης, αλλά αυτό είναι ήδη ένα στάδιο μετά αφού πρώτα θα πρέπει να λύσουμε θεμελιώδη προβλήματα.

 

Οι υπεύθυνοι λοιπόν εκεί πολύ ευγενικά προσπάθησαν να μου εξηγήσουν ότι θέλησαν να ζητήσουν την βοήθεια μας ώστε να μπορέσουν να μειώσουν το χρόνο ελέγχου και καταχώρησης των συνταγών μας μηνιαίως. Εδώ θα ήθελα να κάνω γνωστό ότι ο όγκος των συνταγών μας μηνιαίως ανέρχεται στα 6.000.000 -πράγμα που αγνοούσα εντελώς- είναι σαφές λοιπόν ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν το χρόνο και την πολυτέλεια του λάθους αλλα και της καθυστέρησης, πρότειναν λοιπόν αυτόν τον τρόπο κατάθεσης των συνταγών πιασμένες με λαστιχάκια γιατί το συρραπτικό δημιουργεί επιπλέον χρόνο στον ήδη μειωμένο χρόνο επεξεργασίας και ελέγχου των συνταγών. Φανταστείτε λοιπόν ενώ πρέπει να περάσουν τις συνταγές απο το scanner, κάποιος να κάθεται να αποσυρράπτει όλον αυτόν τον όγκο! Γιατί η επεξεργασία γίνεται σε όλα τα μέρη της συνταγής (συνταγή φαρμακείου, συνταγή γιατρού, συνοδευτικά έγγραφα) και όχι μόνο στην δική μας! Να θυμόμαστε πάντα το νούμερο των συνταγών που ανέφερα πριν.

 

Εξήγησα βεβαίως στον κύριο υπεύθυνο την δυσπιστία των συναδέλφων μου και τους λόγους για τους οποίους αυτό υφίσταται και νομίζω ότι έγινα σαφής γιατί συμφώνησε μαζι μου. Του εξήγησα ότι πολλοί απο εμάς έχουμε μια ιστορία περικοπής δαπάνης να διηγηθούμε από απώλεια επισυναπτόμενου εγγράφου (σ.σ. “επισυναπτόμενο έγγραφο” το 2013… τι να πεις) και με διαβεβαίωσαν ότι από την πλευρά τους θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν να μην συμβεί κάτι τέτοιο και ότι θα μπορούσαν τουλάχιστον να δουν ένα συνδετυράκι για τις μικρές ίσως συνταγές κινολονών. Επίσης μου εξήγησαν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να κόψουν κάποιο λογαριασμό εάν υπήρχαν συρραπτικά, αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αγνοήσουμε την οδηγία και να συνεχίσουμε όπως πριν, απλά απάντησαν σε αιτιάσεις συναδέλφων σχετικά.

 

Εάν θέλετε τα συμπεράσματά μου απο την επίσκεψη αυτή, πιστεύω ότι λειτουργούμε φοβισμένα και αναχρονιστικά με ρυθμούς δημοσίου και αντίστοιχη νοοτροπία, εκεί υπάρχουν άνθρωποι ικανότατοι που θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε προς όφελος και των δυο πλευρών. Επίσης πιστεύω ότι με το θέμα μάλλον ασχολήθηκαν άνθρωποι που ίσως να μην έχουν την ίδια οικειότητα με κάποιους άλλους στην ψηφιακή τεχνολογία: υπάρχουν τρόποι απλοί και εύκολοι που θα μπορούσαν να βελτιώσουν και να απλοποιήσουν τον τρόπο επεξεργασίας των συνταγών τους οποίους συζήτησα με τον συνάδελφο και φίλο Δημήτρη ο οποίος κατέχει χιλιάδες φορές περισσότερα απο εμένα στην τεχνολογία, βοηθώντας πρώτα εμάς τους ίδιους ώστε να μπορούμε να ασχοληθούμε με αυτό που πραγματικά οφειλουμε να κάνουμε: την εκτέλεση της συνταγής και την ενημέρωση του ασθενή με ορθότητα και σαφήνεια για τον τρόπο χορήγησης των φαρμάκων.

 

Δημήτρης Τσιριμπής

Μέλος ΔΣ ΦΣΚ

Μετά από αυτή τη συνάντηση του Πέτρου στην ΚΜΕΣ νομίζω ότι μπορούμε να περιγράψουμε αδρά τις απαιτήσεις που γεννούν οι καιροί και που κακώς (ίσως με λίγη περιπαικτική μόνο διάθεση) επικεντρώθηκαν στον περιβόητο.. “πόλεμο του λάστιχου”!

Κοντά 3 χρόνια μετά την έλευση της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης στη ζωή μας (Δεκέμβριος του 2010) όλοι οι υγειονομικοί φορείς εστιάζουν τις σύγχρονες απαιτήσεις όχι στα συνδετηράκια και τα λαστιχάκια αλλά στα παρακάτω:

1) Πλήρη αντικατάσταση κάθε τύπου γνωμάτευσης!

  • Συνταγές κόκκινης μονής γραμμής (π.χ. Lonarid, Tavor κτλ), κινολονών (π.χ. Ciproxin, Norocin) αλλά και απλές γνωματεύσεις φυλλασόμενες επί διετία (π.χ. Akineton) μπορούν εύκολα να τυπώνονται από το σύστημα! Αντί για τα μπλοκάκια (τα οποία είναι έτσι κι αλλιώς αθεώρητα, δημιουργούν τεράστιο όγκο άρα και πρακτική αδυναμία ελέγχου και αποτελούν και στόχο κλοπής, άρα εφιάλτη για κάθε Ιατρό) τα οποία αποτελούνται από στέλεχος και πρωτότυπο ή/και στέλεχος, πρωτότυπο και αντίγραφο, το σύστημα μπορεί να τυπώνει αντίγραφο της συνταγής: ένα κατά την έκδοση για τον Ιατρό ο οποίος θα τα κρατά αριθμημένα σε ένα ντοσιέ, ένα κατά την εκτέλεση για το δικό μας αρχείο. Το συνοδευτικό της συνταγής μπορεί έτσι να απαλειφθεί εντελώς και να αντικατασταθεί από μια ηλεκτρονική επισήμανση “συνοδευτικό έγγραφο” όπως άλλωστε ισχύει και τώρα! Για τις περιπτώσεις συνταγογράφησης χωρίς συνταγή ασφαλιστικού Ταμείου μπορεί εύκολα να προβλεφθεί η εκτύπωση ενός παραπεμπτικού μόνο και όχι κανονικής συνταγής.
  • Νοσοκομειακές γνωματεύσεις μπορούν επίσης απλά να αντικατασταθούν από ηλεκτρονική σήμανση! Όλοι οι Ιατροί είναι πιστοποιημένοι στην ΗΔΙΚΑ. Άρα μπορεί εύκολα ένας Ιατρός, ο οποίος π.χ. καλείται να συνταγογραφήσει μια συνταγή κατ’ επίκληση εντολής από Νοσοκομειακή Κλινική, να ανοίγει ένα παράθυρο αναζήτησης, να βρίσκει απλά από το όνομά του τον Ιατρό του Νοσοκομείου που γνωμάτευσε το σκεύασμα (είτε απλό, είτε Νοσοκομειακό Φάρμακο, είτε ΦΥΚ) και να τον τικάρει πιστοποιώντας και ταυτόχρονα χρεώνοντάς του την εντολή συνταγογράφησης! Θα μπορούσε εναλλακτικά με παρόμοιο τρόπο με την πλατφόρμα εξετάσεων e-diagnosis, ο Νοσοκομειακός Ιατρός να έχει καταχωρήσει στον ασθενή την εν λόγω γνωμάτευση με το απαραίτητο αιτιολογικό-ιστορικό, ώστε με το ΑΜΚΑ του ασθενούς ο οποιοσδήποτε συνταγογράφος να αποκτά πρόσβαση, να ελέγχει την γνωμάτευση και να συνταγογραφεί το απαραίτητο Φάρμακο! Η ίδια διαδικασία μπορεί να γίνεται και με τη συνταγογράφηση εκτός ειδικότητας: η γνωμάτευση του Ειδικού θα μένει και θα πιστοποιείται στο ΑΜΚΑ του ασθενούς για όσο χρονικό διάστημα ορίζουν οι Νόμοι (π.χ. για ένα έτος που είναι για τα αναλώσιμα), θα μπορεί να ελέγχεται από τον συνταγογράφο Ιατρό και ηλεκτρονικά να “μνημονεύεται” σε κάθε αντιγραφή συνταγής! Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να γίνεται και καλύτερος έλεγχος της άσκοπης συνταγογραφίας πολύ καλύτερος από την απλή, τυπική και ανούσια αναφορά του Ειδικού χειρόγραφα.

2) Μείωση γραφειοκρατίας αφού αυτή είχε νόημα μόνο στην παλιά “χάρτινη” εποχή! Δεν έχει νόημα πια:

  • Ο περιορισμός των 3 φαρμάκων ανά συνταγή
  • Η αναγραφή στο βιβλιάριο των φαρμάκων (ακόμα δε και η ύπαρξη βιβλιαρίων αντί για μία εκτυπώσιμη λίστα φαρμάκων και ημερομηνιών την οποία μπορεί να κρατά ο ασθενής)
  • Οι σφραγίδες/υπογραφές Ιατρών, Νοσοκομείων, ΚΥ, ΠΙ κτλ (εφόσον μπορούν να δηλωθούν οι IP των υπολογιστών ή των router των Δημόσιων τομέων και η ηλεκτρονική σφραγίδα)
  • Η αρίθμηση των συνταγών κατά την κατάθεση (αφού μία-μία ελέγχονται και δεν γίνεται πλέον να εκτελεστεί εκπρόθεσμη συνταγή!!!)
  • Η εκτύπωση σε διαφορετικά φύλλα (εκτύπωση στο ίδιο φύλλο αφού σκανάρονται πάνω-κάτω)

Χαιρετίζουμε την ακύρωση της υποχρέωσης υπογραφής στο κουτάκι “ΕΚΑΣ” καθώς και για τυχούσες μειωμένες συμμετοχές  0% ή 10% και ευελπιστούμε ότι συντομότερα απ’ ό,τι περιμένουμε θα γίνουν κινήσεις και για τα παραπάνω τα οποία θα μετατρέψουν πολλά θέματα σε.. αχρείαστα!

πηγή: Hellenic Pharmacy

Δεν υπαρχουν σχολια ακομα

Γινεται ο πρωτος που θα σχολιασει

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.