Κόρινθος, 22/2/2021 Προς: Τον Γενικό Γραμματέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριο Θεμιστοκλέους Κοινοποίηση: Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, Ιατρικό Σύλλογο Κορινθίας Αριθμ. Πρωτ: 33... Επιστολή ΦΣΚ προς το Υπουργείο Υγείας για ενημέρωση ως προς τη διαθεσιμότητα εμβολίων στην Κορινθία

 

Κόρινθος, 22/2/2021

Προς: Τον Γενικό Γραμματέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριο Θεμιστοκλέους

Κοινοποίηση: Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, Ιατρικό Σύλλογο Κορινθίας

Αριθμ. Πρωτ: 33

ΘΕΜΑ: «Καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί με τη διαθεσιμότητα ραντεβού για εμβολιασμό έναντι της COVID-19 ,από εφημερεύον φαρμακείο της ΠΕ Κορινθίας.»

Κρίνουμε απολύτως αναγκαία την προώθηση της επιστολής που λάβαμε περί του ανωτέρω θέματος, από εφημερεύοντα φαρμακοποιό που ανήκει στον Σύλλογο μας, προκειμένου να μας απαντήσετε αρμοδίως για τα πιεστικά ερωτήματα που ευλόγως θέτει, καλύπτοντας το κενό ενημέρωσης που έχει ανακύψει το τελευταίο χρονικό διάστημα εκ μέρους σας.

Δευτερευόντως σας μεταφέρουμε το επίσης εύλογο αίτημα συναδέλφων για ύπαρξη δυνατότητας διορθωτικής κίνησης, όταν πραγματοποιείται ακύρωση ραντεβού εξαιτίας λάθους χειρισμού της πλατφόρμας κατά την επιτέλεση της παραπάνω διαδικασίας εν μέσω φόρτου εργασίας στο φαρμακείο.

Με εκτίμηση

Για τον Φ. Σ. Κορινθίας

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΟΦΙΑ ΚΛΟΚΩΝΗ         ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΡΙΜΠΗΣ

 

Ακολουθεί η επιστολή της συναδέλφου:

Λουτράκι, 21/02/2021
Προς
Φαρμακευτικό Σύλλογο Κορινθίας

Καλημέρα σας,
Σας μεταφέρουμε την εικόνα περί προγραμματισμού του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού της Κορινθίας, όπως διαπιστώθηκε σήμερα, Κυριακή 21 Φεβρουαρίου κατά την διάρκεια της εφημερίας μας στην περιοχή του Λουτρακίου.

Η πλατφόρμα των εμβολίων για τα ραντεβού κατά της covid-19 στο ΓΝΝ Κορίνθου και το Κέντρο Υγείας Κορίνθου παρέμεινε ουσιαστικά ανενεργή τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όπως γνωρίζουμε, καθώς όλα τα ραντεβού έως το τέλος Μαρτίου είχαν καλυφθεί. Στο διάστημα αυτό, αρκετοί πολίτες που ενέπιπταν στις εμβολιαζόμενες ηλικιακά κατηγορίες δήλωναν πρόθεση εμβολιασμού, την ίδια ώρα που εμείς, ως φαρμακοποιοί δηλώναμε αδυναμία επιβεβαίωσης ραντεβού. Ταυτόχρονα, στο Γενικό
Νοσοκομείο Άργους και στο εμβολιαστικό κέντρο Ναυπλίου, υπήρχαν διαθέσιμα ραντεβού, γεγονός που δηλώνει ότι ο εμβολιασμός των κατοίκων συνεχιζόταν -όπως είναι και το πρέπον- απρόσκοπτα.

Την Παρασκευή 19/02/2021 αργά το βράδυ, εμφανίστηκαν εντελώς απροειδοποίητα νέα διαθέσιμα ραντεβού για τον μήνα Απρίλιο για τις τρεις εμβολιαστικές γραμμές της Κορίνθου καθώς, ως φαίνεται, εφοδιάστηκαν με νέες δόσεις. Σήμερα, Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, από τις 11 το πρωί, όλα τα ραντεβού στην Κόρινθο για τον μήνα Απρίλιο έχουν ήδη κλείσει. Όσοι- άτυχοι- δηλώνουν από εκείνη την ώρα σε εμάς, ως εφημερεύον φαρμακείο, πρόθεση εμβολιασμού λαμβάνουν αρνητική, απορριπτική απάντηση την οποία ειλικρινά εκφέρουμε με αίσθηση αμηχανίας. Οι δε οχλήσεις και διαμαρτυρίες τους φυσικά θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες, όταν θα συνειδητοποιούν όλο και περισσότεροι κάτοικοι του νομού μας ότι δεν έχουν πρόσβαση στο κοινωνικό αγαθό το οποίο, την ίδια ώρα, διατείνονται τα ΜΜΕ ότι παρέχεται απρόσκοπτα.

Παράλληλα, διαπιστώνουμε ότι αυτήν την στιγμή υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού από 3 Απριλίου 2021 σε παράπλευρους δήμους και νομούς, όπως στα Νοσοκομεία Θριάσιο, Αττικό και Ελευσίνας, στο ΚΥ Σαλαμίνας, καθώς και σε πολλά εμβολιαστικά κέντρα της Αττικής ( ενδεικτικά ΚΥ Πατησίων, Αμαρουσίου, Αγ. Παρασκευής, και Σισμανόγλειο, ΚΑΤ, Παμμακάριστος κλπ), στο δε Εμβολιαστικό Κέντρο Προμηθέας εμφανίζονται διαθέσιμα εμβόλια από 9 Μαρτίου. Αυτό ασφαλώς είναι εξαιρετικά ευοίωνο για την επίτευξη της γενικής ανοσίας που είναι και το ζητούμενο, ωστόσο τίθενται ερωτήματα σχετικά με την προσβασιμότητα και την προτεραιοποίηση των πολιτών.

Ο καταιγιστικός ρυθμός με τον οποίο δεσμεύτηκαν όλα τα διαθέσιμα ραντεβού, εντός σχεδόν 24 ωρών στην περιοχή της Κορινθίας, η οποία μόλις πριν δυο μέρες μπήκε σε κόκκινη ζώνη επιτήρησης, δηλώνει αν μη τι άλλο την αυξημένη διάθεση ενδιαφέροντος από πλευράς των κατοίκων. Ενδεχομένως δε, να είναι απότοκος του φαινομένου της παροδικής αύξησης του αριθμού όσων έχουν παραμείνει στο νομό μας κι ας μην αποτελεί αυτός τον κύριο τόπο κατοικίας τους.

Όπως και να έχει, η μέριμνα των υγειονομικών είναι η ασφάλεια και η υγειονομική φροντίδα όλων όσων την αιτούνται, παρακαλούμε λοιπόν, κατόπιν όλων αυτών των δεδομένων, όπως μας ενημερώσετε σχετικά με την πρέπουσα διαχείριση της ανησυχίας και των εμβολιαστικών αναγκών των πολιτών τις επόμενες ημέρες

Με εκτίμηση
Η φαρμακοποιός
Ελένη Στελλάτου
Μέλος του Φ Σ Κορινθίας