Αθήνα, 13 Μαΐου 2020 Αριθμ. Πρωτ. 1656 Προς : Την Εταιρεία  ASTRAZENECA Α.Ε. Υπόψη  Γεν. Διευθύντριας, κ. Ελένης Χουλιάρα   Θέμα: «Μόνο δια... Επιστολή διαμαρτυρίας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου στην Εταιρεία ASTRAZENECA Α.Ε

 

Αθήνα, 13 Μαΐου 2020

Αριθμ. Πρωτ. 1656

Προς : Την Εταιρεία  ASTRAZENECA Α.Ε.

Υπόψη  Γεν. Διευθύντριας, κ. Ελένης Χουλιάρα

 

Θέμα: «Μόνο δια χειρός φαρμακοποιού η διανομή φαρμάκων και όχι μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών ή αλλης ιδιωτικής εταιρείας».

Ο Π.Φ.Σ. καταδικάζει απερίφραστα το ανακοινωθέν από την εταιρείας σας πρόγραμμα περί κατ’ οίκον παραδόσεως των φαρμάκων σας, τα οποία χορηγούνται από τον ΕΟΠΥΥ, σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία, απευθείας στους ασθενείς.

Θα έπρεπε να γνωρίζατε πολύ καλά  όλα αυτά χρόνια  παρουσίας σας στην Ελλάδα και συνεργασίας με τους φαρμακοποιούς της χώρας μας, ότι σύμφωνα με την κείμενη φαρμακευτική νομοθεσία, το φάρμακο χορηγείται αποκλειστικώς και μόνο δια χειρός φαρμακοποιού (παρ. 1 του άρθρου 4 του Ν. 1963/1991) και όχι μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών ή άλλης ιδιωτικής εταιρείας.

Η όποια δε κοινωνική ευαισθησία καλό θα είναι να εκφράζεται με ποικίλους άλλους περισσότερο χρήσιμους τρόπους όπως η αντιμετώπιση του διαχρονικού προβλήματος των ελλείψεων που αφορούν φάρμακα και της εταιρείας σας και που δυστυχώς ταλαιπωρούν τους ασθενείς , για τους οποίους διατείνεστε ότι επιθυμείτε να εξασφαλίσετε την σταθερή διάθεση φαρμάκων , ανεξαρτήτως των συνθηκών , σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή ογκολογίας της εταιρείας σας

Θα πρέπει να γίνει απολύτως αντιληπτό σε όλους ότι ο Π.Φ.Σ. θα σταθεί απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια και πρακτική που μόνο σκοπό έχει να παρακαμφθεί το φαρμακείο και ο φαρμακοποιός, προκειμένου να χορηγείται το φάρμακο απευθείας από τις φαρμακευτικές εταιρείες στους ασθενείς.

Κατόπιν των παραπάνω , σας καλούμε όπως ακυρώσετε άμεσα την εφαρμογή του εν  λόγω προγράμματος.

Με Εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                    Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ       ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΒΑΡΗΣ