Η χθεσινοβραδυνή έκτακτη ΓΣ του ΦΣΚ αποφάσισε: άρση της αναστολής με εφαρμογή από 19-6-2012 να μην παραληφθούν συνταγές που εκδόθηκαν πριν...

[post-date]

Η χθεσινοβραδυνή έκτακτη ΓΣ του ΦΣΚ αποφάσισε:

[box style="alert"]

 • άρση της αναστολής με εφαρμογή από 19-6-2012
 • να μην παραληφθούν συνταγές που εκδόθηκαν πριν από τις 12-6-2012

[/box]

 • David Rota

  21 Ιουνίου 2012 #1 Author

  Αγαπητοί συνάδελφοι, νιώθω την υποχρέωση να δημοσιεύσω αυτόν τον προβληματισμό μου επειδή, παρόλο που έγιναν δύο γενικές συνελεύσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, πιστεύω ότι:
  Α) από την πλευρά μας, βλέπουμε μόνο τα αδύνατα σημεία των φαρμακοποιών, το ότι το ταμείο ΕΟΠΥΥ είναι ήδη παράνομο με το κράτημα του rebate του μηνός Μαρτίου και την άρση της ημ/νιας λήξης των ηλεκτρονικών συνταγών, αυτό το δεχόμαστε
  Β) το γεγονός που μας απειλούν λέγοντας ότι εμείς είμαστε οι παράνομοι και θα μας κόψουν τη συλλογική σύμβαση, αυτό όχι απλά μόνο μας φοβίζει, αλλά μας τρομοκρατεί!
  Γ) οι προηγούμενες πολλαπλές υποσχέσεις όσον αφορά την πληρωμή των οφειλών του Δημοσίου, την πληρωμή της τελευταίας δόσης (25%) του Μαρτίου ΜΑΖΙ με τον μήνα Απρίλιο (και με Ελβετική ακρίβεια, ΔΕΝ έγινε) αυτό το δεχόμαστε
  Δ) το ότι όλα τα ΄΄παιχνιδάκια΄΄ που μας έστησαν με τα Φ.Υ.Κ., μια φορά εντός και μια φορά εκτός λίστας ΕΟΠΥΥ, με ή χωρίς την σφραγίδα ΄΄στερούμεθα΄΄ μια φορά το ένα σκεύασμα, μια φορά το άλλο, για να μας δυσκολεύον την ήδη περίπλοκη ζωή μας, αυτό το δεχόμαστε.
  Καιγόμαστε να τελειώσουμε την αναστολή (ίσως το πιο αποτελεσματικό και κατανοητό ΄΄όπλο΄΄ μας) δίνοντας βέβαια μια στιγμιαία ανάσα στον κόσμο αλλά παράλληλα προκαλώντας αναστάτωση και προβληματισμό του γιατί κάποιοι έτυχαν διαφορετικής μεταχείρισης από κάποιους άλλους.
  Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι, τελικά δεν έχουμε ακόμα καταλάβει το νόημα της ένωσης αφού τηρείται μια διαφορετική στάση από την αρχή του αγώνα μας μέχρι και το τέλος του, και όχι μια ξεκάθαρη θέση.
  Ο ΕΟΠΥΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΄΄ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ΄΄ ΜΑΣ, ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΣ ΜΑΣ και για αυτό δεν έχει ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να μας καταπατά με οποιονδήποτε τρόπο και δεν θα πρέπει να συμβιβαζόμαστε πάντα! Υπάρχουν νόμοι που πρέπει να τηρεί.
  Ο ΕΟΠΥΥ είναι μια ομάδα ανθρώπων, δεν είναι από άλλον πλανήτη!
  Έχουμε ΄΄όπλα΄΄ αρκεί να ξέρουμε ποιά είναι και πως πρέπει χρησιμοποιούνται!
  Kανένας από εμάς θέλει τον πόλεμο, πρώτα από όλα με τους ασθενείς, ο αδύναμος κρίκος μιας επώδυνης κατάστασης. Οι ασθενείς πάντα θα είναι δίπλα μας, επειδή και εμείς στεκόμαστε πάντα δίπλα τους.
  Ας αφήσουμε τις ΄΄καρακάξες΄΄ να φωνάζουν στα Μ.Μ.Ε. αλλόκοτα σενάρια, ας αφήσουμε τους δημαγωγούς να ΄΄ξεράσουν΄΄ ανούσια λόγια, ακόμα και για μερικούς συναδέλφους που στράφηκαν εναντίων των αποφάσεων του συλλόγου μας, είτε του Πανελληνίου είτε του τοπικού.
  Εμείς αγαπάμε τον ασθενή μας και ο ίδιος το αναγνωρίζει.
  Με πίκρα, δεν μπορώ να καταλάβω ακόμα το γιατί μετά μόλις μόνο τέσσερις ημέρες, άλλαξαν τόσο ξαφνικά οι αποφάσεις. Τι έχει αλλάξει σε τέσσερις μόνο ημέρες στο γενικό σενάριο; Προσωπικά πιστεύω
  ένα απόλυτο τίποτα! Οπότε ακόμα μια φορά ακόμη δεν κρατήσαμε μια συλλογική απόφαση, παρόλο όλοι ξέραμε εκείνη την ημέρα (14-6-2012) το θέμα της συνεδρίασης.
  Δεν θέλω να εκφράσω περαιτέρω την πίκρα μου.
  Ξέρω ότι τις προηγούμενες ημέρες βρεθήκαμε στη δυσάρεστη θέση να πούμε στους τακτικούς ασθενείς μας ”Αγαπητοί η κατάσταση είναι αυτή, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος που μας αντιπροσωπεύει αποφάσισε τέτοια μέτρα” και με μεγάλη έκπληξη ελάχιστες ήταν οι καταστάσεις παραπόνων.
  Η πλειοψηφία, όπως όλοι ξέρουμε, μας δίνουν δίκιο και είναι μαζί μας, επειδή είμαστε μαζί τους. Μήπως έπρεπε να λήξουμε την αναστολή για να τακτοποιήσουμε μερικές εύθραυστες καταστάσεις μερικών συναδέλφων; Μήπως πρέπει πρώτα να είμαστε περισσότερο ειλικρινείς μεταξύ μας;
  Ως διαφοροποιημένη ομάδα επιστημόνων, έχουμε διαφορετικές σκέψεις και διαφορετικούς προβληματισμούς, δεν μπορούμε να πάρουμε σχεδόν ποτέ μια ομόφωνη απόφαση. Αλλά αυτός είναι ο
  πλούτος μας, όσο περισσότεροι τόσο καλύτερα για όλους.
  Κάθε απόφαση που ψηφίζεται από τον Σύλλογο θα πρέπει να είναι σεβαστή από όλους μας χωρίς καμία εξαίρεση.
  Με εκτίμηση προς τον Φ.Σ.Κ. που μας ενώνει και ταχτοποιεί.

  David Rota

  Υ.Γ.: παρόλο που δεν θεωρώ αποτελεσματική την τελευταία απόφαση του Συλλόγου μας, την σέβομαι και την τηρώ. Απειλώ κάθε ομιλητή που δυσφημεί και κακολογεί χυδαία τον Σύλλογό μας.
  Ο σύλλογος υπάρχει για την ανταλλαγή και απόφαση διαφόρων γνωμών και προβλημάτων και όχι για ανταλλαγή ύβρεων.

  Απάντηση

  • Κλοκώνη Σοφία

   23 Ιουνίου 2012 #2 Author

   Αγαπητέ συνάδελφε David Rota,
   Με αφορμή το σχολιασμό σου στις 21/6, διευκρινίζουμε ότι:
   1ον: Το rebate που κρατήθηκε από τον ΕΟΠΥΥ κατά την πληρωμή του Μαρτίου 2012 αφορούσε τον μήνα Φλεβάρη του 2012. Επομένως είναι ανακριβής ο ισχυρισμός πως ο ΕΟΠΥΥ κράτησε rebate για μήνα όπως ο Μάρτιος που αποπληρώθηκε πέραν των 45 ημερών.
   2ον: Όσον αφορά το σκεπτικό του Συλλόγου μας, που κατά πλειοψηφία, πρότεινε την άρση της αναστολής χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στον ΕΟΠΥΥ, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε της θέση μας.
   Δεν εκτοξεύτηκαν από πλευράς μας «απειλές» για το μέλλον της συλλογικής σύμβασης που έχουμε συνάψει με τον ΕΟΠΥΥ, παρά μόνο αναφερθήκαμε στο πολύ σοβαρό γεγονός της τροποποίησης άρθρου του κανονισμού του ΕΟΠΥΥ. Ενημερώσαμε τα μέλη μας για το περιεχόμενο αυτής της τροποποίησης που συνοψίζεται στο εξής: υπάρχει πλέον δυνατότητα υπογραφής ατομικής σύμβασης με απλή απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ!
   http://www.fsk.gr/wordpress/?p=4613
   Πρόθεση του συλλόγου μας είναι να επικοινωνούμε στα μέλη μας τα νέα δεδομένα και αυτό πράξαμε.
   Επιπλέον, δεν μπορούσαμε να μην αξιολογήσουμε ότι φτάσαμε σε μια δεδομένη στιγμή που η κινητοποίηση έπαψε να έχει πανελλαδικό χαρακτήρα. Η πλειοψηφία των φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας προχωρούσε σε άρση της αναστολής.
   Και στο δια ταύτα: η αναστολή, για εμάς, είχε αποδώσει σημαντικούς καρπούς. Την ημέρα που προτείναμε της άρσης της, ήταν δεδομένη η καταβολή προς τα φαρμακεία μας ποσού που αντιστοιχούσε στο 50% της οφειλής του ΕΟΠΥΥ για τον μήνα Απρίλιο του 2012 και είχαμε αποσπάσει την δέσμευση ότι θα λάβουμε το υπόλοιπο 50% περί τα τέλη Ιουνίου. Βέβαια παρέμενε η σοβαρή εκκρεμότητα των οφειλών του έτους 2011 προς του φαρμακοποιούς. Όμως γνωρίζαμε πολύ καλά πως οι παλιές οφειλές των ταμείων πριν την ενσωμάτωσή τους στον ΕΟΠΥΥ, βαραίνουν πλέον το Υπουργείο Οικονομικών και είναι άρρηκτα δεμένες με τη δανειακή σύμβαση και την εισροή χρημάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
   Τα παλιά χρέη είναι πολλά και δεν δύναται κανένας Πανελλήνιος ή τοπικός φαρμακευτικός σύλλογος να τα λησμονήσει! Πλην όμως, η διεκδίκησή τους μεταφέρεται εκ των πραγμάτων σε επόμενο χρόνο ( σε σχέση με το χρόνο που πραγματοποιήθηκαν οι γενικές συνελεύσεις μας την προηγούμενη εβδομάδα), για όσους έχουν αντίληψη της συγκυρίας για τη χώρα και της στιγμής για την εθνική οικονομία.
   Τελειώνοντας, επισημαίνουμε το γεγονός ότι η σύγκλιση νέας Γενικής Συνέλευσης στις 18/6/2012, αποτελούσε για το Σύλλογο καταστατική του υποχρέωση μετά από αίτημα 50 μελών του σε σύνολο 127 φαρμακείων. Ως Φ. Σ. Κορινθίας δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να λειτουργούμε αυθαίρετα.
   Η διοίκηση του Συλλόγου δεν αποτελεί ξένο σώμα. Αποτελεί σώμα εκλεγμένο από εσάς που οφείλει να δίνει τον καλύτερο του εαυτό, τόσο για την διευκόλυνση της καθημερινότητας όλων μας στο χώρο του φαρμακείου, όσο και για την επίλυση ζητημάτων επιβίωσης του κλάδου μας.

   Φιλικά
   Σοφία Κλοκώνη

   Απάντηση

   • David Rota

    12 Ιουλίου 2012 #3 Author

    Αγαπητή μου Σοφία, χαίρομαι για την απάντηση σου.
    Συμφωνώ περί της διευκρύνησης του rebate του μηνός Μαρτίου. Αλλα, επειδή η εμπιστοσύνη προς τους Φορείς Υγεάς έιναι αποδέδειγμενα προς το απόλυτο μηδέν, επειδή η κατάθεση της πρώτης δόσης του μήνος Μαρτίου δεν ήταν ακριβώς το 50% του ποσού, λάθος υπέθεσα την κράτηση.
    Ζητώ δημόσια, συγγνώμη.
    Διαφωνώ περί της φράσης σου « Δεν εκτοξεύτηκαν από πλευράς μας «απειλές» για το μέλλον της συλλογικής σύμβασης που έχουμε συνάψει με τον ΕΟΠΥΥ».
    Πιθανών η αντίληψη είναι εντελώς διαφορετική. Υπάρχει όμως αυτό το καινουργιο δεδομένο που ΚΑΝΕΙΣ δεν ήξερε.
    Αναρωτιέμαι, τότε, γιατί υπογράφτηκε τη σύμβαση με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. χώρις να συζητηθεί αυτό το ενδεχόμενο, και πιθανό, σοβαρό πρόβλημα.
    Άραγε πιστεύω οτι συλλογικά πρέπει όλοι μας να το αναλύσουμε πολύ προσεκτικά. Σύντομα.
    Διαφωνώ επίσης περί της επώμενης φράσης σου « Πρόθεση του συλλόγου μας είναι να επικοινωνούμε στα μέλη μας τα νέα δεδομένα ».
    Επαναλαμβάνω: από την προηγούμενη συνέλευση δεν υπήρχε ΚΑΝΕΝΑ ΝΕΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ.
    Επίσης τα οφέλη των ταμείων του παρελθόντος δεν ειναι καινούργιο θέμα: πιστεύω τώρα πλέον η υπομονή όλων μας έχει φτάσει στα όρια.
    Μετα, «…το γεγονός ότι η σύγκλιση νέας Γενικής Συνέλευσης στις 18/6/2012, αποτελούσε για το Σύλλογο καταστατική του υποχρέωση μετά από αίτημα 50 μελών του σε σύνολο 127 φαρμακείων» είναι αναμφισβήτητα σωστό!
    Το θέμα είναι ότι κανένας απ’αυτούς που δεν ήταν παρόν την ήμερα 14-6-2012 δεν έκανε καμία καινούργια πρόταση, και ήδη από την αρχή της συνέλευσης υπήρχε η αίσθηση της άρσης της αναστολής.
    Τελειώνω σημειώνοντας ότι η απάντησή σου είναι ως μέλος του Δ.Σ. η οποία θέση είναι γνωστή, ξεκάθαρη και σεβαστή!
    Θα είχα προτημήσει μια προσωπική άποψη.
    Φιλικά, David.

    Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.