Αθήνα,17/9/2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   Ευρεία σύσκεψη για το μείζον πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου , την συμμετοχή... Συνάντηση του ΠΦΣ με φαρμακευτικές εταιρίες για τις ελλείψεις φαρμάκων

 

Αθήνα,17/9/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ευρεία σύσκεψη για το μείζον πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου , την συμμετοχή του ΕΟΦ, του ΣΦΕΕ,  της ΟΣΦΕ  και ανωτέρων στελεχών  Φαρμακευτικών Εταιρειών.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Απόστολος Βαλτάς  «επιτακτικό αίτημα του κλάδου είναι οι Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις να δεσμευτούν ότι θα καλύπτουν το σύνολο των πραγματικών αναγκών των φαρμακείων στα ελλειπτικά φάρμακα.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα αναλάβει να διασφαλίσει ότι η επάρκεια αυτή δεν θα χαθεί στους «διαδρόμους» των παράλληλων εξαγωγών , αλλά θα φθάνει στον πάγκο των φαρμακοποιών και στην εκτέλεση των συνταγών των ασθενών τους».

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Δημήτρης Φιλίππου παρεμβαίνοντας ανέφερε  ότι ο ΕΟΦ βρίσκεται σε συνεργασία με τον ΠΦΣ για την επίλυση του προβλήματος.

Στην σύσκεψη τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου που επεσήμανε πώς οι εταιρείες φροντίζουν για τον επαρκή εφοδιασμό της αγοράς και ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο να εξευρεθεί το στοιχείο των μη εκτελεσμένων συνταγών.

Ο πρόεδρος της ΟΣΦΕ κ. Σταύρος Μπελώνης αναφέρθηκε στα «χαλαρά» κριτήρια αδειοδότησης των φαρμακαποθηκών και ζήτησε τον ακριβή προσδιορισμό από τον ΕΟΦ του ελλειπτικού φαρμάκου .

Ο κ. Βαλτάς  τόνισε ότι ο ΠΦΣ θα συνεχίσει να παίρνει πρωτοβουλίες για το θέμα  και  ότι παρόμοια συνάντηση θα γίνει άμεσα και με τους εκπροσώπους των Φαρμακαποθηκών  (ιδιωτικών και συνεταιριστικών ).

Ο κύκλος των συναντήσεων όπως άλλωστε θεωρεί αναγκαίο και ο πρόεδρος του ΕΟΦ θα κορυφωθεί με συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και με την συμμετοχή του Υπουργείου Υγείας   προκειμένου να εξαλειφθεί το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην ελληνική αγορά και ταλαιπωρεί τόσο τους ασθενείς όσο και τους φαρμακοποιούς .

Εκ μέρους του ΣΦΕΕ παραβρέθηκαν επίσης οι κ.κ. Κωνσταντίνος Παναγούλιας, Μάριος  Κοσμίδης , Μιχάλης Χειμώνας, από τον ΕΟΦ η κυρία Παντελία Γκούρα. Από τις εταιρείες η κυρία Κατερίνα Κατωπόδη  (ASTELLAS), η κυρία Σταυρούλα  Κοτταρίνου και οι κ.κ. Μιχάλης Μιχαλούτσος (MERCK- MSD) , Νίκος  Σκονδρέας (NOVARTIS), Παύλος Παπαδάτος (SERVIER), Χάρης Σεφεριάδης (LEO), Γ. Βσιλόπουλος (GALENICA) , Γιώργος Καλομοίρης  (TAKEDA), Δημ. Λε Μπολόκ , Φίλιππος Μουχελής (SANOFI).

Από τον ΠΦΣ συμμετείχαν  οι κ.κ. Σερ. Ζήκας, Ιωαν. Δαγρές , Στ. Καλογερόπουλος, Τάκης  Φράγκος,  Αθαν. Κουτσούκης, , Κων. Κούβαρης Αθαν Παπαθανάσης  και Νίκος Φουτούλης.