ΘΕΜΑ 1ον : ΙΚΑ Κοινοποίηση ανακοίνωσης της Διοίκησης σχετικά με τη Νέα Λίστα γιατρών ΟΠΑΔ/ΟΑΕΕ Σας κοινοποιούμε την ανακοίνωση της Διοίκησης που...

 

[toc]

ΘΕΜΑ 1ον : ΙΚΑ

Κοινοποίηση ανακοίνωσης της Διοίκησης σχετικά με τη Νέα Λίστα γιατρών ΟΠΑΔ/ΟΑΕΕ

Σας κοινοποιούμε την ανακοίνωση της Διοίκησης που αναρτήθηκε στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος στις 7-7-2011 και αναφέρεται στη ΝΕΑ ΛΙΣΤΑ γιατρών ΟΠΑΔ/ΟΑΕΕ, που μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από 11-7-2011.

Επισημαίνεται ότι, όπως σαφώς αναφέρεται στην ανακοίνωση, η λίστα είναι δυναμική και ενεργός. Η λίστα αυτή μπορεί να διευρύνεται στο βαθμό που γιατροί ΟΠΑΔ/ΟΑΕΕ μέσω υποβολής του Ειδικού Εντύπου έχουν εκφράσει από 10-6-2011 και μετά και θα εκφράσουν με τον ίδιο τρόπο στο μέλλον τη βούληση τους για ένταξη.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης τα νέα ονόματα των γιατρών θα αναρτηθούν στη λίστα των συνεργαζομένων ιατρών με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ την 1η Σεπτεμβρίου του 2011.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι σύμφωνα και με την Εγκύκλιο 42/11 οι γιατροί που δεν περιλαμβάνονται α) στη νέα λίστα ή β) στη λίστα γιατρών που δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν την ανάρτηση των στοιχείων τους στο διαδίκτυο και τη γνωστοποίηση των ονομάτων τους από το τηλεφωνικό κέντρο 184, δεν μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους από 11-7-2011 και πρέπει να επιστρέψουν συνταγολόγια και παραπεμπτικά εξετάσεων που τους έχουν δοθεί και να σταματήσουν να συνταγογραφούν και να παραπέμπουν ηλεκτρονικά.

 

ΘΕΜΑ 2ον : Π.Φ.Σ.

Έκτακτη ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις – αγωνιστική εγρήγορση για κινητοποιήσεις.

Αγαπητοί,

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σας ενημερώνει πάνω στις τελευταίες εξελίξεις, ζητώντας από όλους σας να είστε έτοιμοι για αγώνες αν χρειαστεί.

Α) ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Στην τελευταία επικαιροποιημένη έκδοση του Μνημονίου, η Κυβέρνηση επιμένει σε δύο κεφαλαιώδη σημεία:

 • Να διαμορφώσει το ποσοστό κέρδους μας επί της λιανικής τιμής σε 15% ( συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων υψηλού κόστους).
 • Να καταργήσει την Αγορανομική Διάταξη που αφορά το 4% υπέρ ΚΑΕΦ,  δηλαδή του Κεφαλαίου Αποζημίωσης Εξόδου Φαρμακοποιών.

Σε ό,τι  αφορά το ποσοστό κέρδους, εξηγήσαμε στην Κυβέρνηση ( με όλους τους δυνατούς τρόπους) ότι αυτό είναι ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΧΘΟΥΜΕ.

Οδηγούν  τα φαρμακεία σε καταστροφή και αδυναμία λειτουργίας. Στο Φ. Δ. και στο site του ΠΦΣ (www.pfs.gr) θα βρείτε αναλυτικά τις θέσεις μας. Αν η Κυβέρνηση επιμείνει, τότε θα βρει αντιμέτωπους τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας:

ΕΝΩΜΕΝΟΥΣ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΥΣ  να δώσουν τη «μητέρα των μαχών».

Θα είμαστε σε διαρκή επικοινωνία τόσο με τους αρμόδιους Υπουργούς και τους εκπροσώπους της Τρόικας, όσο και με τους Συλλόγους όλης της χώρας.

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΑΓΩΝΕΣ!!!

Σε ό,τι αφορά το 4% και το ΚΑΕΦ, τους εξηγήσαμε ότι αυτή η κράτηση δεν επιβαρύνει τις τιμές των φαρμάκων, ούτε τα ταμεία και τους ασφαλισμένους. Είναι επιβάρυνση του ίδιου του φαρμακοποιού, προκειμένου μέσω αυτής της αποταμίευσης να εισπράττει κατά την έξοδό του από το επάγγελμα ένα ποσό με τη μορφή εφάπαξ.

ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ – ΟΥΤΕ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΧΕΡΙ ΣΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ.

Β) ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Με αυθαίρετη απόφαση του Υπουργού Υγείας κ. Λοβέρδου, απαγόρευσαν τις εκπτώσεις από τις εταιρείες, τις αποθήκες και τους ΣΥΦΑ προς τα φαρμακεία.

Μετά από συνεννόηση του ΠΦΣ και του ΦΣΑ έχει κατατεθεί προσφυγή κατά της απόφασης αυτής. Επιμένουμε να επανέλθουν οι εκπτώσεις.

Γ) ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ.

Ενώ μας είχαν υποσχεθεί τουλάχιστον ένα μήνα για τη διάθεση των αποθεμάτων ( εμείς είχαμε ζητήσει δύο μήνες), τελικά κατόρθωσαν ένα αλαλούμ… Έδωσαν τον ίδιο χρόνο στις αποθήκες, και τελικά έκαναν το διάστημα μόνο 15 ημέρες.

Αποτέλεσμα: νέες ζημιές για τα φαρμακεία από τις διαφορές τιμών.

Δ) ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΑΜΕΙΩΝ

Συνεχίζεται η απαράδεκτη καθυστέρηση από πολλά ταμεία. Ήδη πολλοί σύλλογοι προχωρούν σε διαταγές πληρωμής, εφόσον οι καθυστερήσεις ξεπερνούν τους 5 μήνες, ή σε αναστολές εκτέλεσης.

Πρέπει όλοι οι Σύλλογοι να πιέσουν τα ταμεία για έγκαιρη πληρωμή.

Ε) ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΙΚΑ

Με απαράδεκτη απόφασή του ο Διοικητής του ΙΚΑ θέλει να επεκτείνει τα φαρμακεία του ΙΚΑ, προκειμένου να διακινεί από εκεί τα φάρμακα υψηλού κόστους και όσα ήδη διακινεί το ΙΚΑ. Προσφεύγουμε στη Δικαιοσύνη και επιμένουμε ότι τα φαρμακεία αυτά δεν πρέπει να λειτουργήσουν. Δεν μπορεί την ώρα που όλα «αποκρατικοποιούνται» κάποιοι να χτίζουν επιπλέον κράτος!

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας απαριθμήσαμε τα πιο σπουδαία από τα πολλά προβλήματα που μας δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική. Εμείς πάντα κρατάμε ανοικτές τις πόρτες του διαλόγου και της διαβούλευσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υποχωρήσουμε απέναντι στην επίθεση που δέχεται ο κλάδος και το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Με σημαία το θεμελιώδες ζήτημα του ποσοστού κέρδους, που ήδη είναι το μικρότερο στην Ευρώπη, σας καλούμε συσπειρωμένοι γύρω από τους Συλλόγους σας,

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ.

Έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε να δίνουμε μάχες και να τις κερδίζουμε!!

 

ΘΕΜΑ 3ον : ΟΠΑΔ

α) Αποζημίωση ταινιών μέτρησης σακχάρου

Με την παρούσα σας ενημερώνουμε ότι, όσον αφορά στο θέμα της αποζημίωσης των ταινιών μέτρησης σακχάρου, μετά από συνεννόηση με την Πρόεδρο της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, η σχετική βάση δεδομένων συμπληρώθηκε με τη διευκρίνιση ότι οι τιμές του Παρατηρητηρίου αφορούν μόνο νοσοκομειακή χρήση και ως εκ τούτου η αποζημίωση του ως άνω είδους στους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ γίνεται με βάση το προσκομιζόμενο τιμολόγιο.

β) Σχετικά με υποβολή λογαριασμών συμβεβλημένων με τον ΟΠΑΔ προμηθευτών

Σας γνωρίζουμε ότι το Δ.Σ. του ΟΠΑΔ κατά τη συνεδρίασή του στις 25/5/2011 (αρ. πρακτικού 442-Θέμα 19) αποφάσισε τα εξής:

 1. Οι συμβλημένοι προμηθευτές υποχρεούνται να υποβάλλουν τους λογαριασμούς τους σύμφωνα με τους όρους της συναφθείσας σύμβασης ή των συλλογικών συμβάσεων όπου υπάρχουν και ισχύουν. (Υποβολές μέχρι και την 25η τρέχοντος μηνός δε θεωρούνται εκπρόθεσμες).

Λογαριασμοί, η αξία των οποίων δεν υπερβαίνει τα 1500,00€ μηνιαίως δύνανται να υποβάλλονται ανά τρίμηνο σε ξεχωριστές μηνιαίες καταστάσεις.

 1. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής και εφόσον δεν έχουν υποπέσει οι χρηματικές αξιώσεις στην πενταετή παραγραφή, οι ΥΠΑΔ θα προβαίνουν στις παρακάτω ενέργειες,

Οι ΥΠΑΔ,

Α) να προχωρούν σε δειγματοληπτικό έλεγχο ποσοστού 10% των Εντολών Υγειονομικής Περίθαλψης που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς που καταθέτουν οι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό προμηθευτές προς πληρωμή, εξετάζοντας αν ο αριθμός μητρώου που αναγράφεται στις εντολές Υγειονομικής Περίθαλψης αντιστοιχεί στο φερόμενο στον ΕΜΑΔ ασφαλισμένο.

Β) Εφόσον δε διαπιστωθούν παρατυπίες, οι ΥΠΑΔ να προχωρούν σε αναγνώριση της δαπάνης του σχετικού λογαριασμού.

Γ) Έγγραφη ενημέρωση του συμβεβλημένου προμηθευτή ότι θα πρέπει να υποβάλλει τους λογαριασμούς σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης και τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις καθώς και τις σχετικές αποφάσεις, εγκυκλίους και οδηγίες του ΟΠΑΔ.

 1. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής για δεύτερη φορά, θα ακολουθείται η διαδικασία της περίπτωσης 2, το δε Δ.Σ. θα αποφασίζει την καταγγελία της υφιστάμενης σύμβασης.
 2. Για τους υποβληθέντες εκπρόθεσμους λογαριασμούς μέχρι 31-5-2011 θα καταβληθεί το 90% της δαπάνης σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ν. 3965/11 (ΦΕΚ 103/Τ’ Α’) μετά από πρόχειρο λογιστικό έλεγχο.

Ο προβλεπόμενος έλεγχος των λογαριασμών θα γίνει μετά την πληρωμή του 90% της δαπάνης αυτού.

 1. 5.     Η ανωτέρω εγκύκλιος θα ισχύσει από 1-6-2011.

γ) Θεώρηση εντολών υγειονομικής περίθαλψης που αφορούν ιατρικές πράξεις – παρακλινικές εξετάσεις.

Σας γνωρίζουμε ότι το Δ. Σ. του Ο. Π. Α. Δ..  κατά τη συνεδρίασή του στις 6/7/2011 ( αρ. πρακ. 450 – θέμα 30) αποφάσισε τα κάτωθι:

 1. Από 25-7-2011, όσον αφορά στα ηλεκτρονικά παραπεμπτικά που περιλαμβάνουν ιατρικές πράξεις και παρακλινικές εξετάσεις, η συνολική αξία των οποίων ανέρχεται μέχρι του ποσού των 150€, δεν απαιτείται θεώρηση ελεγκτή ιατρού. Για τα εν λόγω ηλεκτρονικά παραπεμπτικά θα ισχύει η ίδια διαδικασία που ακολουθείται μέχρι σήμερα για τα ηλεκτρονικά εκδιδόμενα παραπεμπτικά αξίας μέχρι 50€.
 2. Από 22-8-2011, οι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ ιδιώτες ιατροί παραπέμπουν για ιατρικές πράξεις – παρακλινικές εξετάσεις και συνταγογραφούν φάρμακα αποκλειστικά μέσω των δύο ηλεκτρονικών εφαρμογών ( e- diagnosis και e- syntagografisi αντίστοιχα ) πλην εξαιρετικών περιπτώσεων που σε κάθε περίπτωση δε μπορούν να υπερβαίνουν το 10% των παραπεμπτικών ( εντολές υγειονομικής περίθαλψης) και συνταγών για κάθε ιατρό αντίστοιχα. Στις περιπτώσεις αυτές, το χειρόγραφο παραπεμπτικό ( εντολή υγειονομικής περίθαλψης)  η συνταγή συνοδεύεται από αιτιολογημένη βεβαίωση του ιατρού, στην οποία θα αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους δεν προέβη σε ηλεκτρονική συνταγογράφηση ή παραπομπή.

Οι ΥΠΑΔ  να αναρτήσουν την παρούσα εγκύκλιο στις Υπηρεσίες τους και να ενημερώσουν τους οικείους Φαρμακευτικούς και Ιατρικούς Συλλόγους.

ΘΕΜΑ 4ον : ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Επιγραφές φαρμακείων

Σχετ. Το με ΑΠ 3457/9-5-2011 έγγραφο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Επιστολή προς τους Δήμους της Χώρας

Εξ αφορμής του ως άνω σχετικού εγγράφου, αναφορικά με θέματα σήμανσης των φαρμακείων, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

Το νομοθετικό πλαίσιο που ρυθμίζει ζητήματα σχετικά με τη σήμανση των φαρμακείων, προβλέπει:

1)     Αναγραφή επί της επιγραφής και των προθηκών των φαρμακείων του ονοματεπώνυμου του αδειούχου φαρμακοποιού και της λέξεως «φαρμακείο» (παρ. 1 του άρθρου 43 του ν. 5607/1932),

2)     Σταυρό σε πράσινο χρώμα που τοποθετείται υποχρεωτικά επί της προσόψεως του καταστήματος, εντός φωτεινού πλαισίου, στο κέντρο του οποίου υπάρχει η απεικόνιση του συμπλέγματος φαρμακευτικού σκεύους και φιδιού (παρ. 1 του άρθρου 2 το π.δ. 312/1992) και

3)     Το ονοματεπώνυμο του αδειούχου φαρμακοποιού και το προαναφερθέν σήμα πρέπει να βρίσκονται σε εμφανές μέρος στην πρόσοψη του καταστήματος (άρθρο 15, π.δ. 340/1993).

Η νομοθεσία για την υπαίθρια διαφήμιση, λαμβάνοντας υπόψιν τα ανωτέρω, και επιπλέον των ειδικών για τη σήμανση των φαρμακείων, διατάξεων, προβλέπει, κατ’ εξαίρεση και ειδικώς για τις εν λόγω επιχειρήσεις τα ακόλουθα:

Σε ότι αφορά στις επιγραφές των φαρμακείων, όπως και κλινικών και νοσοκομείων, επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση να τοποθετούνται κάθετα στην πρόσοψη του κτιρίου σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην υπ’ αριθμ. 38110/2002 Κοινή Υπουργική Απόφαση, άρθρο 2 παρ. 6 και στο ν. 2833/2000, άρθρο 2 παρ. 9, ενώ δεν προβλέπεται η επιβολή τέλους διαφήμισης σε επιγραφές από τις κείμενες διατάξεις.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2, παρ. 2 εδ. Β του ν. 2946/2001, επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η τοποθέτηση ενδεικτικών πινακίδων (π.χ. σταυροί σε στύλους) σε κατοικημένες περιοχές για καταστήματα που πωλούν είδη ή παρέχουν υπηρεσίες άμεσης ανάγκης, ιδίως φαρμακεία. Για την τοποθέτησή τους απαιτείται σχετική απόφαση δημοτικού συμβουλίου ή του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αντίστοιχα, με την οποία μπορεί να παραχωρείται χωρίς αντάλλαγμα η χρήση χώρων των παρ. 1 και 4 του άρθρου 3 του ν. 2946/2001, χωρίς να επιβάλλεται τέλος διαφήμισης.

Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις του ν. 2946/2001 και των κατ΄ εξουσιοδότηση αυτού εκδοθεισών υπουργικών αποφάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό παρακαλούμε κατά την αξιολόγηση των αιτήσεων που υποβάλλονται από τα φαρμακεία να λαμβάνεται ιδιαιτέρως υπόψη από τις υπηρεσίες ο χαρακτήρας των επιχειρήσεων αυτών (είδη άμεσης ανάγκης) και η, εξ αυτού του λόγου, δυνατότητα που παρέχεται από την κείμενη νομοθεσία, τοποθέτησης ενδεικτικών πινακίδων συνυπολογίζοντας απαραίτητα, κατά τον προσδιορισμό της θέσης αυτής, τον παράγοντα «οδική ασφάλεια» καθώς και τις ισχύουσες απαγορευτικές διατάξεις.

ΘΕΜΑ 5ον : ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

α) Θεώρηση Εντολών Υγειονομικής Περίθαλψης από γιατρούς των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας σε ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ.

Με στόχο την εξυπηρέτηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, οι θεωρήσεις εντολών υγειονομικής περίθαλψης ( για εξετάσεις, φάρμακα κλπ) από 1η Ιουλίου 2011 και μέχρι πλήρωσης των θέσεων των ελεγκτών ιατρών του ΟΠΑΔ, μπορούν να γίνονται από έναν ή δύο γιατρούς που υπηρετούν στα Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσοκομείων ευθύνης σας κατόπιν εντολής σας, καθώς και από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο ή τον Αναπληρωτή του στα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ.

Την κατάσταση με τον ορισμό των γιατρών θα κοινοποιήσετε στον ΟΠΑΔ.

Περαιτέρω οδηγίες και διευκρινίσεις θα δίδονται από τον ΟΠΑΔ.

β) Γνωστοποίηση ΦΕΚ

Σας γνωστοποιούμε ότι, στο ΦΕΚ 1040/Β/27-05-2011 δημοσιεύτηκε η υπ΄ αριθμ. ΔΥΓ3γ/οικ. 47477/27-04-2011 Υπουργική απόφαση, περί υπαγωγής των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων Fentanyl Phizer (διαδερμικά έμπλαστρα με δραστική ουσία Fentanyl) 25mg/h, 50mg/h, 75mg/h και 100mg/h    στον Πίνακα Γ΄ του ν. 3459/2006 περί ναρκωτικών.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                     Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΡΤΖΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ                                               ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ ΕΛΕΝΑ

 

 • Δ.Τ.

  2 Αυγούστου 2011 #1 Author

  .. παρακαλώ ειδοποιήστε στο Σύλλογο (όσοι έχετε δηλώσει e-mail) αν ΔΕΝ λαμβάνετε το ενημερωτικό mail, ή δηλώστε το mail σας για να αρχίσετε να λαμβάνετε!

  Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.