Μετά τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυποργός κ. Σαλμάς είχαμε καταιγίδα νέων για τη διασύνδεση των παρατηρούμενων ελλείψεων με την...

[toc]

[post-date]

Μετά τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυποργός κ. Σαλμάς είχαμε καταιγίδα νέων για τη διασύνδεση των παρατηρούμενων ελλείψεων με την εξαγωγική δραστηριότητα (παράνομη ή και μη):

Άρθρο του προέδρου του ΕΟΦ στο ΒΗΜΑ: Το φάρμακο στα χρόνια του Μνημονίου

Το γεγονός ότι επιτεύχθηκε ο στόχος της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης της κοινωνικής ασφάλισης από 5,2 δισ. ευρώ που ήταν το 2009 στα 2,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012 αποτελεί αναμφισβήτητη επιτυχία της πολιτικής ηγεσίας και όσων ενεπλάκησαν στην προσπάθεια αυτή τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο στόχος όμως αυτός επιτεύχθηκε με μέτρα που συχνά ήταν αποσπασματικά και πολλές φορές αντιφατικά μεταξύ τους, γεγονός που, σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί προβλήματα στη φαρμακευτική περίθαλψη του ελληνικού πληθυσμού, παρά την εφαρμογή σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης.

Τα σημαντικότερα από τα προβλήματα αυτά αφορούν τις ελλείψεις και τις αποσύρσεις φαρμάκων, την αδυναμία ή δυσκολία αγοράς φαρμάκων από τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού, την αδυναμία της εφοδιαστικής αλυσίδας να υποστηρίξει τις ανάγκες του πληθυσμού μέσω ΕΟΠΥΥ, καθώς και τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει φαρμακεία και φαρμακευτικές εταιρείες, με επαπειλούμενα λουκέτα και πραγματοποιούμενες απολύσεις.

Είναι γι’ αυτό ανάγκη να σχεδιαστεί μια εθνική πολιτική φαρμάκου με ορίζοντα πενταετίας που δεν θα στοχεύει μόνο στη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η μείωση αυτή, καθώς και σε κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι η ανάπτυξη της έρευνας και η ενίσχυση της καινοτομίας.

Ενας τέτοιος σχεδιασμός προϋποθέτει την ύπαρξη ενός συλλογικού οργάνου στο οποίο θα συμμετέχει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ, και το οποίο θα συνεργάζεται με τους κοινωνικούς εταίρους. Οι γιατροί, οι φαρμακοποιοί και οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται ως σύμμαχοι και όχι ως αντίπαλοι για τη διέξοδο από την κρίση. Η συλλογικότητα αυτή θα δώσει επίσης τη δυνατότητα πιο συντεταγμένης, πιο τεκμηριωμένης και τελικά πιο αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, προκειμένου να αναθεωρηθούν όσα μέτρα  και δεσμεύσεις προκαλούν περισσότερα προβλήματα παρά οφέλη, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία ελληνικού πληθυσμού.

Η πρώτη και πιο βασική αλλαγή που θα πρέπει να επιτευχθεί είναι η αποσύνδεση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης από το ΑΕΠ της χώρας. Ο στόχος των 2,4 δισ. ευρώ για το 2013 είναι εφικτός, αλλά η δέσμευση για αντιστοίχιση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης με το 1% του ΑΕΠ το 2014 θα αποβεί καταστρεπτική για το φάρμακο λόγω της αναμενόμενης περαιτέρω συρρίκνωσης του ελληνικού ΑΕΠ.

Εάν υπάρξουν επιπρόσθετες μειώσεις, ειδικά στις τιμές, θα τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο η πρόσβαση σε αναγκαία φάρμακα και η βιωσιμότητα πολλών φαρμακείων και φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Πολύ περισσότερο μάλιστα που η μείωση του ΑΕΠ έχει από μόνη της αρνητικές επιπτώσεις στους δείκτες υγείας, αυξάνοντας την ανάγκη δημόσιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Αλλαγές επίσης πρέπει να επέλθουν στο ισχύον προβληματικό σύστημα τιμολόγησης, αλλά και στον τρόπο και στη συχνότητα που εφαρμόζεται, γιατί όχι μόνο παράγει λάθη, αλλά αποτελεί και μια από τις αιτίες των ελλείψεων και των αποσύρσεων.

Επίσης, θα πρέπει να τροποποιηθεί η Θετική Λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων, με αντικειμενοποίηση και απλοποίηση των κριτηρίων της προκειμένου να περιλαμβάνει μόνο τα χρήσιμα φάρμακα και τις αναγκαίες συσκευασίες και περιεκτικότητες. Επανεξέταση χρειάζεται και το μέτρο της συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας, όπου θα πρέπει να διευρυνθούν οι εξαιρέσεις και τα πλαφόν, πρωτίστως για ορισμένες ειδικότητες.

Τέλος, θα πρέπει να ισχύσουν νέες ρυθμίσεις για την εξασφάλιση της επάρκειας των φαρμάκων με αυστηρούς κανόνες για τις υποχρεώσεις και τις συναλλαγές των εταιρειών, των φαρμακαποθηκών και των φαρμακείων, χωρίς να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι οι σημερινές ελλείψεις οφείλονται κυρίως στις εμπορικές δυσχέρειες μεταξύ των συναλλασσομένων, λόγω των οφειλών του Δημοσίου, της έλλειψης ρευστότητας και του περιορισμού των πιστώσεων.  

Για όλα αυτά δεν απαιτείται μόνο η σύμπραξη όλων των εμπλεκομένων θεσμικών φορέων, αλλά και η ενίσχυση και αναβάθμιση του ΕΟΦ, προκειμένου να αναλάβει την ευθύνη όλων των αρμοδιοτήτων και δραστηριοτήτων που αφορούν το φάρμακο, πολλές από τις οποίες παραμένουν ως σήμερα σε διάφορες ανεξάρτητες επιτροπές και επιμέρους κέντρα αποφάσεων, δυσχεραίνοντας την άσκηση αποτελεσματικών πολιτικών για το φάρμακο.

Ο κ. Γιάννης Τούντας είναι καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΕΟΦ.

 tovima.gr

 

Ακύρωση της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ και άρση της άδειας στους φαρμακοποιούς που παρανομούν, προειδοποιεί ο Μάριος Σαλμάς

Μέ διακοπή επ’αόριστον της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ και άρση της άδειας προειδοποιεί ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη του πρόεδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεόδωρου Αμπαντζόγλου, τους φαρμακοποιούς που θα εντοπιστούν να πουλούν φάρμακα οπουδήποτε αλλού εκτός από ασθενείς.

Στο πλαίσιο μάλιστα της διάταξης που θα προωθήσει στη βουλή ο κος Σαλμάς, για αυστηροποίηση των ποινών σε όσους κάνουν παράνομες εξαγωγές φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη στην ελληνική αγορά ούτε οι φαρμακευτικές εταιρείες θα μείνουν αλώβητες. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε παράνομες συναλλαγές το πρόστιμο που θα τους επιβάλλεται θα είναι εξοντωτικό και θα ξεπερνάει κατά πολύ το ανώτατο όριο των 30.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Ο κος Σαλμάς σε βραδυνή ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Σκάι, δήλωσε αποφασισμένος και με κάθε κόστος να πατάξει το φαινόμενο της αισχροκέρδειας αυτών, που εκμεταλευόμενοι τις μειώσεις των τιμών στην Ελλάδα θησαυρίζουν “διώχνοντας” σκευάσματα στο εξωτερικό και αφήνοντας έλληνες ασθενείς χωρίς τα φάρμακά τους.

Σύμφωνα με ελέγχους που έκανε το ΣΔΟΕ Πελοπονήσου αλλά και ο ΕΟΦ όπως είπε ο κος Σαλμάς , 5 φαρμακαποθήκες και 4 φαρμακεία μοσχοπούλαγαν φάρμακα σε Αγγλία Γερμανία και σε Σκανδιναυβικές χώρες αγοράζοντας τα, από 202 ελληνικά φαρμακεία.

Πάντως παρά το ότι σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, το παράνομο εξαγωγικό εμπόριο είναι η αιτία της έλλειψης φαρμάκων από την ελληνική αγορά, το φαινόμενο δεν είναι τόσο εκτεταμένο, αφού από τα 12.000 σκευάσματα μόνο 73 ήταν αυτά που πωλούνταν στο εξωτερικό.

Βάννα Κεκάτου

Ημ/νία Δημοσίευσης: 11/3/2013

www.healthview.gr

 

Γαλανόπουλος – Παπαθανάσης στη ΝΕΤ (video)

Καλεσμένοι της εκπομπής ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ της ΝΕΤ ήταν σήμερα ο ειδικός γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θανάσης Παπαθανάσης και ο αντιπρόεδρος της Ο.Σ.Φ.Ε. Ανδρέας Γαλανόπουλος.

Ποιος πραγματικά ευθύνεται για τις σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων και κατά πόσο εφοδιάζουν οι πολυεθνικές εταιρείες με επάρκεια φαρμακαποθήκες και φαρμακεία. Σε αυτά τα ερωτήματα απαντούν οι κκ. Γαλανόπουλος και Παπαθανάσης.

Δείτε το παρακάτω βίντεο:

Γαλανόπουλος – Παπαθανάσης στη ΝΕΤ από __5037

farmakopoioi.blogspot

 

Ο Πρόεδρος του ΠΦΣ, Θεόδωρος Αμπατζόγλου διαψεύδει τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά

Διαψεύδει τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά ο πρόεδρος του Πανελληνίου φαρμακευτικού Συλλόγου Θεόδωρος Αμπατζόγλου ότι συμφώνησε στην αυστηροποίηση των ποινών για τους φαρμακοποιούς που θα πουλούν φάρμακα σε φαρμακαποθήκες, από ακύρωση της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ μέχρι διακοπή της άδειας όπως δήλωσε σε χθεσινή του συνέντευξη ο κος Σαλμάς στο ραδιόφωνο του Σκάι.

Ο κύριος Αμπατζόγλου μιλώντας στο Healthview είπε, ότι σε αυτό που σύμφώνησαν με τον κύριο Σαλμά είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τη θέσπιση μιας διάταξης που θα αναφέρει σαφώς τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται και βεβαίως και να προβλέπει ποινές. Ποινές όμως που θα έχουν να κάνουν με τη βαρύτητα της παράβασης και να είναι και ισομερείς και προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Ο κύριος Σαλμάς σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΠΦΣ καταπίνει την κάμηλο και διυλίζει τον κώνωπα αφού μεταθέτει την αιτία του σοβαρού προβλήματος της έλλειψης των φαρμάκων, στις συγκεκριμένες  εξαγωγές που καλύπτουν μόνο το 1% των παράλληλων εξαγωγών.

Τέλος ο κύριος Αμπατζόγλου καλεί τον αναπληρωτή Υπουργός Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες του και να δώσει λύση στο πραγματικό πρόβλημα που είναι οι ελλείψεις των φαρμάκων από την ελληνκή αγορά αφήνοντας κατά μέρος τέτοιου τύπου επικοινωνιακά τεχνάσματα.

Βάννα Κεκάτου

healthview.gr

 

Κεντρικό θέμα στο CNN οι ελλείψεις φαρμάκων στην Ελλάδα

CNN: «Ελλάδα, ο ευρωπαίος ασθενής»

Στο σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων που είναι απαραίτητα για την επιβίωση πολλών ασθενών, αναφέρεται σε κεντρικό του θέμα, στην ιστοσελίδα του, το αμερικανικό δίκτυο CNN, χαρακτηρίζοντας την «υπερχρεωμένη Ελλάδα» που διανύει τον έκτο χρόνο ύφεσης, «ασθενή της Ευρώπης».

Ξεκινώντας με παραδείγματα ανθρώπων που αδυνατούν να βρουν τα απαραίτητα για τις θεραπείες τους φάρμακα, το CNN σκιαγραφεί ένα ζοφερό πορτρέτο του συστήματος υγείας μιας χώρας όπου το ταμείο είναι μείον εδώ και πολύ καιρό όπως αναφέρει.

Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο, η 45χρονη Μόρφω Καραδονα, δηλώνει: «Παλεύω με τον καρκίνο τα τελευταία έξι χρόνια. Τώρα δεν βρίσκω τα φάρμακα που χρειάζομαι. Το να διασφαλίσω την θεραπεία μου κάθε δυο εβδομάδες είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για μένα».

Η Καραδονα είναι μια από τους χιλιάδες Έλληνες που έχουν παγιδευτεί σε έναν φαύλο κύκλο με μια κυβέρνηση χωρίς ρευστότητα που αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς της…πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες, έχουν περιορίσει τις προμήθειές τους προς την Ελλάδα…» γράφει το CNN, επισημαίνοντας ότι παρά τα τεράστια σε μέγεθος πακέτα διάσωσης από τους διεθνείς δανειστές, το κράτος εξακολουθεί να χρωστά στις εταιρείες και τα φαρμακεία, περίπου 2 δισ. ευρώ.

 

 

«Με το παρόν ελληνικό σύστημα, οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν μερικά ζωτικής σημασίας σκευάσματα από τα φαρμακεία και αργότερα το κράτος να τους επιστρέψει τις δαπάνες. Στα κρατικά νοσοκομεία μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακα απευθείας. Αυτό σημαίνει ότι ‘εξασφαλίζεται’ άμεση πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας φάρμακα για τους πιο φτωχούς, αλλά αν παρατηρηθούν ελλείψεις π.χ. στα νοσοκομεία, οι πιο φτωχοί αποκλείονται καθώς δεν μπορούν να πληρώσουν προκαταβολικά» υπογραμμίζει το δίκτυο.

«Ήμουν κοινωνική λειτουργός. Πλήρωνα όλη μου την ζωή εισφορές και τώρα που είμαι ηλικιωμένη, η σύνταξή μου μειώθηκε σχεδόν στο ήμισυ και η χώρα μου με αφήνει να σαπίσω» λέει η 75χρονη Μαρίνα Καμπάκη.

«Πολλοί από εκείνους που περιμένουν στην σειρά, έχουν παρόμοιες ιστορίες να διηγηθούν, ιστορίες που απηχούν την δυσαρέσκεια για αυτό που θεωρούν παραβίαση του κοινωνικού συμβολαίου» σημειώνει το CNN.

ethnos.gr

 

Η ΛΙΣΤΑ … ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ !!!

Χθες το μεσημέρι ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Σαλμάς μου απέστειλε έγγραφη πρόσκληση με το εξής κείμενο:

«Κύριε πρόεδρε,
Μετά από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν απο το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και τον Ε.Ο.Φ. αναφορικά με τις παράνομες εξαγωγές φαρμάκων από φαρμακεία και φαρμακαποθήκες , καλείστε να ενημερωθείτε σχετικά με τα αποτελέσματα που προέκυψαν , αύριο Τρίτη 12.03.2013 και ώρα 10:00 πμ στο γραφείο μου .»

Επήγα. Είχε κληθεί και ο κ. Αμπατζόγλου.

Περίμενα να πάρω πλήρη λίστα ονομάτων επίορκων συναδέλφων ,όπως είχε δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας χθες το βράδυ στα ΜΜΕ ! Ομως απλά είδα πολλές ανακατεμένες λίστες με κάποια ονόματα από διάφορα διαμερίσματα της Χώρας , που μου έκαναν φοβερή εντύπωση, όπως και κάτι ποσά τιμολογίων π.χ…..35,12 ευρώ ή 2.002.925,13 ευρώ !!!

Δεν επήρα λοιπόν καμία λίστα ούτε και είμαι σε θέση να σας απαντήσω για αυτά που δήλωσε ο κ. Σαλμάς περί εξαγωγών και … ευθύνη των φαρμακοποιών . Και από πουθενά δεν προκύπτει κάτι τέτοιο, αφού τα περισσότερα ονόματα είχαν εκδόσει τιμολόγια με μικροποσά… όχι ότι αυτό είναι σύννομο, αλλά απέχει παρασάγκας από την ευθύνη που μπορεί να έχει όλος ο κλάδος για τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά !!!

Το παράξενο είναι ότι χθες ο κ. Σαλμάς δήλωσε στα ΜΜΕ πως ο ΠΦΣ και ΟΠΟΙΟΣ άλλος σύλλογος θέλει μπορεί να έχει πλήρη λίστα των ονομάτων των μελών του που παρανόμησαν, αρκεί να το ζητήσει. Σήμερα ο ΦΣΑ δεν έχει στα χέρια του καμία λίστα διότι όπως δήλωσε ο Υπουργός «η λίστα σύμφωνα με το ΣΔΟΕ είναι απόρρητη και απλά επιδεικνύεται !!!».

Από την στιγμή όμως που η υπόθεση βγήκε στον αέρα από τον υπουργό, παύει να είναι απόρρητη, και τουλάχιστον ο ΦΣΑ οφείλει για λόγους αξιοπρέπειας και διαφάνειας να έχει την λίστα, γιατί πολλά ακούγονται γαι κάποιους συνδικαλιστές!!! Ας μην ξεχνάμε δε ότι στο τελευταίο Δ.Σ. του ΠΦΣ με τους προέδρους ελέχθει ότι «κάποιοι από εδώ μέσα έχουν επιδοθεί σε αυτό το … σπορ !!!».

Συνεπώς οφείλουμε να έχουμε την λίστα για να μην υπάρχουν σκιές ή υπονοούμενα. Ή μήπως κάποιοι τελικά την έχουν και επειδή ΥΠΑΡΧΕΙ λόγος οι υπόλοιποι δεν μπορούν να την έχουν !!!

Κ. ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ

Δεν υπαρχουν σχολια ακομα

Γινεται ο πρωτος που θα σχολιασει

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.