Σύνοψη της ομιλίας της κ. Παππά, υπεύθυνης αιμοδοσίας ΓΝΝΚ,στη ΓΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου, σε συνδυασμό με το μήνυμα υπέρ της εθελοντικής αιμοδοσίας, του... Περί ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ από την Πολυξένη Δημητρίου

 

Σύνοψη της ομιλίας της κ. Παππά, υπεύθυνης αιμοδοσίας ΓΝΝΚ,στη ΓΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου, σε συνδυασμό με το μήνυμα υπέρ της εθελοντικής αιμοδοσίας, του φαρμακοποιού και εθελοντή αιμοδότη κ. Κώστα Δημητρίου, όπως αυτό εκφράστηκε κατά την πρόσφατη γενική μας συνέλευση:

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ

Η εθελοντική αιμοδοσία είναι ένας ύψιστος κοινωνικός θεσμός και μία εκδήλωση αγάπης προς τον συνάνθρωπο.

Μόνη πηγή του αίματος, του βασικού συστατικού της ζωής, είναι ο άνθρωπος. Δεν παράγεται, δεν αντικαθίσταται, δεν αγοράζεται, δεν πωλείται παρά μόνο προσφέρεται. Μία μονάδα αίματος μπορεί να σώσει ως και τρεις ζωές.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, αν δίνει αίμα συστηματικά το 2% του πληθυσμού μίας χώρας, τότε η χώρα αυτή έχει αυτάρκεια σε αίμα. Οπότε, στην Ελλάδα χρειαζόμαστε περίπου 200.000 τακτικούς εθελοντές αιμοδότες, που να προσφέρουν προγραμματισμένα αίμα 2-3 φορές το χρόνο. Χιλιάδες συνάνθρωποί μας καθημερινά χρειάζονται αίμα και μόνο με την τακτική Εθελοντική Αιμοδοσία μπορεί να υπάρξει διαθέσιμο και ασφαλές αίμα κάθε στιγμή.

Τα οφέλη της ιατρικής αυτής πράξης για τον δότη είναι αρκετά. Αρχικά, επιτυγχάνεται ανανέωση των ερυθροποιητικών κυττάρων του οργανισμού και ασκείται καρδιοπροστατευτική και αντικαρκινική δράση. Συγκεκριμένα, μειώνεται η αιμοσφαιρίνη και άρα η πηκτικότητα του αίματος, γεγονός που συσχετίζεται με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων (σχηματισμός θρόμβων, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, μείωση αρτηριακής πίεσης). Τα υψηλά επίπεδα σιδήρου, επίσης, οδηγούν σε αυξημένες βλάβες στον οργανισμό (οξειδωτικό στρες) από τις ελεύθερες ρίζες υδροξυλίου που παράγονται. Επιπλέον, ο δότης υποβάλλεται σε έλεγχο των σημείων της συνολικής υγείας του τόσο πριν δώσει αίμα αλλά και έπειτα, με την ανάλυση του δοθέντος αίματος.

Τέλος, το αίσθημα προσφοράς βοήθειας στον συνάνθρωπο μπορεί να έχει οφέλη και στην ψυχική υγεία του δότη, γνωρίζοντας ότι σώζονται ζωές.Η σωματική ευεξία του και η ψυχική ανάταση του δότη σφραγίζει και την μοναδική στιγμή της αιμοδοσίας.

Επομένως, σας καλούμε όλους να συμμετέχετε στην Εθελοντική Αιμοδοσία, μία διαδικασία ανώδυνη, μία πηγαία πράξη προσφοράς και ευθύνης που πρέπει να γίνει μέρος της ζωής μας.

Σύνταξη-επιμέλεια κειμένου

Πολυξένη Δημητρίου,

Κλινική Φαρμακοποιός- μέλος του Συλλόγου μας.

 

Δείτε την διενέργεια εθελοντικής αιμοδοσίας που διοργανώνει ο Σύλλογός μας ΕΔΩ