Δελτίο Τύπου ΥΥΚΑ Αθήνα, 6 Ιουνίου 2013 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Παρουσιάσθηκαν σήμερα από τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Μάριο Σαλμά, τα στοιχεία που...

[toc]

[post-date]

Δελτίο Τύπου ΥΥΚΑ

Αθήνα, 6 Ιουνίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρουσιάσθηκαν σήμερα από τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Μάριο Σαλμά, τα στοιχεία που αφορούν στην πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης. Σύμφωνα με αυτά, για τον μήνα Μάιο, καταγράφεται αισθητή μείωση, με την φαρμακευτική δαπάνη να διαμορφώνεται στα 190 εκ. ευρώ από 255 εκ. που ήταν τον περσινό Μάιο.

Ο κ. Σαλμάς προέβη στην εξής δήλωση:

Το μήνα Μάιο, η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ ήταν απόλυτα μέσα στο στόχο της χρονιάς. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς πλήρωσαν λιγότερα χρήματα από την τσέπη τους για φάρμακα και ότι μας δίνεται η δυνατότητα να επιστρέψουμε μέρος του οφέλους από τη φαρμακευτική πολιτική μας στον ελληνικό λαό.

Από τα πράγματα που στοχεύουμε να διορθώσουμε είναι και η πρόσβαση των ασθενών στην πρώτη τους επαφή με τον γιατρό, στο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Επισυνάπτεται σχεδιάγραμμα με στοιχεία:

 


ΜΗΝΙΑΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ 2012-13

 

Ανακοίνωση ΠΦΣ

ΑΘΗΝΑ 6/6/2013

Την πλήρη στήριξη του προς τους φαρμακοποιούς δημοσιοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός υγείας κ. Μάριος Σαλμάς σε συνέντευξη τύπου με θέμα την φαρμακευτική δαπάνη και το νέο Δελτίο τιμών.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι στην επικείμενη επίσκεψη μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα της Τρόϊκα ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσουν είναι η μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών στο 15%.

Ο υπουργός ήταν κατηγορηματικός πως στους εκπροσώπους της Τρόικα θα τονισθεί πως το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών δεν μπορεί να μειωθεί άλλο. «Οι φαρμακοποιοί είχαν 35% επί της χονδρικής τιμής ή 25% επί της λιανικής τιμής. Αυτό ήταν επί τζίρου 5,2 δις. Τώρα ο τζίρος έπεσε στα 2,4 δις δηλαδή τα κέρδη των φαρμακοποιών μειώθηκαν περισσότερο από το μισό . Η τρόικα έχει υπόψη της χώρες όπως το Βέλγιο αλλά εκεί τα φαρμακεία είναι 1.000 και όχι 10.000 όπως στην χώρα μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαλμάς.

Ο Υπουργός ανέφερε ακόμη ότι για πρώτη φορά ο μήνας Απρίλιος ήταν εντός στόχων και η φαρμακευτική δαπάνη για τον ΕΟΠΥΥ, έπεσε στα 178 εκατομμύρια τον Απρίλιο και στα 164 εκατομμύρια τον Μάιο.

Ακόμη άφησε αιχμές γα τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ γιατί όπως είπε , ενώ έχουν μειωθεί οι τιμές στα διαγνωστικά κέντρα , αντί για εξοικονόμηση 60 εκατομμυρίων όπως υπολογιζόταν , υπάρχει επιβάρυνση άλλων 30 εκατομμυρίων.

Τέλος είπε ότι θα γίνει ανατιμολόγηση φαρμάκων στα τέλη Ιουνίου και αν οι συνθήκες το επιτρέπουν ενδεχομένως να συμπεριληφθούν και πολύ λίγα καινοτόμα φάρμακα.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

 

Ρεπορτάζ για τα νέα Δελτία Τιμών μέσα στον Ιούνιο

Στους στόχους η φαρμακευτική δαπάνη με 3 δελτία τιμών

Νέο δελτίο τιμών με 385 γενόσημα αναρτήθηκε σήμερα από το υπουργείο Υγείας με στόχο την πρόσθετη εξοικονόμηση πόρων από τη φαρμακευτική δαπάνη, που απ΄ότι φαίνεται μέχρι στιγμής πιάνει το στόχο των 2,4 δις. ευρώ ως το τέλος του έτους.

Στο μεταξύ, το προηγούμενο δελτίο τιμών με τα 439 γενόσημα που είχε εγκριθεί προ 15θημέρου, αναμένεται να φέρει εξοικονόμηση της τάξης των 35-40 εκ. ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, με αφορμή την τιμολόγηση βάσει της προστασίας δεδομένων και όχι της προστασίας πατέντας, από την κυκλοφορία γενοσήμων σε χώρες όπως η Τσεχία, Πολωνία, Ιρλανδία, σε σκευάσματα που δεν έχουν γενόσημα, αναμένεται μια πρόσθετη εξοικονόμηση της τάξης του 20%.

Ο αναπληρωτής υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία τροποποίηση στις τιμές των επτά φαρμάκων με τα οποία είχε τεθεί ζήτημα εξαιτίας της κοστολόγησης βάσει της προστασίας δεδομένων αντί της προστασίας πατέντας. Ειδικά για συγκεκριμένη στατίνη, όπου έχει δοθεί τιμή σε ελληνικό γενόσημο πριν αυτό κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά, ο κ. Σαλμάς είπε ότι ‘οι δύο εταιρίες θα πάνε στα δικαστήρια, όπως στην Ινδία.

Σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει βάση δεδομένων με τις πατέντες του κάθε φαρμάκου, ο κ. Σαλμάς, αποφάσισε την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας που προβλέπει την κοστολόγηση βάσει της προστασίας δεδομένων, τα οποία υπολογίζονται μια δεκαετία από την παροχή άδειας κυκλοφορίας στο φάρμακο. Και πρόσθεσε πως στόχος του υπουργείου δεν είναι να ‘σπάσει’ τις πατέντες, αλλά να πάρει χαμηλές τιμές.

Στην κατεύθυνση αυτή, προανήγγηλε διπλές τιμές για φάρμακα, για την κοινωνική ασφάλιση και για την ελεύθερη αγορά, προκειμένου να μην δημιουργείται πρόβλημα με τις υπόλοιπες χώρες που χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως χώρα αναφοράς.

Καινοτόμα φάρμακα

Καθώς στις 30 Ιουνίου θα κυκλοφορήσει και νέο δελτίο τιμών που θα περιλαμβάνει τιμές για γενόσημα που έχουν πάρει άδεια κυκλοφορίας, αποφασίσθηκε η αξιολόγηση ορισμένων καινοτόμων φαρμάκων, προκειμένου να δοθεί στους ασθενείς η δυνατότητα πρόσβασης σε νέες θεραπείες. Για το λόγο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός συνέστησε επιτροπή υπό τη γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Χριστίνα Παπανικολάου, την αντιπρόεδρο του ΕΟΦ κ. Μαρία Σκουρολιάκου και τη φαρμακευτική διεύθυνση του υπουργείου, η οποία επεξεργάζεται 30-40 φάρμακα σε 500 μορφές.

Κριτήριο για την ένταξή τους στο νέο δελτίο τιμών θα είναι η ταχεία έγκρισή τους από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων, η σημαντική συμβολή τους στη βελτίωση της υγείας των ασθενών, αλλά και η απεμπλοκή του ΙΦΕΤ από την προμήθεια των φαρμάκων που έχουν αιτηθεί τιμής και στο ενδιάμεσο εισάγονται μέσω του Ινστιτούτου.

Δυναμική τιμολόγηση

Εν αναμονή της τρόικας στο υπουργείο Υγείας στις 12-14 Ιουνίου, ο κ. Σαλμάς, έκανε λόγο για τη δυναμική τιμολόγηση που εφαρμόζεται μόνο στην Αυστρία, έθεσε θέμα συνταγματικότητας και δυσκολίας στην εφαρμογή του μέτρου, τη στιγμή που η φαρμακευτική δαπάνη επιτυγχάνει το στόχο της. Αντίστοιχα δήλωσε την αντίθεσή του προς την απελευθέρωση της τιμολόγησης των μη συνταγογραφουμένων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), δεδομένου ότι υπάρχει διάταξη για την άμεση μείωση των τιμών των φαρμάκων, εφόσον υπάρξει σχετική αίτηση από τον κάτοχο της άδειας κυκλοφορίας του σκευάσματος.

ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΟΜΑΡΚΑΚΗ για iatronet

Δεν υπαρχουν σχολια ακομα

Γινεται ο πρωτος που θα σχολιασει

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.