Οι μετοχές της AstraZeneca έχουν πληγεί σήμερα το πρωί μετά από στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα και δείχνουν ότι η δράση μείωσης της χοληστερόλης...

AZ's Crestor shows no benefit over Lipitor in SATURN trialΟι μετοχές της AstraZeneca έχουν πληγεί σήμερα το πρωί μετά από στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα και δείχνουν ότι η δράση μείωσης της χοληστερόλης του φαρμάκου Crestor απέτυχε να νικήσει το Lipitor της Pfizer σε μια μελέτη head-to-head.

[post-date]

Η αγγλο-σουηδική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε top-line αποτελέσματα από την -αποτελούμενη από 1.300 ασθενείς- μελέτη SATURN η οποία είχε σχεδιαστεί για να μετρά τον αντίκτυπο των Crestor (ροσουβαστατίνη) 40mg και Lipitor (ατορβαστατίνη) 80mg στην εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Τα αποτελέσματα για τη βασική μέτρηση της αποτελεσματικότητας, η οποία ήταν η μεταβολή από την αρχική τιμή του όγκου αθηρώματος επί τοις εκατό (PAV), σε σαφώς οριοθετημένο τμήμα στεφανιαίας αρτηρίας, έδειξε αριθμητικά μεγαλύτερη μείωση υπέρ του Crestor, αλλά δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

Ωστόσο, για το δευτερεύον μέτρο, το οποίο ήταν η μεταβολή από την αρχική τιμή στο συνολικό αθηρωματικό όγκο (TAV),  σε παρόμοιο εξ’ αρχής οριοθετημένο τμήμα στεφανιαίας, το Crestor απέδειξε μία στατιστικά σημαντική μείωση σε σύγκριση με το Lipitor. Περαιτέρω στοιχεία θα παρουσιαστούν στη συνάντηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, το Νοέμβριο.

Συνολικά, αυτό είναι ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα για την AstraZeneca, καθώς δεν φαίνεται να προσφέρει καμία διαφοροποίηση από το Lipitor σε ασθενείς υψηλού κινδύνου. Το Crestor είναι το μεγαλύτερο σε πωλήσεις φάρμακο της εταιρείας (το δεύτερο τρίμηνο ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 20% στα $ 1,710,000,000) και καλύτερα αποτελέσματα από την μελέτη Saturn θα ενίσχυαν κατά πάσα πιθανότητα αυτά τα στοιχεία, αλλά με δεδομένο τα αποτελέσματα αυτά, οι γιατροί είναι πιθανό να στραφούν προς τα  διαθέσιμα φτηνά αντίγραφα του Lipitor στις χώρες με έλεγχο συνταγογράφησης.

Ο αναλυτής Navid Malik του ομίλου Matrix έχει εκδώσει ερευνητικό σημείωμα λέγοντας ότι η αποτυχία της μελέτης να φτάσει σε στατιστικώς ικανοποιητικά αποτέλεσμα “θέτει υπό αμφισβήτηση το σκεπτικό για τη χρήση των 40mg δόση συνολικά”. Πρόσθεσε ότι το τωρινό αποτέλεσμα “θολώνει τα νερό από τα στοιχεία που είχαν πιστοποιηθεί προηγουμένως στη μελέτη JUPITER, η οποία και οδήγησε σε μια αλλαγή ετικέτας και οδηγιών κλινικής χρήσης για το Crestor”.

Ο κ. Malik περιμένει να δει περαιτέρω στοιχεία από τη μελέτη, “ιδίως σε σχέση με το προφίλ ασφάλειας Crestor στη δοσολογία των 40 mg/μέρα σε αυτούς τους ασθενείς υψηλού κινδύνου, στους οποίους η προηγούμενη μελέτη -PLANET 1 και PLANET  2- έδειξε μεγαλύτερες τάσεις για τοξικότητα των νεφρών σε σχέση με το Lipitor”. Ο αναλυτής αναμένει να δει υποβαθμίσεις στις πωλήσεις Crestor.

Οι επενδυτές ανησυχούν πάρα πολύ και ώρα 9.00 π.μ. (ώρα Αγγλίας), η AstraZeneca μετοχές μειώθηκαν κατά 3,3% σε £ 28,20.

Δεν υπαρχουν σχολια ακομα

Γινεται ο πρωτος που θα σχολιασει

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.