Τις Προτάσεις και τις διαφωνίες του με τις διατάξεις που αφορούν τα Φαρμακεία στο Πολυνομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στην Βουλή απέστειλε ο ΠΦΣ στους... ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΦΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

Τις Προτάσεις και τις διαφωνίες του με τις διατάξεις που αφορούν τα Φαρμακεία στο Πολυνομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στην Βουλή απέστειλε ο ΠΦΣ στους συναρμόδιους Υπουργούς κ.κ. Μ.Βορίδη, Κ.Μητσοτάκη και Λ.Γρηγοράκο

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

 

Αθήνα,                 04/08/2014        

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΝΠΔΔ

 

 Α.Π. 2251

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Για το Σχέδιο Νόμου «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οργανωτικά θέματα Υπουργείου Οικονομικών και άλλες διατάξεις»

 

Για μια ακόμη φορά ο φαρμακευτικός κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων με διατάξεις  που υποτίθεται ότι βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία τω φαρμακείων και την βελτίωση της φαρμακευτικής περίθαλψης.

Για μια ακόμη φορά μετά τις «εξαφανισμένες» διατάξεις που ευνοούν την φαρμακοβιομηχανία, έρχονται προς ψήφιση νέες διατάξεις για τα φαρμακεία. Πιο συγκεκριμένα:

Θεωρούμε άστοχες και ατυχείς τις προτεινόμενες στα άρθρα 216 και 220 ρυθμίσεις, με τις οποίες καταργείται η απλή γνώμη του οικείου φαρμακευτικού συλλόγου κατά τη διαδικασία χορήγησης άδειας ιδρύσεως φαρμακείου και της άδειας για συστέγαση .

Σύμφωνα με το άρθρο 7 του Ν. 3601/1928 μεταξύ των σκοπών των Φαρμακευτικών Συλλόγων είναι η μέριμνα για την πιστή τήρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας.

Κάποιοι λοιπόν «εγκέφαλοι» θεώρησαν ότι τα περίπου 100 χρόνια συνεισφοράς των Συλλόγων στην χορήγηση των  αδειών ιδρύσεως για την ορθή και σύννομη χορήγηση αυτών από τις εκάστοτε αρμόδιες υπηρεσίες, δεδομένου, είναι άνευ αντικειμένου.

Θεωρούμε ότι η μέχρι σήμερα ακολουθούμενη διαδικασία προσδίδει πλήρη διαφάνεια στην εξέταση κάθε αιτήσεως και συνδράμει στην αποφυγή φαινομένων εύνοιας υπέρ αιτούντων που δεν διαθέτουν τα κατά νόμο προσόντα.

Σε καθημερινή άλλωστε βάση οι φαρμακευτικοί σύλλογοι δέχονται σχετικά ερωτήματα νομικής φύσεως από τις αρμόδιες υπηρεσίες των περιφερειακών ενοτήτων.

Πρόταση μας είναι για να μην καθυστερείται η διαδικασία χορηγήσεως αδειών, κάλλιστα μπορεί να προβλεφθεί ρητώς τακτή προθεσμία (πχ 10 ημερών) εντός την οποίας ο οικείος Φαρμακευτικός Σύλλογος υποχρεούται να αποστείλει την γνώμη του επί συγκεκριμένης αιτήσεως. Στην περίπτωση που παρέλθει άπρακτη η προθεσμία, να θεωρείται ότι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος σιωπηρώς συναίνεσε στην χορήγηση της εν λόγω άδειας.

Με τις ρυθμίσεις αυτές εύλογα δίδεται η εντύπωση έμπρακτης σταδιακής κατάργησης των φαρμακευτικών συλλόγων δια της αποψιλώσεως των αρμοδιοτήτων τους, πράγμα απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό. Οι Σύλλογοι αποτελούν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της Πολιτείας , των Ασφαλισμένων και των Φαρμακοποιών και ο ρόλος τους είναι ζωτικής σημασίας στην φαρμακευτική περίθαλψη.

 

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΑΡΘΡΟ 220

Με το άρθρο αυτό, ορίζεται άνευ λόγου και αιτίας περιορισμός στον αριθμό των φαρμακείων (νεοϊδρυόμενων ή ήδη λειτουργούντων) που δύνανται να συστεγαστούν.

Αδυνατούμε  να αντιληφθούμε  τον λόγο που περιορίζει σε τέσσερα (4) μόνο τα συστεγαζόμενα φαρμακεία, εκτός και αν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος, τον οποίο αγνοούμε . Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για έναν εκτός λογικής περιορισμό στην οικονομική ελευθερία που θα αποτελέσει αντικίνητρο για τις πολυσυστεγάσεις φαρμακείων. Πολυσυστεγάσεις που οι πάντες ευαγγελίζονται μεν, αλλά που εμποδίζονται τελικώς παντί τρόπω.

Πρόταση  μας είναι  ο εν λόγω περιορισμός πρέπει να αποσυρθεί.

 

ΑΡΘΡΟ 217

Και το  άρθρο αυτό πρέπει να αποσυρθεί, καθώς επαναλαμβάνει πανομοιότυπη ρύθμιση που ψηφίστηκε προ ολίγων ημερών σε νόμο του Υπουργείου σας, και συγκεκριμένα συμπεριελήφθη στο άρθρο 30 του Ν. 4272/2014 (ΦΕΚ Α΄ 145).

Η ως άνω διάταξη νόμου του άρθρου 30 πρέπει να συμπληρωθεί ως εξής:

«Οι κατά τόπον αρμόδιες Διευθύνσεις Υγείας των περιφερειακών Ενοτήτων υποχρεούνται να προβούν στην ανωτέρω ανάρτηση εντός των 2 πρώτων εργασίμων ημερών των μηνών Ιανουαρίου και Ιουλίου. Οι αιτήσεις για την άδεια ιδρύσεως που υποβάλλονται εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου των μηνών Ιανουαρίου και Ιουλίου σύμφωνα με το άρθρο 30 του Ν. 4272/2014 (ΦΕΚ Α΄ 145), θα κρίνονται κατά την εξέτασή τους ως υποβληθείσες την ίδια ημέρα.»

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το άρθρο 217 του υπό ψήφιση νομοσχεδίου περιέχει εσφαλμένες αναφορές στους αναφερόμενους μήνες ενεργειών.

Εκφράζοντας την αγωνία αλλά και την αγανάκτηση των 12000 φαρμακοποιών,  ζητάμε την άμεση απόσυρση των επίμαχων διατάξεων , αλλά κυρίως απαιτούμε να σταματήσει αυτό ανελέητο σφυροκόπημα νομοθετημάτων που πλήττουν ανεπανόρθωτα τον επιστημονικό κλάδο των φαρμακοποιών.

Τα δυσμενή αποτελέσματα αυτής της εχθρικής προς εμάς πολιτικής έχουν αρχίσει ήδη να διαφαίνονται στην φαρμακευτική περίθαλψη.

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ