ΘΕΜΑ 1ον: ΕΝΤΥΠΟ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΑΜΕΙΩΝ  Συνάδελφοι, Παρακαλείσθε όπως μαζί με την υποβολή των ταμείων σας να καταθέτετε συμπληρωμένο εις διπλούν το...

 

[toc]

 

ΘΕΜΑ 1ον: ΕΝΤΥΠΟ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΑΜΕΙΩΝ

 Συνάδελφοι,

Παρακαλείσθε όπως μαζί με την υποβολή των ταμείων σας να καταθέτετε συμπληρωμένο εις διπλούν το σχετικό έντυπο που περιλαμβάνει τα ταμεία που διεκπεραιώνονται μέσω ΔΙ.ΛΟ.ΦΑ.ΚΟ, το οποίο επισυνάπτεται στο τέλος της εγκυκλίου.

ΘΕΜΑ 2ον : ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Ευχαριστήρια επιστολή προς τον Φ.Σ.Κορινθίας

 Με την παρούσα επιστολή, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε, για την ευγενική σας χορηγία με την οποία γίνεστε αρωγοί των προσπαθειών μας. Η προσφορά σας αυτή είναι πολύ σημαντική διότι, με το υγειονομικό υλικό που μας παρείχατε, συμβάλλετε στο να είμαστε σε ετοιμότητα για να μπορούμε να προσφέρουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, όποτε και όπου χρειαστεί, σε όποιον έχει ανάγκη, τις Εθελοντικές μας υπηρεσίες.

Το ανθρωπιστικό έργο του Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου παγκοσμίως είναι πολύπλευρο και αξιόλογο και βασίζεται κυρίως στην Εθελοντική προσφορά. Όπως και στον υπόλοιπο κόσμο έτσι και στην Ελλάδα η Ανθρωπιστική δράση του Ερυθρού Σταυρού είναι εφικτή έχοντας την ηθική και υλική υποστήριξη ατόμων και φορέων που επιλέγουν να συνεισφέρουν και αυτοί στις προσπάθειες των εθελοντών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Οι εθελοντές του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού του περιφερειακού τμήματος Κορίνθου, έχουμε ήδη πραγματοποιήσει τις πρώτες μας εθελοντικές δράσεις στην πόλη μας, όπως υγειονομικές καλύψεις σε mini rock festival, εγκαίνια ορειβατικού μονοπατιού στα Ώνια, του 8ου τουρνουά τένις «Παύλεια» και συνεχίζουμε, χάρης και στην δική σας υποστήριξη.

Σας ευχαριστούμε θερμά.

ΘΕΜΑ 3ον : ΙΚΑ

α) Σχετικά με τη χορήγηση του φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος VIREAD

Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών εγγράφων σας υπενθυμίζουμε ότι το φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα VIREAD διατίθεται από τα ιδιωτικά φαρμακεία μόνο όταν χορηγείται για τη θεραπεία της λοίμωξης από τον ιό της Ηπατίτιδας Β. Η χορήγησή του γίνεται άνευ συμμετοχής σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 59 παρ. 6 του ν. 3518/06.

Ο τρόπος διάθεσης για την ένδειξη της ηπατίτιδας Β ορίζεται από τον ΕΟΦ (απόφαση 43176/30-06-2008) ως εξής: «Το φαρμακευτικό προϊόν χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενών, της οποίας η έναρξη πρέπει να γίνεται σε Νοσοκομείο από ιατρό έμπειρο στην αντιμετώπιση της χρόνιας ηπατίτιδας Β, αλλά η χορήγησή του και η παρακολούθηση των ασθενών μπορεί να γίνεται και εκτός Νοσοκομείου». Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει απαραίτητα να προσκομίζεται γνωμάτευση (ή φωτοτυπία αυτής) από ιατρό Νοσοκομείου ή Κλινικής προκειμένου να εκτελεσθούν συνταγές που περιλαμβάνουν το εν λόγω ιδιοσκεύασμα καθιστώντας επομένως περιττή την αναγραφή επί της συνταγής των στοιχείων του ιατρού που εξέδωσε τη γνωμάτευση. Συνταγές συνοδευόμενες από γνωματεύσεις ιατρών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν θα γίνονται δεκτές.

Στην γνωμάτευση ο θεράπων ιατρός του Νοσοκομείου ή της Κλινικής, ο οποίος θα πρέπει να έχει εμπειρία στην αντιμετώπιση της χρόνιας ηπατίτιδας Β, θα τεκμηριώνει την ανάγκη χορήγησης του σκευάσματος, ενώ ο ιατρός του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα συνταγογραφεί λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα όσα αναφέρονται στη γνωμάτευση.

Επισημαίνεται ότι η ταινία γνησιότητας του ιδιοσκευάσματος Viread είναι πράσινου χρώματος γεγονός που σημαίνει ότι φωτοτυπίες των εν λόγω συνταγών θα πρέπει να φυλάσσονται από τα Ιδιωτικά φαρμακεία.

Οι προϋποθέσεις που αναφέρονται ανωτέρω εξυπακούεται ότι ισχύουν και για φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που κυκλοφορούν ή θα κυκλοφορήσουν στο μέλλον έχοντας την ίδια ένδειξη, τον ίδιο τρόπο χορήγησης ή την ίδια χρωματική διαφοροποίηση στην ταινία γνησιότητας.

β) Σχετικά με την ένταξη των Νοσοκομείων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Σχετικό: Το Γ99/221/30.5.2011 έγγραφο

Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού εγγράφου, σας ενημερώνουμε ότι οι ιατροί των Νοσοκομείων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που εντάχθηκαν στο Ε.Σ.Υ. με τις διατάξεις του Ν. 3918/2011 (ΦΕΚ Α΄31), μπορούν από 1.6.2011, και για χρονικό διάστημα 3 μηνών, έως 31.8.2011 να εκδίδουν συνταγές για τους ασφαλισμένους του Ιδρύματος σε συνταγολόγια του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (έντυπα ή ηλεκτρονικά).

Επίσης, ενημερώνουμε ότι θα τοποθετηθεί ελεγκτής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στα ανωτέρω νοσοκομεία, ο οποίος θα εξυπηρετεί καθημερινά ως προς τη θεώρηση συνταγών, όπου απαιτείται.

Κατά συνέπεια οι συνταγές ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που εκδίδονται από τους εν λόγω ιατρούς, τόσο αυτές που περιέχουν φάρμακα που διατίθενται από τα φαρμακεία του Ιδρύματος, όσο και αυτές που περιέχουν φάρμακα τα οποία χορηγούνται από ιδιωτικά φαρμακεία, και φέρουν σφραγίδα ιατρών των νοσοκομείων του ΕΣΥ: Σισμανόγλειο, Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης “Άγιος Παύλος”, Άγιος Σάββας, Αγία Όλγα – Κωνσταντοπούλειο και Πολυκλινική, με την ένδειξη ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ, μπορούν να εκτελεστούν κανονικά.

Τα συνταγολόγια ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα εξακολουθήσουν να χρεώνονται με την έως σήμερα διαδικασία.

ΘΕΜΑ 4ον : Π.Φ.Σ.

α) Οδηγός Φαρμακείου

Σε λίγες ημέρες θα έχετε στα χέρια σας τον Οδηγό Φαρμακείου που αποτελεί μια πρωτοβουλία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, προκειμένου στην δύσκολη αυτή εθνική αλλά και επαγγελματική συγκυρία, να αποτελέσει ένα χρήσιμο βοήθημα για το φαρμακοποιό στην καθημερινή άσκηση των καθηκόντων του.

Η πολυπλοκότητα και το πλήθος των διατάξεων και αποφάσεων των ασφαλιστικών ταμείων και των υπουργείων, προϋποθέτουν την συνεχή ενημέρωση του φαρμακοποιού.

Το κενό αυτό προσπαθούμε να καλύψουμε με την έκδοση αυτή. Όπως είναι φυσικό στην διάρκεια του έτους πολλά στοιχεία μπορεί να μεταβληθούν ή και να συμπληρωθούν. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα σας ενημερώνει για τις αλλαγές αυτές μέσω του site του Π.Φ.Σ. (www.pfs.gr) στην ηλεκτρονική έκδοση του Οδηγού και με την αλληλογραφία που στέλνεται προς τους συλλόγους σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή.

Συνάδελφοι,

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προσπαθεί να βρίσκεται κοντά σε εσάς και στους συλλόγους και να στηρίξει τον φαρμακοποιό που την περίοδο αυτή στενάζει κάτω από τους επαχθείς όρους των σημερινών αλλά και μελλοντικών μνημονίων.

β) Ενημέρωση από τον ΠΦΣ για τις συνηθέστερες περιπτώσεις περικοπών συνταγών ΙΚΑ

Μετά από επικοινωνία με την Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Συνταγών,   αλλά και τις υπηρεσίες του ΙΚΑ, και προς αποφυγήν περικοπών, σας εφιστούμε την προσοχή στις συνηθέστερες περιπτώσεις περικοπών:

1/ Δεν αποζημιώνονται:

α)Oι συνταγές που η αξία τους υπερβαίνει τα 150€ και δεν φέρουν θεώρηση (οι ηλεκτρονικές συνταγές δεν χρειάζονται θεώρηση)

β)/ Αθεώρητες συνταγές  για φάρμακα που υπάγονται στον Ν. 1729 (Δίγραμμες)

γ)/ Δίμηνες αθεώρητες συνταγές

2/ Ο ελεγκτής γιατρός δεν μπορεί να είναι και συνταγογράφος γιατρός. Επομένως αν απαιτείται θεώρηση πρέπει να γίνει από άλλον ελεγκτή.

3/ Στις περιπτώσεις:

α) Λανθασμένη χρέωση φαρμάκων: αφαιρείται το επιπλέον ποσό

β) Απουσία ταινίας γνησιότητας: αφαιρείται η αξία του αντιστοίχου εμβαλλαγίου

γ)/ Επικόλληση άλλης ταινίας γνησιότητας: αφαιρείται η αξία του φαρμάκου

δ) Απουσία γνωμάτευσης: αφαιρείται η αξία του φαρμάκου για το οποίο απαιτείται η γνωμάτευση

4/ Δεν αποζημιώνονται τα εμβόλια που χορηγούνται από τα θεραπευτήρια του ΙΚΑ. Τα μόνα εμβόλια που χορηγούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία είναι:

• Πνευμονιόκοκκκου (PCV-ανεξάρτητου αριθμού οροτύπων) 13-δύναμο και 10-δύναμο

• Ανεμοβλογιάς

• Μηνιγγιτιδόκκου C

• Διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη με μικρότερη δόση διφθεριτικής ατοξίνης-Tdap

• Διφθερίτιδας-Τετάνου τύπου ενηλίκου

• Γρίπης (ομάδες υψηλού κινδύνου)

( δείτε αναλυτικά)

5/ Δίμηνες  συνταγές συνταγογραφούν μόνο οι γιατροί του ΙΚΑ, συνταγές με αναλώσιμα συνταγογραφούν οι γιατροί του Ιδρύματος  και οι γιατροί των Κέντρων Υγείας.

6/ Συνταγές που απορρίπτονται από το ηλεκτρονικό σύστημα εξετάζονται δευτερογενώς από ανθρώπινο μάτι. Εάν δεν βρεθεί κάποιο σφάλμα ή έλλειψη , αποζημιώνονται ως έχουν.

γ) Επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργο Κουτρουμάνη σχετικά με τη χρηματοδότηση του ΤΑΥΤΕΚΩ

Κύριε Υπουργέ,

Όπως ήδη γνωρίζετε υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών του ΤΑΥΤΕΚΩ προς τα φαρμακεία όλης της χώρας.

Από τις μέχρι σήμερα επαφές προκύπτει ότι το πρόβλημα δεν εντοπίζεται κυρίως σε θέματα γραφειοκρατικής φύσης αλλά είναι θέμα χρηματοδότησης του ταμείου.

Αναγνωρίζουμε το όλο πρόβλημα αλλά θα πρέπει να βρεθεί τρόπος εξόφλησης των οφειλομένων και για το λόγο αυτό ζητούμε τη δική σας ενεργοποίηση έτσι ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

δ) Δελτίο Τύπου

Η περίπτωση των ασφαλιστικών ταμείων είναι ενδεικτική και ανατρέπει τον ισχυρισμό ότι η φαρμακευτική δαπάνη αυξάνει λόγω του κόστους των φαρμάκων. Κύριος παράγοντας είναι η υποκατάσταση των φθηνών φαρμάκων από ακριβά φάρμακα και ο πλημμελής έλεγχος της συνταγογραφίας.

«Η κυρίαρχη λύση στο πρόβλημα είναι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος μπορεί να αναλάβει την δημιουργία του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για λογαριασμό της πολιτείας, με σκοπό τη διαφάνεια και τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης που οδηγεί στην βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων. Το πιλοτικό σύστημα που υπάρχει σήμερα αποδείχθηκε προβληματικό. Ταλαιπωρεί γιατρούς, ασφαλισμένους και φαρμακοποιούς ενώ τριπλασίασε και των όγκο των εγγράφων. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση πρέπει να είναι άϋλη» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, μιλώντας στο συνέδριο Pharma Conference 2011 με κεντρικό θέμα «Η Φαρμακευτική Αγορά στην περίοδο της Οικονομικής κρίσης».

«Η διόγκωση της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα, δεν οφείλεται στις τιμές των φαρμάκων αλλά στην αύξηση των δαπανών στην υπερκατανάλωση υπηρεσιών, λόγω δημογραφικών και άλλων παραγόντων, όπως καταγράφεται στα στοιχεία της EUROSTAT (2007)», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Η σύνθεση των δαπανών υγείας – η οποία εκτός της φαρμακευτικής δαπάνης, περιλαμβάνει και ιατρικές, νοσοκομειακές, οδοντιατρικές και λοιπές δαπάνες – στην Ελλάδα αφορά κατά 62,9% στην δημόσια υγεία με την ιδιωτική να αποτελεί το υπόλοιπο 37,1% (ΕΛΣΤΑΤ). Το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλό σε σύγκριση με παγκόσμια πρότυπα που έχουν εθνικό σύστημα υγείας και ως αιτίες γι’ αυτό αξιολογούνται οι χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες και οι παθογένειες του δημόσιου συστήματος, η αύξηση του επιπέδου κατανάλωσης κ.τ.λ.

«Η διόγκωση των δαπανών Υγείας» σημείωσε ο κ. Αμπατζόγλου, οφείλεται κυρίως στην ανεπαρκή μέτρηση, έλεγχο και αξιολόγηση των παρεχομένων υπηρεσιών. Την έλλειψη μηχανοργάνωσης στο σύνολο του συστήματος υγείας που δυσχεραίνει τον έλεγχο των δαπανών, καθιστώντας αδύνατη την καταγραφή του όγκου της κατανάλωσης προϊόντων και υπηρεσιών υγείας»

Οι προτάσεις του ΠΦΣ για την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι σημαντικές και πρέπει άμεσα να προχωρήσουν. Συγκεκριμένα:

  • Ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία
  • Διαγνωστικά – Θεραπευτικά Πρωτόκολλα
  • Καθορισμός συμμετοχής ασφαλισμένου ανά φάρμακο
  • Νοσοκομειακή συσκευασία
  • Καθιέρωση των γενοσήμων στα νοσοκομεία
  • Μείωση περιεχομένου συσκευασιών
  • Πιλοτική αναγραφή φαρμακευτικής ουσίας και όχι εμπορικής ονομασίας ή δικαίωμα αντικατάστασης

Ο συνδυασμός των μέτρων μπορεί να φέρει εξοικονόμηση περίπου 1 δις με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο. Κάθε άλλη κατεύθυνση μέτρων θα αποδειχθεί αναποτελεσματική και άδικη, κατέληξε ο κ. Αμπατζόγλου.

ε) Συστεγασμένα φαρμακεία – μη υποχρέωση εγγραφής στο Επιμελητήριο – Υπηρεσίες μιας στάσης – Γ.Ε.ΜΗ. (Γενικό εμπορικό μητρώο & ΑΦΜ)

Σας κοινοποιούμε από την Ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης την απάντηση στο Ερώτημα για τα συστεγασμένα φαρμακεία και τη μη υποχρέωση εγγραφής στα επιμελητήρια.

Ερώτηση 1: Σε περιπτώσεις προσωπικών εταιρειών (ΟΕ και ΕΕ), στο καταστατικό των οποίων δε δηλώνεται εμπορική δραστηριότητα, υφίσταται υποχρέωση εγγραφής τους στο Γ.Ε.ΜΗ;

Απάντηση:

1) Όλες οι ΟΕ και ΕΕ ανεξαρτήτως ειδικού σκοπού και δραστηριοτήτων, δηλαδή αν ασκούν ή όχι εμπορία, εγγράφονται υποχρεωτικά στο Γ.Ε.ΜΗ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 3419/2005.

Συγκεκριμένα όσον αφορά στις τεχνικές εταιρείες, αυτές εγγράφονται υποχρεωτικά ως μέλη στα Εμποροβιομηχανικά Επιμελητήρια (Βλέπε Γνωμοδότηση ΝΣΚ 259/1994), ενώ στο Τεχνικό Επιμελητήριο υποχρεούνται να αναγγείλουν την τεχνική τους επωνυμία χωρίς να αποκτούν την ιδιότητα του μέλους.

Στο μητρώο του Επιμελητηρίου δεν εγγράφονται όσες ΟΕ και ΕΕ δεν έχουν τέτοια υποχρέωση από την ειδικότερη νομοθεσία. Τέτοιες είναι επί παραδείγματι:

Α. οι Ιατρικές, γιατί βάσει του ΠΔ 84/2001, από το 2001 υποχρεούνται να εγγράφονται στον Ιατρικό Σύλλογο. Σημειωτέον ότι οι ιατρικές εταιρείες εμπίπτουν στο πεδίο των ΥΜΣ οι οποίες υποχρεούνται να ελέγχουν αν έχει προηγηθεί η απαιτούμενη έγκριση του καταστατικού τους από το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου.

Β. Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν επιτρέπεται να εγγράφονται στο μητρώο του Επιμελητηρίου σύμφωνα με το ν. 3601/1928 και το ν. 5607/ 1932, εκτός αν ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να πράξει διαφορετικά.

Σημειώνουμε ότι τα συστεγασμένα φαρμακεία εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της ΥΜΣ. Αυτό προκύπτει από τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 8 του ν. 1963/1981 οι οποίες προβλέπουν τα εξής:

• Με απόφαση του νομάρχη, εφ’ όσον χωροταξικά δεν κωλύεται εξυπηρέτηση του κοινού, δύναται να επιτραπεί η σύσταση εταιρειών εκμετάλλευσης φαρμακείων, που λειτουργούν ως ατομικά, εταιρικά και συστεγαζόμενα.

• Η εταιρεία μετά την έκδοση από το νομάρχη εγκριτικής απόφασης, συνιστάται με συμβολαιογραφικό έγγραφο, στο οποίο θα μνημονεύεται ο αριθμός της εγκριτικής απόφασης του νομάρχη. Κυρωμένα δε αντίγραφα αυτού υποβάλλονται, μέσα σ’ ένα μήνα από την καταχώρηση στα βιβλία του οικείου πρωτοδικείου, στο τμήμα ή τη διεύθυνση υγιεινής της νομαρχίας και στο φαρμακευτικό σύλλογο, του οποίου είναι μέλη οι μετέχοντες στην εταιρεία φαρμακοποιοί. Σε περίπτωση μη τηρήσεως των ανωτέρων ανακαλείται η εγκριτική απόφαση του νομάρχη. Η ανακλητική πράξη, με μέριμνα του οικείου νομάρχη, κοινοποιείται στο οικείο πρωτοδικείο για τη σημείωση της στην οικεία καταχώρηση”.

Συνεπώς, η απόφαση του Νομάρχη δίνεται σε χρόνο προγενέστερο της σύνταξης του συμβολαιογραφικού εγγράφου σύστασης της εταιρίας, άρα οι Υπηρεσίες μιας Στάσης (συμβολαιογράφοι) οφείλουν να προβαίνουν στη σύσταση των εταιρειών αυτών, αποφεύγοντας ωστόσο το βήμα της εγγραφής στο Επιμελητήριο.

στ) Ενημέρωση για τα συμπληρώματα διατροφής

Κατόπιν σχετικής παρεμβάσεως του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, το Συμβούλιο της Επικρατείας δυνάμει της υπ’ αριθμόν 931/2010 αποφάσεώς του έκρινε ότι δεν αντίκειται στις κοινοτικές διατάξεις, στο Σύνταγμα ή στην ΕΣΔΑ η υποχρεωτική διάθεση των συμπληρωμάτων διατροφής από τα φαρμακεία. Ειδικότερα, το άρθρο 10α της ΚΥΑ Υ1/Γ.Π.127962/03/2004, το οποίο ορίζει ότι τα συμπληρώματα διατροφής πωλούνται αποκλειστικά στα φαρμακεία, δεν αντίκειται στην οδηγία 2002/46/ΕΚ, δεν συνιστά μέτρο ισοδυνάμου αποτελέσματος και δεν αντίκειται στο άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος, στην αρχή της αναλογικότητας και στο άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου αριθμός 1 της ΕΣΔΑ.

Ειδικότερα, το ΣτΕ έκρινε μεταξύ άλλων ότι η απαγόρευση διάθεσης συμπληρωμάτων διατροφής εκτός φαρμακείων, δεν αντίκειται στο άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος. Και τούτο, διότι το μέτρο αυτό περιορίζει επιτρεπτώς, κατά την έννοια της συνταγματικής αυτής διάταξης, την εμπορική ελευθερία των επιχειρήσεων, των οποίων τα συμφέροντα εκπροσωπεί το αιτούν σωματείο, δεδομένου ότι είναι μέτρο γενικό και αντικειμενικό και αποσκοπεί στην προστασία της ανθρώπινης υγείας, δηλαδή στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, από το ενδεχόμενο υπερβολικής ή ανεξέλεγκτης πρόσληψης ουσιών, όπως οι βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία, δυνητικά επιβλαβών για την υγεία, για την οποία το κράτος οφείλει να μεριμνά και προληπτικώς, σύμφωνα με την αρχή της προφύλαξης, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 21 παρ. 3 του Συντάγματος.

Επίσης, κρίθηκε ότι, καθώς οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία από την κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής δεν έχουν ανατραπεί, ο επίμαχος περιορισμός της εμπορικής ελευθερίας δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μέτρο αντίθετο προς την αρχή της αναλογικότητας, δηλαδή προδήλως απρόσφορο ή μη αναγκαίο για την επίτευξη του προαναφερθέντος σκοπού δημοσίου συμφέροντος ούτε προδήλως δυσανάλογο προς το σκοπό αυτόν, αφού δεν θίγει τον πυρήνα της οικονομικής ελευθερίας των επιχειρήσεων.

ΘΕΜΑ 5ον : ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

α) Κατάλογος Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ)

Σχετ. H αριθ. Φ 42000/12273/1495/26-5-2011 εγκύκλιος

Σε συνέχεια της παραπάνω σχετικής εγκυκλίου, με την οποία κοινοποιήθηκε ο αναφερόμενος κατάλογος των φαρμακευτικών προϊόντων για την χορήγηση των οποίων δεν απαιτείται ιατρική συνταγή, εφιστούμε την προσοχή σας στα ακόλουθα:

1. Η LEVOCARNITINE αποζημιώνεται με την ύπαρξη ιατρικής συνταγής για τις περιπτώσεις ασθενών με τελικό στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας υπό αιμοκάθαρση και παιδιών ηλικίας κάτω των 12 ετών με τεκμηριωμένη ανεπάρκεια L-ΚΑΡΝΙΤΙΝΗΣ

2. Τα υποκατάστατα δακρύων αποζημιώνονται μόνο όταν υπάρχει ιατρική συνταγή για την ένδειξη «ΣΥΝΔΡΟΜΟ SJOGREN»

Παρακαλούμε για την άμεση ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών, διοικητικών κα. Υγειονομικών, καθώς και των συνεργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση με το φορέα ιατρών-ελεγκτών ιατρών-φαρμακοποιών και την πιστή εφαρμογή των παραπάνω.

ΘΕΜΑ 6ον : ΟΓΑ

α) Ορισμός ελεγκτή ιατρού ΟΓΑ

Με την υπ’ αριθ. πρωτ. 2464/14-6-2011 απόφαση ορίζεται ως ελεγκτής ιατρός, για τον έλεγχο των συνταγών φαρμακευτικής περίθαλψης ασφαλισμένων ΟΓΑ, ως και λοιπών θεμάτων που απαιτούν θεώρηση από ελεγκτή ιατρό ΟΓΑ, τόσο για την περιφέρεια της Κορίνθου όσο και για το Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου, την παρατασιακή ιατρό Γενικής Ιατρικής Κληματσάκη Καλλιόπη.

Η παρούσα απόφαση έχει ισχύ από 17-6-2011.ι

β) Ενημέρωση από τον ΟΓΑ σχετικά με την επιστροφή συγκεντρωτικών καταστάσεων

Μετά από συνάντηση που είχαμε με τον προϊστάμενο της εκκαθάρισης  δαπανών του ΟΓΑ κ. Κωνσταντίνου, μας ενημέρωσε ότι σε μεγάλο αριθμό συναδέλφων πανελλαδικά, επιστράφηκε η πράσινη συγκεντρωτική κατάσταση, επειδή δεν ήταν σωστά συμπληρωμένη.

Οι κυριότεροι λόγοι επιστροφής των συγκεντρωτικών καταστάσεων στους συναδέλφους, προκειμένου να διορθωθούν και να υποβληθούν ξανά, είναι οι εξής.

1. Δυσανάγνωστα ή ελλειπή στοιχεία του φαρμακοποιού, όπως ονοματεπώνυμο, αριθμός μητρώου φαρμακείου, αριθμός μητρώου ΤΣΑΥ του φαρμακοποιού, κ.ά.

2. Δυσανάγνωστα ή λανθασμένα ποσά ανά ημέρα

3. Δυσανάγνωστα ή λανθασμένα ποσά στα γενικά σύνολα, στη συμμετοχή και στο αιτούμενο ποσό.

4. Ασυμφωνία αιτούμενου ποσού με το συνολικό ποσό ανά ποσοστό συμμετοχής (25%,10%,0%).

5. Στο Νο 26 της κατάστασης πρέπει να αναγράφονται τα αναλώσιμα για τον σακχαρώδη διαβήτη.

6. Στο νούμερο 27 της κατάστασης, απαραιτήτως θα πρέπει να αναγράφεται ο αριθμός των συνταγών που αφορούν τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, όπως και η συνολική αξία αυτών των συνταγών. Αυτό αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για τον υπολογισμό του rebate (Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν εισπράττουν rebate για τα φάρμακα υψηλού κόστους).

Σας αποστέλλουμε υπόδειγμα συγκεντρωτικής κατάστασης στην οποία σημειώνουμε την ακριβή θέση που θα αναγράφεται ο αριθμός των συνταγών με τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, όπως και το αιτούμενο ποσό.

Θα πρέπει επίσης να αναγράφονται ευκρινέστατα τα στοιχεία για τις συνταγές που έχουν εκδοθεί από ιδιώτες γιατρούς.

ΘΕΜΑ 7ον : ΟΠΑΔ

Εκτέλεση Συνταγών

Σας ενημερώνουμε ότι οι συνταγές φαρμάκων που συνταγογραφούνται από οδοντιάτρους δεν απαιτείται να φέρουν σφραγίδα «Συμβεβλημένος με τον ΟΠΑΔ» καθώς οι οδοντίατροι δεν αποτελούν κατηγορία που συμβάλλεται με τον ΟΠΑΔ.

ΘΕΜΑ 8ον : ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

α) Εκδόθηκε από το ΥΥΚΑ το 2ο Δελτίο Τιμών

Το Υπουργείο Υγείας, με βάση τις αρμοδιότητες της τιμολόγησης των φαρμάκων που του ανατέθηκαν από 1η Απριλίου, προέβη σε ανακοστολόγηση όλων των φαρμάκων που έχουν άδεια κυκλοφορίας στην Ελληνική αγορά και εξέδωσε σήμερα 30.6.2011, το 2ο Δελτίο Τιμών φαρμάκων.

Η ανακοστολόγηση αφορά σε 1.200 πρωτότυπα φάρμακα, 3.500 off patent και 7.000 αντίγραφα.

Ο προσδιορισμός των τιμών έγινε σύμφωνα με τον νόμο 3984/2011: τα πρωτότυπα στον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των χωρών της Ευρώπης, στα φάρμακα που έληξαν οι πατέντες (off patent) στο 70% της τιμής του πρωτότυπου και τα αντίγραφα–γενόσημα στο 63% της τιμής του πρωτότυπου.

Το Δελτίο Τιμών αναρτήθηκε στο site του Υπουργείου Υγείας και ισχύει από 1η Ιουλίου 2011.

β) Δελτίο Τιμών Φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 63/2005 (ΦΕΚ 98/Α)

2. Το Ν.Δ. 96/73 «Περί εμπορίας φαρμακευτικών προϊόντων κλπ», όπως τροποποιήθηκε με τους Νόμους 784/78, 1316/83, 1965/91, 1969/91, 2992/02, 3408/05, Ν. 3790/09 και Ν. 3840/2010.

3. Το άρθρο 45 παρ. 12 του Ν. 2992/2002 «Μέτρα για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 54/Α/20-3-2002).

4. Το Ν. 3842/2010 (ΦΕΚ 58/Α/23-04-2010).

5. Το άρθρο 69 του Ν. 3984/2011 (ΦΕΚ 150/Α/27-6-2011).

6. Το άρθρο 4 παρ. 2 στοιχείο 36 του Ν. 3899/2010 (ΦΕΚ 212/Α/17-12-2010) περί τροποποιήσεως του Κώδικα Φ.Π.Α.

7. Το Ν.Δ. 136/46 «Περί Αγορανομικού Κώδικα», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

8. Το Π.Δ. 89/2010 (ΦΕΚ 154/Α/07-09-2010) «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών».

9. Την Α.Δ. 07/2009 (ΦΕΚ 1388/Β/09) «Τροποποίηση και νέα Κωδικοποίηση Αγορανομικών Διατάξεων εκδοθεισών μέχρι και την 14.5.09», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

10. Το Π.Δ. 95/2000 (ΦΕΚ 76/Α/2000) «Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας».

11. Τα άρθρα 40 και 51 του Ν. 3918/2011 (ΦΕΚ 31/Α/31-03-2011) «Διαρθρωτικές αλλαγές στο Σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις».

12. Το άρθρο 39 του Ν. 3918/2011 (ΦΕΚ 31/Α/02-03-2011) περί Μεταφοράς Τμήματος Τιμών Φαρμάκων και Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

13. Το άρθρο 38 του Ν. 3918/2011 (ΦΕΚ 31/Α/02-03-2011) περί Καθορισμού ποσοστού κέρδους των εμπόρων φαρμακευτικών προϊόντων χονδρικής πώλησης.

14. Το άρθρο 32 του Ν. 1316/1983 περί Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας κλπ.

15. Την Υπουργικής απόφαση υπ’ αριθ. ΔΥ1δ/οικ. 35997/11.4.2011 Συγκρότησης Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων.

16. Το από 14.06.2011 Πρακτικό της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων.

17. Την αριθμ. πρωτ. ΔΥΓ3δ/οικ.54582/16-5-2011 Απόφαση «Φαρμακευτική Διάταξη Τιμών Φαρμάκων».

18. Την αριθμ. πρωτ. ΔΥΓ3δ/οικ.66084/10-6-11 Απόφαση «Διατάξεις Τιμολόγησης Φαρμάκων» (ΦΕΚ 1231/Β/14-6-2011).

19. Το γεγονός ότι από την παρούσα δεν προκύπτει δαπάνη εις βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Άρθρο 1

 Καθορίζουμε τις ανώτατες τιμές πώλησης των παρακάτω φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης, που θα ισχύσουν σε όλη την Επικράτεια, ως εξής:

 Άρθρο 2

 Στις Χονδρικές και Νοσοκομειακές τιμές δεν περιλαμβάνεται Φόρος Προστιθέμενης Αξίας.

Στις Λιανικές τιμές έχει συμπεριληφθεί και ο αναλογούν ΦΠΑ 6,5%.

Στις περιοχές που ισχύουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ τα φάρμακα θα πωλούνται σε λιανικές τιμές μειωμένες κατά 1,41%.

Άρθρο 3

 Το παρόν Δελτίο αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η ισχύς του αρχίζει την Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011.

Για τα αποθέματα των φαρμάκων με παλιές τιμές, που υπάρχουν στις φαρμακαποθήκες, συνεταιρισμούς και φαρμακεία, παρέχεται η δυνατότητα να πωλούνται με τις παλιές τιμές από τις φαρμακαποθήκες, τους συνεταιρισμούς και τα φαρμακεία μέχρι και την Παρασκευή 29/7/2011.

Υπέρβαση των ανωτάτων τιμών που καθορίζονται, διώκεται και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. 136/46 «περί Αγορανομικού Κώδικα» και της ισχύουσας Αγορανομικής Νομοθεσίας.

γ) Επανακαθορισμός τιμών πώλησης φαρμάκων του Κρατικού Μονοπωλίου Ναρκωτικών

Αριθμός Πρωτοκόλλου: ΔΥΓ3γ/οικ. 47476, 27.4.2011

Επανακαθορίζονται τιμές πώλησης φαρμάκων του Κρατικού Μονοπωλίου Ναρκωτικών, κατόπιν της υπ’ αριθμόν 1/8.2.2011 γνωμοδότησης της Επιτροπής Ναρκωτικών, ως εξής:

1. Φύσιγγες υδροχλωρικής πεθιδίνης 0,100 γρ. προς πενήντα πέντε λεπτά η φύσιγγα (0,55€/φύσιγγα)

2. Φύσιγγες υδροχλωρικής πεθιδίνης 0,050 γρ. προς σαράντα λεπτά η φύσιγγα (0,40€/φύσιγγα)

3. Φύσιγγες υδροχλωρικής μορφίνης 0,010 γρ. προς τριάντα λεπτά η φύσιγγα (0,30€/φύσιγγα)

4. Φύσιγγες υδροχλωρικής μορφίνης 0,015 γρ. προς είκοσι τρία λεπτά η φύσιγγα (0,23€/φύσιγγα)

5. Σκόνη υδροχλωρικής κοκαΐνης προς δεκατρία ευρώ και σαράντα λεπτά το γραμμάριο (13,40€/γραμμάριο)

6. Σκόνη υδροχλωρικής μορφίνης προς δύο ευρώ και ογδόντα λεπτά το γραμμάριο (2,80€/γραμμάριο)

7. Σκόνη υδροχλωρικής πεθιδίνης προς ένα ευρώ και εβδομήντα λεπτά το γραμμάριο (1,70€/γραμμάριο)

8. Σκόνη οπίου προς δύο ευρώ και σαράντα λεπτά το γραμμάριο (2,40€/γραμμάριο)

Οι ανωτέρω τιμές πώλησης, πέραν της τιμής για τις φύσιγγες υδροχλωρικής πεθιδίνης 0,100 γρ., έχουν οριστεί με την αριθμ. ΔΥΓ3γ/133210/23.12.2044 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1967/ Τ.Β.΄/ 31.12.2004).

Οι προαναφερόμενες τιμές των φαρμάκων του Κρατικού Μονοπωλίου Ναρκωτικών επιβαρύνονται με τον ισχύοντα ΦΠΑ.

Με την ισχύ της παρούσας απόφασης, η οποία αρχίζει δέκα ημερολογιακές ημέρες από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, καταργείται η υπ’ αριθμόν ΔΥΓ3γ/οικ. 133210/23.12.2004 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1967/ Τ.Β.΄/ 31.12.2004).

δ) Διατάξεις Τιμολόγησης Φαρμάκων

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του Κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 63/2005 (ΦΕΚ 98/Α/2005).

2. Το Ν.Δ. 96/73, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 784/1978, το ν. 1316/1983 (ΦΕΚ 3/Α/1983), το ν.1965/1991 (ΦΕΚ146/Α/1991), το ν. 1969/1991 (ΦΕΚ 167/Α/1991), το ν. 2992/2002(ΦΕΚ 54/Α/2002), το ν. 3408/2005 (ΦΕΚ 272/Α/2005), το ν. 3730/2008 (ΦΕΚ 262/Α/2008), το ν. 3790/2009 (ΦΕΚ 143/Α/2009), το ν. 3816/2010 (ΦΕΚ 6/Α/2010), το ν. 3840/2010 (ΦΕΚ 53/Α/2010) και το ν. 3853/2010 (ΦΕΚ 90/Α/2010).

3. To Ν.Δ. 136/1946 (ΦΕΚ 298/Α΄/1946).

4. Το ν. 3408/2005, άρθρο 13 (ΦΕΚ 272/Α/2005).

5. Το ν. 3842/2010 (ΦΕΚ 58/Α/2010).

6. Το άρθρο 4 παρ. 2 στοιχείο 36 του ν. 3899/2010 (ΦΕΚ 212/Α/2020) περί τροποποιήσεως του Κώδικα Φ.Π.Α.

7. Το Π.Δ. 187/2009 «Διορισμός Υπουργών και Υφυπουργών».

8. Το Π.Δ. 89/2010 (ΦΕΚ 154/Α/2010) «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών».

9. Το Π.Δ. 95/2000 (ΦΕΚ 76/Α/2000) «Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας».

10. Το άρθρο 51 του ν. 3918/2011 (ΦΕΚ 31/Α/2011) «Διαρθρωτικές αλλαγές στο Σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις».

11. Τα άρθρα 39 και 40 του ν. 3918/2011 (ΦΕΚ 31/Α/ 2011).

12. Το άρθρο 38 του ν.3918/2011 (ΦΕΚ 31/Α/2011) περί Καθορισμού ποσοστού κέρδους των εμπόρων φαρμακευτικών προϊόντων χονδρικής πώλησης.

13. Το άρθρο 32 του ν. 1316/1983 περί Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας κ.λπ.

14. Την Α.Δ. 7/2009 «Περί Κωδικοποιήσεως Αγορανομικών Διατάξεων εκδοθεισών μέχρι και την 14.5.2009» (ΦΕΚ 1388/Β), όπως ισχύει καθώς και τις Αγορανομικές Διατάξεις 08/09 (ΦΕΚ Β/1834) καιΑ.Δ. 2/2010 (ΦΕΚ Β/380).

15. Το γεγονός ότι από την παρούσα δεν προκύπτει δαπάνη εις βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού,

αποφασίζουμε, τα κάτωθι:

Άρθρο 1

Ορισμοί

1. Χονδρική τιμή των φαρμάκων είναι η τιμή πώλησης προς τα φαρμακεία. Στην τιμή αυτή περιλαμβάνεται το ποσοστό μικτού κέρδους του φαρμακεμπόρου το οποίο υπολογίζεται ως ποσοστό επί της καθαρής τιμής παραγωγού ή εισαγωγέα ως εξής: α) για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα ως ποσοστό 5,4% και β) για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) ως ποσοστό 7,8%.

2. Λιανική τιμή των φαρμάκων είναι η τιμή που διατίθενται τα φάρμακα στο κοινό από τα φαρμακεία και καθορίζεται από την χονδρική τιμή, προσθέτοντας το νόμιμο κέρδος του φαρμακείου και τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ). Οι ανώτατες λιανικές τιμές είναι ενιαίες σε όλη τη χώρα, με εξαίρεση τις περιοχές που ισχύει μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ.

3. Καθαρή τιμή παραγωγού ή εισαγωγέα (ex factory), είναι η τιμή πώλησης από τους εισαγωγείς, παρασκευαστές, συσκευαστές προς τους φαρμακεμπόρους.

Η καθαρή τιμή καθορίζεται με βάση την χονδρική τιμή μειωμένη α) για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα κατά 5,12 % και β) για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) κατά 7,24%.

4. Ανώτατη νοσοκομειακή τιμή των φαρμάκων είναι η τιμή πώλησης από τους εισαγωγείς, παρασκευαστές, συσκευαστές προς το Δημόσιο, τα Δημόσια νοσοκομεία, τις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας και τα ΝΠΔΔ της παρ. 1 του άρθρου 37, του Ν. 3918/2011, τα φαρμακεία των ιδιωτικών κλινικών άνω των 60 κλινών και προς τα φαρμακεία και φαρμακαποθήκες των φαρμάκων της παρ. 2 του άρθρου 12 του Ν. 3816/2010. Η ανώτατη νοσοκομειακή τιμή καθορίζεται με βάση τη χονδρική τιμή μειωμένη κατά 13%.

5. Ειδικά για τα φάρμακα της παρ. 2 του άρθρου 12, του Ν. 3816/2010, η λιανική τιμή πώλησης από τα ιδιωτικά φαρμακεία διαμορφώνεται από τη νοσοκομειακή τιμή, στην οποία προστίθεται 2,5% ως ποσοστό κέρδους του φαρμακεμπόρου, επί της τιμής που προκύπτει προστίθεται 18% ως ποσοστό κέρδους του φαρμακείου και επί της τελικής τιμής προστίθεται ο ΦΠΑ. Για τα φάρμακα αυτά δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις περί εκπτώσεων.

6. Τιμή Κοινωνικής Ασφάλισης (ΤΚΑ) ορίζεται η τιμή που προκύπτει από την τιμή παραγωγού ή εισαγωγέα μειωμένη κατά 4%.

7. Φάρμακα για τα οποία η δραστική ουσία προστατεύεται από Εθνικό ή Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας, ονομάζονται για συντομία «πρωτότυπα». Ως πρωτότυπα θεωρούνται και τα φάρμακα που παρασκευάζονται από άλλη εταιρεία στην οποία έχουν εκχωρηθεί τα σχετικά δικαιώματα από τους δικαιούχους.

8. Ουσιωδώς όμοιο φάρμακο είναι εκείνο που έχει την ίδια δραστική ουσία με το αντίστοιχο πρωτότυπο και για το οποίο έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας.

9. Ο χαρακτηρισμός ενός φαρμάκου ως πρωτότυπου ή ουσιωδώς όμοιου, αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας του φαρμάκου

Άρθρο 2

Ποσοστά κέρδους

1. Για τους φαρμακεμπόρους το ποσοστό μικτού κέρδους καθορίζεται σε 5,4% επί της καθαρής τιμής για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και σε 7,8% για τα ΜΗΣΥΦΑ.

2. Για τα φαρμακεία, το ποσοστό μικτού κέρδους είναι 35% και υπολογίζεται επί της χονδρικής τιμής.

3. Ειδικά για τα φάρμακα της παρ. 2 του άρθρου 12, του Ν. 3816/2010, το ποσοστό μικτού κέρδους για τους φαρμακεμπόρους είναι 2,5% επί της νοσοκομειακής τιμής και επί της τιμής που προκύπτει 18% για τα φαρμακεία.

Άρθρο 3

Εκπτώσεις

Οι παρασκευαστές, συσκευαστές και εισαγωγείς μπορούν να παρέχουν πρόσθετη έκπτωση επί της νοσοκομειακής τιμής και μόνο στο Δημόσιο, τα Κρατικά νοσοκομεία, Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας του άρθρου 37 του Ν. 3819/2011, στα φαρμακεία του ΙΚΑ και στα φαρμακεία των Ιδιωτικών κλινικών άνω των 60 κλινών, με την προϋπόθεση αναγραφής στο τιμολόγιο πώλησης.

Άρθρο 4

Τιμολόγηση των φαρμάκων – Φύλλο Έρευνας Τιμών Φαρμάκων

1. Οι τιμές των φαρμάκων που κυκλοφορούν νόμιμα στη χώρα καθορίζονται με Αποφάσεις του Υπουργού Υγείας, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης, μετά από επεξεργασία και εισήγηση από το Τμήμα Τιμών Φαρμάκων, της Δ/νσης Φαρμάκων και Φαρμακείων της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας (ΓΓΔΥ) και την γνώμη της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων.

2. Οι τιμές των φαρμάκων καθορίζονται από την έρευνα τιμών στις χώρες της Ε.Ε. που διενεργείται από την αρμόδια Δ/νση Φαρμάκων και Φαρμακείων, Τμήμα Τιμών Φαρμάκων λαμβάνοντας υπ΄ όψιν και τα στοιχεία που προέρχονται από τις φαρμακευτικές εταιρείες που δηλώνουν στο Δελτίο Έρευνας Τιμών.

3. Το Φύλλο Έρευνας Στοιχείων και Τιμών Φαρμάκων διαμορφώνεται από το αρμόδιο Τμήμα Τιμών Φαρμάκων σε ηλεκτρονική φόρμα και παραδίδεται σε όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες. Συμπληρώνεται και υπογράφεται από τον υπεύθυνο κυκλοφορίας κάθε φαρμάκου και ενέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης. Στο Δελτίο περιλαμβάνονται οπωσδήποτε: α) Τα κράτη της Ε.Ε. στα οποία κυκλοφορεί το φάρμακο, β) η ονομασία (ίδια ή διαφορετική από της Ελλάδας), η δραστική ουσία, όλες οι μορφές, συσκευασίες, οι περιεκτικότητες και οι τιμές για κάθε είδος, η κατηγοριοποίηση σύμφωνα με το ATC, ο κωδικός ΕΟΦ, καθώς και η ημερομηνία έναρξης και λήξης της ισχύος του πρώτου Εθνικού ή Ευρωπαϊκού Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας της δραστικής ουσίας του φαρμάκου. Η συμπλήρωση του Φύλλου γίνεται δύο φορές το χρόνο. Οι συγκεκριμένοι χρόνοι κατάθεσης θα καθοριστούν με εγκύκλιο της αρμόδιας Δ/νσης. Για την πρώτη εφαρμογή της απόφασης αυτής, τα Φύλλα θα πρέπει να συμπληρωθούν και να κατατεθούν στην αρμόδια υπηρεσία μέχρι τις 14 Ιουνίου 2011.

4. Η υπηρεσία ελέγχει την ακρίβεια των στοιχείων του Φύλλου με διασταύρωση από το Μητρώο του ΕΟΦ, καθώς και από κάθε άλλη επίσημη διαθέσιμη πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κρατών μελών, των επίσημων φορέων και δικτύων.

5. Όποιες επιχειρήσεις αποκρύπτουν ή για οποιοδήποτε λόγο δεν παράσχουν ή παρέχουν ανακριβή ή αναληθή στοιχεία και πληροφορίες και αυτά διαπιστωθούν, μετά από γνώμη της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων επιβάλλεται πρόστιμο με απόφαση του Υπουργού Υγείας σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 13, του Ν. 3408/2005, από την αρμόδια υπηρεσία.

6. Η κατάθεση αιτήσεων, Φύλλων, ερωτημάτων, στοιχείων καθώς και κάθε άλλη επικοινωνία των φαρμακευτικών εταιρειών με το Τμήμα Τιμών Φαρμάκων γίνεται και μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης farmaka.times@yyka.gov.gr.

Άρθρο 5

Τιμολόγηση φαρμάκων – Έρευνα τιμών

1. Για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων διεξάγεται από την αρμόδια υπηρεσία, έρευνα στα κράτη μέλη της Ε.Ε. στα οποία υφίστανται και ανακοινώνονται στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές και φορείς των χωρών αυτών. Η πρόσβαση στις εν λόγω πηγές συλλογής στοιχείων γίνεται μέσω εξειδικευμένων ηλεκτρονικών ιστοτόπων των επίσημων πηγών κάθε κράτους μέλους της Ε.Ε. Στην περίπτωση που δεν είναι εφικτή η πρόσβαση μέσω ιστοτόπων των επίσημων φορέων, ή τα στοιχεία δεν είναι επαρκή, η υπηρεσία έχει τη δυνατότητα να αναζητήσει επικουρικά, στοιχεία από άλλες πηγές (έγκυρους οργανισμούς έρευνας τιμών) και να ανακοινώνει κάθε φορά τις πηγές αυτές. Στην έρευνα αναζητείται κάθε διαθέσιμη τιμή (ex factory, χονδρική, λιανική, νοσοκομειακή, ασφαλιστική, κ.λπ.).

2. Απαραίτητα στοιχεία για τον καθορισμό της τιμής των φαρμάκων είναι: α) το όνομα του φαρμάκου, β) η δραστική ουσία, γ) η περιεκτικότητα σε δραστική ουσία, δ) η φαρμακοτεχνική μορφή, ε) η συσκευασία, στ) η κατηγοριοποίηση κατά ATC, ζ) ο υπεύθυνος κυκλοφορίας, η) οι τιμές (χονδρική ή/και λιανική ή/και νοσοκομειακή ή/και ex factory) και η ημερομηνία λήξης του πρώτου διπλώματος ευρεσιτεχνίας της δραστικής. Για τον καθορισμό τιμής είναι απαραίτητο το φάρμακο να έχει λάβει τιμή στην ίδια μορφή και περιεκτικότητα σε τρία τουλάχιστον κράτη της Ε.Ε. Για τα ορφανά φάρμακα και τα παράγωγα αίματος, η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων γνωμοδοτεί τόσο για τη μέθοδο καθορισμού τιμής εάν αυτό θεωρηθεί απαραίτητο και κατόπιν αιτήματος της υπηρεσίας.

3. Η τιμή των φαρμάκων, είτε βρίσκονται υπό καθεστώς ισχύος διπλώματος ευρεσιτεχνίας είτε αυτό έχει λήξει, προκύπτει από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων αντίστοιχων τιμών των φαρμάκων στα κράτη μέλη της Ε.Ε. Σε κάθε περίπτωση οι τιμές των φαρμάκων των οποίων έληξε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 70% της τιμής που είχε το φάρμακο υπό καθεστώς προστασίας διπλώματος ευρεσιτεχνίας.

4. Με βάση τα στοιχεία της παρ. 3 του άρθρου 4 και της παρ. 2 του άρθρου 5, της απόφασης αυτής, το Τμήμα Τιμών Φαρμάκων προβαίνει σε αντιστοίχιση των φαρμάκων για την οποία λαμβάνονται υπ όψιν σωρευτικά τα κριτήρια της παρ. 2, όπου αυτό είναι δυνατόν. Σε διαφορετική περίπτωση γίνονται αναγωγές και αντιστοιχήσεις με περιεκτικότητες και συσκευασίες και με εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 12 της απόφασης αυτής.

Για την αντιστοίχιση και σύγκριση με φάρμακα άλλων χωρών της Ε.Ε. δεν λαμβάνονται υπ όψιν συσκευασίες οι οποίες υπερβαίνουν το τετραπλάσιο της ελληνικής, με εξαίρεση τα φάρμακα της παρ. 2 του άρθρου 12, του Ν. 3816/2010. Οι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου δεν έχουν εφαρμογή για την αντιστοίχιση και σύγκριση φαρμάκων στις περιπτώσεις που η συσκευασία του φαρμάκου, όπως έχει εγκριθεί και τιμολογηθεί στα κράτη μέλη της Ε.Ε. είναι μοναδική και ισούται ή υπερβαίνει το τετραπλάσιο της αντίστοιχης ελληνικής.

5. Για τη μετατροπή τιμών των φαρμάκων από άλλα νομίσματα σε Ευρώ, το Τμήμα Τιμών Φαρμάκων χρησιμοποιεί τις επίσημες συναλλαγματικές ισοτιμίες από τα στοιχεία που ανακοινώνει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) την πρώτη εργάσιμη ημέρα του διμήνου που προηγείται της έκδοσης του σχετικού Δελτίου Τιμών.

6. Τα Ορφανά φάρμακα τιμολογούνται με τις ίδιες διατάξεις και την ίδια διαδικασία της απόφασης αυτής.

Άρθρο 6

Τιμολόγηση φαρμάκων μετά τη λήξη του πρώτου Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας

1. Οι χονδρικές τιμές των φαρμάκων, μετά την πιστοποίηση με κάθε πρόσφορο τρόπο της λήξης της ισχύος του πρώτου Εθνικού ή Ευρωπαϊκού διπλώματος ευρεσιτεχνίας της δραστικής ουσίας, μειώνονται κατ ελάχιστον σε ποσοστό 30 % από την υπηρεσία, χωρίς αίτηση του κατόχου άδειας κυκλοφορίας. Οι Κάτοχοι Άδειας Κυκλοφορίας έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν με αίτησή τους, τιμή χαμηλότερη, χωρίς κανένα περιορισμό. Στην πρώτη εφαρμογή της απόφασης αυτής και το πρώτο εξάμηνο μετά την μείωση της τιμής, δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις προσδιορισμού τιμής με έρευνα τιμών του προηγούμενου άρθρου.

2. Οι φαρμακευτικές εταιρείες υποχρεούνται να αναγράφουν στο Φύλλο Έρευνας τιμών φαρμάκων την έναρξη και λήξη της ισχύος του πρώτου Εθνικού ή Ευρωπαϊκού διπλώματος ευρεσιτεχνίας της δραστικής ουσίας.

Σε διαφορετική περίπτωση επιβάλλεται, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, πρόστιμο σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3557/2007.

Άρθρο 7

Φαρμακευτικά προϊόντα όμοιας δραστικής (ουσιωδώς όμοια)

1. Οι χονδρικές τιμές πώλησης των φαρμάκων όμοιας δραστικής ουσίας και μορφής καθορίζονται σε ποσοστό έως 63 % της χονδρικής τιμής που έχει το αντίστοιχο φάρμακο το τελευταίο εξάμηνο πριν το χρόνο λήξης της ισχύος του πρώτου Εθνικού ή Ευρωπαϊκού διπλώματος ευρεσιτεχνίας. Οι Κάτοχοι Άδειας Κυκλοφορίας έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν με αίτησή τους, τιμή χαμηλότερη, χωρίς κανένα περιορισμό.

2. Κατά την πρώτη εφαρμογή της απόφασης αυτής, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011, επανεξετάζονται και επαναπροσδιορίζονται οι τιμές όλων των ουσιωδώς ομοίων φαρμάκων. Προκειμένου να διασφαλιστεί ο ομαλός εφοδιασμός των μονάδων υγείας με φάρμακα περιορισμένου εμπορικού ενδιαφέροντος, χαμηλού κόστους, παλαιά δοκιμασμένα και απαραίτητα στη Δημόσια Υγεία η μεταβατική διάταξη του άρθρου 2, της ΑΔ 8−2010 (περί ανωτάτου ποσοστού μείωσης ή αύξησης των τιμών φαρμακευτικών προϊόντων), παύει να ισχύει για εκείνα τα φάρμακα που η λιανική τιμή τους είναι από 10 € και πάνω και πήραν άδεια κυκλοφορίας μετά το έτος 2000. Για λόγους ίσης μεταχείρισης εξετάζονται κατά περίπτωση, και μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων, ουσιωδώς όμοια φάρμακα που η λιανική τιμή τους είναι μέχρι 15€ και από την άρση του ως άνω «πλαφόν» προκύπτουν τιμές χαμηλότερες εκείνων μέχρι 10 €.

3. Στην περίπτωση που το Πρωτότυπο έχει διαφορετική συσκευασία, γίνεται αναγωγή της συσκευασίας του σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 της απόφασης αυτής. Ανάλογη αναγωγή γίνεται και στην περίπτωση που το πρωτότυπο έχει τιμή σε άλλη μορφή ή άλλη περιεκτικότητα. Στην περίπτωση αυτή εξετάζονται και τα λοιπά στοιχεία κόστους.

4. Εάν ουσιωδώς όμοιο φάρμακο, αντιστοιχίζεται σε πρωτότυπο που δεν κυκλοφορεί στη χώρα, η τιμή του προσδιορίζεται με βάση τις διατάξεις των άρθρων 5, 6 και 7 της απόφασης αυτής.

5. Στα παρεντερικά διαλύματα (οροί) καθορίζονται ενιαίες τιμές με βάση τις δραστικές ουσίες, τις περιεκτικότητες, τις συσκευασίες και τα λοιπά στοιχεία κόστους.

Άρθρο 8

Φαρμακευτικά προϊόντα παραγόμενα στην Ελλάδα

1. Για φάρμακα που έχουν εγκριθεί και τιμολογούνται στη φαρμακευτική αγορά και δεν κυκλοφορούν σε άλλες χώρες τις Ε.Ε., η τιμή τους θα καθορίζεται βάσει κοστολογίου στο οποίο περιλαμβάνονται οι δαπάνες παραγωγής και συσκευασίας για κάθε μορφή και συσκευασία, οι δαπάνες Διοίκησης− Διάθεσης – Διάδοσης καθοριζόμενες από αντίστοιχους επικαιροποιημένους ανά διετία πίνακες, οι οποίοι υπολογίζονται με βάση τα αντίστοιχα μέσα έξοδα του κλάδου.

2. Δεν θεωρούνται στοιχεία κόστους: α) τόκοι υπερημερίας, β) φόροι προσωπικοί (φόροι εισοδήματος, κ.λπ.) γ) έξοδα για παραβάσεις διατάξεων που ισχύουν, δ) Τιμές δραστικών από οποιονδήποτε προμηθευτή υψηλότερες της τιμής πώλησης του ερευνητικού οίκου, ε) Προμήθειες τρίτων και λοιπά έξοδα που δεν συσχετίζονται με την παραγωγή και διάθεση των φαρμακευτικών προϊόντων.

3. Για εκείνα τα φάρμακα για τα οποία έχει αναπτυχθεί έρευνα δραστικής ουσίας ή φαρμακοτεχνικής μορφής ελληνικής κατοχυρωμένης ευρεσιτεχνίας και για τα οποία υφίστανται κλινικές φαρμακοκινητικές μελέτες και άδεια κυκλοφορίας του ΕΟΦ, στη διαμόρφωση του κοστολογίου θα λαμβάνεται επί πλέον υπ όψιν και η αξία νέων επενδύσεων, το κόστος έρευνας και ανάπτυξης της δραστικής ουσίας ή φαρμακοτεχνικής μορφής καθώς και η αποτίμηση της τεχνογνωσίας. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις παρεμφερών φαρμακοτεχνικών μορφών.

4. Το ανώτατο ποσοστό καθαρού κέρδους ορίζεται σε 8,5% και υπολογίζεται στο συνολικό κόστος εκτός αποσβέσεων, τόκων και κέρδους υπέρ τρίτων για φασόν. Σε κάθε περίπτωση, και για όσο χρόνο ισχύει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας η τιμή του φαρμάκου δεν μπορεί να υπερβαίνει το τριπλάσιο του μέσου όρου των τιμών των φαρμάκων της ATC 4 κατηγορίας, συγκρινόμενο με φάρμακα της ίδιας μορφής και περιεκτικότητας.

Άρθρο 9

Υποχρεώσεις φαρμακευτικών επιχειρήσεων

1. Μετά τη λήξη κάθε διαχειριστικής περιόδου οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις υποχρεούνται να υποβάλλουν στη Δ/νση Φαρμάκων και Φαρμακείων, Τιμών Φαρμάκων τα εξής:

1.1. Σε προθεσμία ενός μηνός, τις πωλήσεις κατά ποσότητα και αξία για την εν λόγω διαχειριστική περίοδο.

1.2. Σε προθεσμία τεσσάρων μηνών, τον ισολογισμό και τις καταστάσεις δαπανών (αναλυτικά και συγκεντρωτικά).

Η υποβολή των ανωτέρων στοιχείων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εξέταση οποιουδήποτε αιτήματος έγκρισης ή και επανεξέτασης τιμής.

2. Κοστολογικός έλεγχος ή έλεγχος επί μέρους στοιχείων των επιχειρήσεων διενεργείται, εφόσον απαιτηθεί, ανεξάρτητα από τον φορολογικό ή άλλο έλεγχο, από υπαλλήλους του Υπουργείου Υγείας στην έδρα της επιχείρησης, η οποία υποχρεούται να θέσει στη διάθεση τους όλα τα βιβλία και στοιχεία που τηρεί.

Η αρμόδια Υπηρεσία, εφόσον κρίνει αναγκαίο, μπορεί να χρησιμοποιεί στοιχεία συναφών επιχειρήσεων και άλλα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της.

3. Οι επιχειρήσεις που παράγουν ή εισάγουν και άλλα είδη, εκτός των φαρμάκων, πρέπει να τηρούν χωριστούς λογαριασμούς για τον κλάδο φαρμάκων.

Την ίδια υποχρέωση έχουν και οι επιχειρήσεις που παράγουν ή συσκευάζουν φάρμακα για λογαριασμό τρίτων (ΦΑΣΟΝ), σε ότι αφορά τα φάρμακα αυτά.

4. Οι φαρμακοβιομηχανίες υποχρεούνται να τηρούν βιβλίο για τα φάρμακα που παράγουν ή συσκευάζουν.

Στο βιβλίο αυτό θα καταχωρούνται, για κάθε μορφή φαρμάκου αναλυτικά και κατά παρτίδα, οι ποσότητες και αξίες των πρώτων και βοηθητικών υλών, των υλικών συσκευασίας που χρησιμοποιήθηκαν, καθώς και τα έξοδα παραγωγής και συσκευασίας του φαρμάκου. Ακόμα θα καταχωρούνται οι ποσότητες που έχουν παραχθεί και η αξίας τους με βάση την εργοστασιακή τιμή πώλησης. Στο τέλος του έτους θα καταχωρούνται τα Γενικά Βιομηχανικά Έξοδα που αναλογούν για την παραγωγή του φαρμάκου. Το βιβλίο κόστους θα θεωρείται, πριν χρησιμοποιηθεί, από την αρμόδια Αστυνομική Αγορανομική Υπηρεσία.

Επιχειρήσεις, που έχουν την υποχρέωση να τηρούν τα στοιχεία αυτά σε βιβλίο ή καρτέλες από τον Κώδικα Φορολογικών Στοιχείων ή άλλο νόμο, απαλλάσσονται από την υποχρέωση για τήρηση βιβλίων κόστους.

5. Οι φαρμακοβιομηχανίες, αντιπρόσωποι−εισαγωγείς, φαρμακέμποροι και φαρμακοποιοί υποχρεούνται να παρέχουν στην αρμόδια Υπηρεσία κάθε σχετική με τα φάρμακα πληροφορία που τους ζητείται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 30 του ν.δ. 136/46 (περί Αγορανομικού Κώδικα).

Άρθρο 10

Υποβολή Δικαιολογητικών και Προθεσμίες Καθορισμού τιμών

1. Για τον καθορισμό της τιμής των φαρμάκων για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας από τον Ε.Ο.Φ. ή τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΕΑ), ή τη μεταβολή της τιμής τους, απαιτείται η υποβολή σχετικής αίτησης. Οι εν λόγω αιτήσεις, υποβάλλονται στην αρμόδια Υπηρεσία ή αποστέλλονται ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση farmaka.times@yyka.gov.gr, το αργότερο σαράντα πέντε (45) ημερολογιακές ημέρες από την ημερομηνία έκδοσης του εκάστοτε Δελτίου Τιμών φαρμάκων στον ιστότοπο του Υπουργείου Υγείας.

2. Για όλα τα φάρμακα προέλευσης εξωτερικού (παρασκευαζόμενα, συσκευαζόμενα, εισαγόμενα) πρέπει να υποβάλλεται στην αρμόδια Υπηρεσία βεβαίωση του οίκου του εξωτερικού, θεωρημένη από τις αρμόδιες αρχές, στην οποία να αναγράφεται η τιμή εργοστασίου, η χονδρική και λιανική στη χώρα προέλευσης του φαρμάκου.

3. Σε περίπτωση αίτησης για καθορισμό τιμής νέου φαρμάκου, η αρμόδια Υπηρεσία εκδίδει σχετικό Δελτίο Τιμών μέσα σε 90 ημέρες από την υποβολή αίτησης.

Αν τα στοιχεία που θα υποβληθούν με την αίτηση είναι ανεπαρκή, τότε η παραπάνω προθεσμία αρχίζει από την ημερομηνία που θα υποβληθούν από τον ενδιαφερόμενο όλα τα προβλεπόμενα στοιχεία. Εφόσον η τιμή που καθορίζεται διαφέρει σημαντικά από την αιτούμενη, η Υπηρεσία θα αιτιολογεί την τιμή που καθόρισε στον ενδιαφερόμενο, ο οποίος μπορεί να ζητήσει επανεξέταση υποβάλλοντας σχετικό αίτημα στον Υπουργό Υγείας.

Σε περίπτωση που με την αίτηση για καθορισμό τιμής νέου φαρμάκου δεν συνυποβάλλεται η σχετική άδεια κυκλοφορίας, η αίτηση τίθεται στο αρχείο.

4. Σε περίπτωση αίτησης για αύξηση τιμής ισχύουν όσα αναφέρονται στην παράγραφο 4. Στην αίτησή του ο ενδιαφερόμενος πρέπει να αποδεικνύει τις μεταβολές που έχουν επέλθει και δικαιολογούν την αύξηση που ζητάει. Σε περίπτωση μεγάλου αριθμού αιτήσεων η προθεσμία μπορεί να παραταθεί για 90 ημέρες.

5. Όταν για ειδικούς λόγους είναι αναγκαία η καθήλωση των τιμών των φαρμάκων, σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί ο ενδιαφερόμενος, να ζητήσει παρέκκλιση από την καθήλωση. Και για τις περιπτώσεις αυτές ισχύουν όσα αναφέρονται στις παραγράφους 4 και 5.

Οι ειδικές αυτές περιπτώσεις παρέκκλισης από την καθήλωση αφορούν περιορισμένο αριθμό φαρμάκων που αποφέρουν σημαντική ζημιά στην επιχείρηση.

Άρθρο 11

Γενικές Διατάξεις

1. Οι τιμές των φαρμάκων καθορίζονται για τις συσκευασίες που εγκρίνονται από τον ΕΟΦ και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΕΑ). Οι μεγάλες (νοσοκομειακές) συσκευασίες δεν επιτρέπεται να πωλούνται τμηματικά από τα φαρμακεία.

2. Φάρμακα των οποίων η άδεια κυκλοφορίας έχει την ένδειξη «ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΧΡΗΣΗ», υποχρεούνται να αναγράφουν στην εξωτερική συσκευασία και στην εσώκλειστη οδηγία καθαρά και μέσα σε ειδικό πλαίσιο την ένδειξη «ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΧΡΗΣΗ». Απαγορεύεται η διάθεση από τα φαρμακεία τέτοιων φαρμάκων στο κοινό, εκτός των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων που ορίζονται από ειδικές διατάξεις.

3. Στην εξωτερική συσκευασία των φαρμάκων πρέπει να αναγράφεται η λιανική τιμή πώλησης.

4. Το κόστος μεταφοράς των φαρμάκων, μέχρι την έδρα των επαρχιακών φαρμακαποθηκών και φαρμακείων βαρύνει τις βιομηχανικές ή εισαγωγικές επιχειρήσεις. Το ίδιο κόστος βαρύνει τους φαρμακέμπορους, για πωλήσεις τους προς επαρχιακά φαρμακεία. Κατ’ εξαίρεση δεν βαρύνει τους φαρμακέμπορους το κόστος μεταφοράς για εκτέλεση παραγγελίας που η αξία της δεν υπερβαίνει τα 10 Ευρώ.

5. Σε περίπτωση καθήλωσης των τιμών το Υπουργείο Υγείας εξετάζει τουλάχιστον μία φορά το χρόνο αν οι μακροοικονομικές συνθήκες δικαιολογούν τη συνέχιση της καθήλωσης χωρίς μεταβολή.

6. Οι φαρμακευτικές συσκευασίες που προορίζονται για εξαγωγή δεν ελέγχονται αγορανομικά.

7. Οι παρασκευαστές, συσκευαστές και εισαγωγείς φαρμάκων υποχρεούνται για τις πωλήσεις τους, προς φαρμακαποθήκες και φαρμακεία, να παρακρατούν την εισφορά υπέρ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (4 τοις χιλίοις επί της χονδρικής τιμής πωλήσεως).

Η εισφορά υπέρ ΠΦΣ εισπράττεται και αποδίδεται σε αυτόν μέσω του ΤΣΑΥ. Οι φαρμακαποθήκες θα παρακρατούν αντίστοιχα την εισφορά από τους φαρμακοποιούς. Για εξαγωγές φαρμάκων από φαρμακαποθήκες, το ποσό της εισφοράς που αντιστοιχεί σε αυτές (και το οποίο έχει ήδη παρακρατηθεί από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις) θα επιστρέφεται στις φαρμακαποθήκες με την ίδια διαδικασία που επιστρέφονται οι λοιπές υπέρ τρίτων κρατήσεις σε ανάλογες περιπτώσεις.

8. Σε περιπτώσεις συνεκμετάλλευσης φαρμάκων (CO-MARKETING) καθορίζεται ίδια τιμή. Στην περίπτωση που προκύπτουν διαφορετικές τιμές λαμβάνεται υπόψη η χαμηλότερη.

Άρθρο 12

Τιμές σε περιπτώσεις αλλαγής του παρασκευαστή ή συσκευαστή φαρμάκου ή σε περίπτωση αλλαγής ή προσθήκης νέας συσκευασίας φαρμάκου κ.λπ.

1. Σε περίπτωση αλλαγής του παρασκευαστή ενός φαρμάκου ή του συσκευαστή ή και των δύο, λαμβάνεται, ως ανώτατο όριο, η τιμή που είχε πριν την αλλαγή.

2. Σε περίπτωση αλλαγής ή προσθήκης νέας συσκευασίας φαρμάκου ή περιεκτικότητας καθώς και σε περίπτωση προσθήκης νέας παρεμφερούς μορφής (με την προϋπόθεση η νέα μορφή να αναφέρεται στην ίδια οδό χορήγησης) για τον καθορισμό της τιμής τους γίνεται συσχετισμός με τις τιμές που καθορίστηκαν σύμφωνα με τα προαναφερόμενα άρθρα της παρούσας.

Όσον αφορά το συσχετισμό των τιμών των φαρμάκων που η τιμή τους καθορίστηκε σύμφωνα με το άρθρο 8 της παρούσας, λαμβάνονται υπόψη και συνυπολογίζονται τυχόν διαφοροποίηση κόστους συσκευασίας και βιομηχανοποίησης.

3. Η μετατροπή των συσκευασιών και περιεκτικοτήτων θα γίνεται ως εξής:

α) Από τη μικρή στη μεγάλη συσκευασία και περιεκτικότητα η τιμή ανά μονάδα θα βαίνει μειούμενη, με ανώτατο όριο 12%, ως κατωτέρω:

Αύξηση Συσκευασίας (%) Μείωση αναλογικής τιμής (%)

Έως 5    1,67

Από 5,01 έως 10    3,18

Από 10,01 έως 15    4,56

Από 15,01 έως 20    5,83

Από 20,01 έως 25    7,00

Από 25,01 έως 30    8,08

Από 30,01 έως 35    9,07

Από 35,01 έως 40    10,00

Από 40,01 έως 45    10,86

Από 45,01 έως 50    11,67

Από 50,01 έως 60    12,00

Από 60 και άνω    Εξέταση κατά περίπτωση σε συνδυασμό με τα διαθέσιμα στοιχεία

β) Από τη μεγάλη στη μικρή συσκευασία και περιεκτικότητα η τιμή ανά μονάδα θα βαίνει αυξανόμενη με ανώτατο όριο 12%:

Μείωση συσκευασίας (%) Αύξηση αναλογικής τιμής (%)

Έως 5    1,32

Από 5,01 έως 10    2,78

Από 10,01 έως 15    4,41

Από 15,01 έως 20    6,25

Από 20,01 έως 25    8,33

Από 25,01 έως 30    10,71

Από 30,01 και άνω    12,00

γ) Εξαιρούνται οι μορφές των ενέσιμων μιας δόσης, φακελίσκων και οφθαλμικών διαλυμάτων σε μεμονωμένες δόσεις, οι οποίες υπολογίζονται αναλογικά.

4. Σε περίπτωση καθορισμού τιμής δύο ή περισσότερων περιεκτικοτήτων του ιδίου φαρ μάκου, εφόσον προκύπτουν τιμές δυσανάλογες μεταξύ τους, λαμβάνεται υπόψη η χαμηλότερη τιμή.

5. Οι παράγραφοι 2 και 4 του παρόντος άρθρου δεν εφαρμόζονται στα, κατά την κρίση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, φάρμακα για τα οποία συντρέχουν αθροιστικά οι ιδιότητες των μοναδικών, αναντικατάστατων και απολύτως απαραίτητων για τη Δημόσια Υγεία.

6. Οι τιμές που εγκρίνονται δημοσιεύονται σε Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, μετά από γνωμοδότηση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων. Παρέχεται η δυνατότητα στους ενδιαφερομένους αφού λάβουν γνώση των προτεινόμενων τιμών, εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών από την επομένη της συνεδρίασης της Επιτροπής Τιμών, να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους για τις προκύπτουσες τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων. Το διάστημα αυτό παρατείνεται κατά δύο (2) εργάσιμες ημέρες στα Δελτία Τιμών Φαρμάκων κατά τα οποία επανεξετάζονται και ανατιμολογούνται οι τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων. Οι παρατηρήσεις των ενδιαφερομένων εξετάζονται και λαμβάνονται υπόψη κατά την έκδοση τυχόν διορθωτικού Δελτίου Τιμών Φαρμάκων, μέσα σε είκοσι (20) ημέρες».

Άρθρο 13

Ταινία γνησιότητας ή γραμμωτός κώδικας φαρμάκων

Η υποχρέωση της αναγραφής των στοιχείων που προβλέπονται στην ταινία γνησιότητας ή το γραμμωτό κώδικα δεν αναιρεί την υποχρέωση αναγραφής αυτών των στοιχείων και σε άλλα σημεία της συσκευασίας, όπως προβλέπεται από άλλες διατάξεις.

ΘΕΜΑ 9ον : ΚΛΑΔΟΣ ΥΓΕΙΑΣ (Κ.Υ.Υ.Α.Π.)

Οδηγίες υποβολής δικαιολογητικών ασφαλισμένων του Κ.Υ.Υ.Α.Π. για την είσπραξη του ποσοστού συμμετοχής τους σε ιατρικές συνταγές που εκτελούνται ηλεκτρονικά

Για την διευκόλυνση και εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του Κλάδου Υγείας Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων (Κ.Υ.Υ.Α.Π.), (εν ενεργεία – συνταξιούχων – μελών) παρέχονται οι κάτωθι πληροφορίες – οδηγίες:

Για τις ιατρικές συνταγές που δεν καταχωρούνται πλέον στο βιβλιάριο νοσηλείας του Δημοσίου, αλλά εκδίδονται με ηλεκτρονική μορφή, σύμφωνα με το ν. 3892/4-11-2011, οι μέτοχοι του Κλάδου Υγείας Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων (Κ.Υ.Υ.Α.Π), εν ενεργεία, συνταξιούχοι και τα μέλη οικογενειών αυτών, οι οποίοι εκτελούν συνταγές στα συμβεβλημένα φαρμακεία περιφέρειας Αττικής (Αθηνών – Πειραιώς) δεν είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν την με τον ν. 1902/1990 καθορισθείσα συμμετοχή του 25% ή 10% της αξίας των φαρμάκων στο φαρμακείο, εφόσον στην ηλεκτρονικά συνταγογραφημένη εντολή του ιατρού έχει τεθεί η σφραγίδα συμμετοχής του Κ.Υ.Υ.Α.Π.

Η συμμετοχή εξακολουθεί να καταβάλλεται από τον Κ.Υ.Υ.Α.Π. στους ίδιους τους Φαρμακοποιούς μέσω του Φαρμακευτικού Συλλόγου τους, με διαδικασίες που προβλέπονται από σύμβαση.

Σε περίπτωση που δεν τεθεί σφραγίδα του Κ.Υ.Υ.Α.Π. οι ασφαλισμένοι πληρώνουν κανονικά την συμμετοχή στο φαρμακείο την οποία μπορούν να εισπράξουν από τον Κ.Υ.Υ.Α.Π. με την κατωτέρω διαδικασία:

Μετά την ηλεκτρονική καταχώρηση εκτέλεσης της συνταγής οι συμβεβλημένοι φαρμακοποιοί εκτυπώνουν αντίγραφο (σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία άρθρο 4 παρ. 7 ν. 3892/4-11-2010) με κοστολογημένη την εκτελεσθείσα συνταγή, το οποίο υπογράφεται από τον ασφαλισμένο ή αυτόν που παραλαμβάνει τα φάρμακα, τον φαρμακοποιό και σφραγίζεται. Το αντίγραφο παραδίδεται στον ασφαλισμένο, με την απόδειξη είσπραξης συμμετοχής. Η εξόφληση των αποδείξεων για τις παροχές που καλύπτει ο Κ.Υ.Υ.Α.Π. στους ασφαλισμένους του, για το ποσοστό συμμετοχής που καταβάλλουν, δύναται να ικανοποιηθεί εντός διετίας.

Συμπλήρωμα:

Το Remifentanil/Kabi lmg, 2mg, 5mg, εντάσσεται στον Πίνακα Γ΄ του ν.3459/2006 περί
ναρκωτικών! Δείτε τις αποφάσεις  ΕΔΩ

 

Αίτηση Συλλόγου

 

ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ (ΣΦΡΑΓΙΔΑ) ΔΙ. ΛΟ. ΦΑ. ΚΟ.
ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ 20-24 ΚΟΡΙΝΘΟΣ
ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΕΛΟΥΣ Νο ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ…………………200
ΑΞΙΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΡΧΙΚΗ ΣΥΜ/ΧΗ ΤΕΛΙΚΗ
ΤΙΜΟΛΟΓ. ΣΥΝΤΑΓ.
ΔΗΜΟΣΙΟ
ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ
ΔΕΗ
ΤΥΔΚΥ Κοινοτ. Υπαλ.
ΤΣΑΥ
ΟΤΕ
ΤΑΣ (Συμβολαιογράφων)
OAEE
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Αρχηγείο Αεροπορίας ( ΓΕΑ)
Αρχηγείο Ναυτικού (ΓΕΝ)
Αρχηγείο Στρατού (ΓΕΣ)
Υπ. Εμπορ. Ναυτιλίας (ΥΕΝ)
ΟΓΑ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΑΘΗΝΩΝ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΤΣΜΕΔΕ
ΤΥΔΕ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ…………………201
Ο ΠΑΡΑΛΑΒΩΝ

Δεν υπαρχουν σχολια ακομα

Γινεται ο πρωτος που θα σχολιασει

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.