Προς Τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Ελ. Παπαγεωργόπουλο Κύριε Πρόεδρε Ξεκινώντας τη σύνταξη αυτής της επιστολής προβληματίστηκα για το τι πρέπει να σας...

ΘεοδοσιάδηςΠρος

Τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ

κ. Ελ. Παπαγεωργόπουλο

[post-date]

Κύριε Πρόεδρε

Ξεκινώντας τη σύνταξη αυτής της επιστολής προβληματίστηκα για το τι πρέπει να σας πω προκειμένου να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο στην εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων που έχει έναντι των φαρμακοποιιών, ο Οργανισμός που διοικείτε.

Προβληματίστηκα σοβαρά αναλογιζόμενος ότι τους τελευταίους 14 μήνες (1.1.2012 – 28.2.2013), δηλαδή από την ημέρα δημιουργίας του ΕΟΠΥΥ μέχρι σήμερα, επισκέφθηκα το Γραφείο του προέδρου  του ΕΟΠΥΥ, τόσο επί προεδρίας Γ. Βουδούρη όσο και επί δικής σας, πάνω από 50 φορές.

Οι χώροι του Γραφείου σας καθώς και το προσωπικό μου είναι πλέον τόσο οικείοι, όσο περίπου οι χώροι και οι άνθρωποι του σπιτιού μου και της δουλειάς μου. Άκουγα και ακούω σε όλες αυτές τις επισκέψεις τα ίδια λόγια , τα ίδια επιχειρήματα, αλλά από αποτελέσματα μια από τα ίδια.

Έχω μάθει δυστυχώς όλες τις διαδικασίες και όλα τα πρόσωπα (με τα μικρά τους ονόματα) που εμπλέκονται στις δαιδαλώδεις διαδικασίες μηχανογράφησης, ενταλματοποίησης, ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ, υπογραφών, παρέδρου, τράπεζας κ.λπ. Είναι μια τραυματική εμπειρία που δυστυχώς την υφίσταμαι περίπου σε καθημερινή βάση, επί 14 μήνες, αλλά καμία βελτίωση  μέχρι σήμερα.

Έχω χρησιμοποιήσει συμπεριφορές άλλοτε πιο ήπιες, άλλοτε πιο επιθετικές, αλλά… μηδέν εις το πηλίκον.

Χρειάστηκε να πάρει την υπόθεση στα  χέρια του ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, να προειδοποιήσει για απολύσεις διοικητών ασφαλιστικών ταμείων, αλλά φύλλο δεν κουνιέται.

Πριν λίγες ημέρες ακόμη και ο ίδιος ο… G. Garone, επικεφαλής της Τρόικας για θέματα φαρμακευτικής πολιτικής, σας ζήτησε εξηγήσεις γιατί καθυστερείτε τις πληρωμές των φαρμακοποιών, γιατί δεν εξοφλήσατε το σύνολο των παλιών χρεών, γιατί δεν εισπράττετε το ποσό που πρέπει να συνεισφέρει κάθε ασφαλιστικό ταμείο , γιατί δεν τηρείτε την εθνική νομοθεσία, που είναι και κοινοτική, για την εξόφληση των υποχρεώσεων σας εντός 60 ημερών. Προηγήθηκαν και ακολούθησαν συσκέψεις επί συσκέψεων, δηλώσεις στην Βουλή και στα ΜΜΕ , αλλά οι πληρωμές τραβούν την ανηφόρα.

Κύριε Παπαγεωργόπουλε

Στη διάρκεια του 2012 μας αναγκάσατε – όχι  εσείς προσωπικά – ως ΕΟΠΥΥ, να διακόψουμε  τη συνεργασία μαζί σας τέσσερις (4) φορές και συνολικά πάνω από 70 μέρες. Αντιλαμβανόμαστε ότι κάθε φορά που καταφεύγουμε σε αυτό τον τρόπο αντίδρασης δημιουργούμε αναπόφευκτα πολύ σοβαρά κοινωνικά προβλήματα αλλά είναι προφανές ότι είναι πολύ σοβαρά και τα δικά μας οικονομικά προβλήματα, που εξαιτίας των μη πληρωμών, μας δημιουργείτε .

Αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν να υλοποιούνται με ταχύτατους ρυθμούς όλες τις εντολές της Τρόικα, όταν αυτές είναι δυσμενείς και επαχθείς για τους φαρμακοποιούς ή και για όλη την κοινωνία, αλλά να μην υλοποιείται η μία και μόνη τροϊκανή εντολή , αυτή της εξόφλησης εντός 60 ημερών .

Αναρωτιέμαι ποιες υπέρτατες δυνάμεις είναι αυτές που αδρανοποιούν τις εντολές του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Αναρωτιέμαι επίσης, και το ερώτημα αυτό έχει αποδέκτη προσωπικά εσάς, γιατί δεν τηρείτε την εντολή του πρωθυπουργού για άμεση προτεραιότητα των φαρμακοποιών στιςδιαδικασίες πληρωμών, μεταξύ των υπολοίπων παρόχων υπηρεσιών υγείας. Διότι όπως πολύ καλά γνωρίζετε η πρωθυπουργική αυτή εντολή δόθηκε διότι έγινε αντιληπτό ότι οι φαρμακοποιοί επιστρέφουν στο κράτος (ΦΠΑ) και στους προμηθευτές τους το 91.3% των χρημάτων που εισπράττουν από τον ΕΟΠΥΥ, σε αντίθεση με τους άλλους παρόχους Υπηρεσιών Υγείας που διαθέτουν στο ΕΟΠΥΥ υπηρεσίες και όχι εμπορεύματα που πρέπει να  εξοφληθούν.

Γνωρίζει επίσης ο πρωθυπουργός, γι’ αυτό και η σχετική εντολή, ότι οι μονίμως παραπονούμενες φαρμακοβιομηχανίες είναι αυτές που εισπράττουν, ως τελικοί αποδέκτες, όλα τα χρήματα που εσείς καταβάλετε, όταν καταβάλετε, στους φαρμακοποιούς.

Αντιλαμβάνομαι βεβαίως και γνωρίζω ότι μεταξύ των άλλων παρόχων που αναμένουν χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ περιλαμβάνονται και πολύ ισχυρά και ηχηρά ονόματα, με δυνατότητα πίεσης πολιτικής και οικονομικής πολύ ισχυρής.

Στο χέρι σας όμως είναι, υλοποιώντας τις πρωθυπουργικές εντολές, που μάλιστα δόθηκαν παρουσία τριών υπουργών να εξασφαλίσετε μια ομαλή ροή πληρωμών λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί κάθε επιχείρηση.

Και για να ξεκαθαρίζουμε κάτι επ΄ αυτού του θέματος εμείς ουδέποτε ζητήσαμε να πληρωνόμαστε  εμείς και να καταδικαστούν σε ασιτία όλοι οι άλλοι.

Ζητάμε από εσάς να υιοθετήσετε και να υλοποιήσετε αυτό που όλη η πολιτεία έχει καθορίσει και είναι η σχετική προτεραιότητα των φαρμακοποιών στις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ.

Γνωρίζω πολύ καλά την οικονομική στενότητα του ΕΟΠΥΥ αλλά και εσείς πρέπει να αντιληφθείτε την οικονομική στενότητα των φαρμακοποιών. Κατά την τελευταία τριετία ο τζίρος των  φαρμακείων έχει μειωθεί 50%, το καθαρό ποσοστό κέρδους αυτού του μειωμένου τζίρου έχει επίσης μειωθεί.

Τουλάχιστον αυτό που απέμεινε από τις αλλεπάλληλες μειώσεις πρέπει να καταβάλλεται εμπρόθεσμα κατά τα ψηφισθέντα συμφωνηθέντα και υπογραφέντα.

Σε κάθε άλλη περίπτωση η συμβατική σχέση και η καλή μας συνεργασία οδηγείται σε αδιέξοδο, ένα αδιέξοδο που δεν το θέλουμε ούτε εμείς ούτε η κοινωνία.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΦΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΦΣ

Δεν υπαρχουν σχολια ακομα

Γινεται ο πρωτος που θα σχολιασει

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.