Εφ΄ όλης της ύλης ήταν η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας  με την συμμετοχή σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και όλων...
[post-date]

Εφ΄ όλης της ύλης ήταν η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας  με την συμμετοχή σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του  Φαρμάκου.

 

 

 

Από πλευράς Υπουργείου μετείχαν ο Υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης, οι Υφυπουργοί κ. Αντώνης Μπέζας και η κυρία Ζέτα Μακρή οι γενικοί γραμματείς κ. Πελ. Καλλίρης και Χριστίνα Παπανικολάου, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημ. Κοντός, η αντιπρόεδρος του ΕΟΦ κυρία Μαρία Σκουρολιάκου και αντιπροσωπείες από τον ΣΦΕΕ , τον ΠΦΣ, την ΠΕΦ και  τους Φαρμακαποθηκαρίους.

 

 

Ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι σκοπός της συνάντησης είναι να μην ξεπεράσει για φέτος η φαρμακευτική δαπάνη το όριο των 2,37 δις έτσι ώστε να  μπορέσει να στηρίξει το αίτημα προς την Τρόικα να περιοριστεί στα 2,2 δις και να μην πέσει στο 1,9 δις όπως προβλέπει το αναθεωρημένο μνημόνιο για το 2014.

 

 

 

Ο υπουργός έθεσε στο τραπέζι όλα τα ενδεχόμενα μέτρα που έχουν ληφθεί ή μπορεί να ληφθουν, όπως  clawback, rebate, αύξηση συνταγογράφησης γενοσήμων,  αλλαγή τρόπου διάθεση ΦΥΚ και ΜΥΣΥΦΑ , ποσοστό κέρδους φαρμακείων κλπ .

 

 

 

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης αφού πήρε τον λόγο έκανε τις εξής επισημάνσεις όσον αφορά :

 

·         Tην φαρμακευτική δαπάνη. Το πλαφόν των 2,37 δις είναι ήδη χαμηλό. «Κάθε περαιτέρω αναθεώρηση προς τα κάτω οδηγεί σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης και πλέον δεν μπορούμε να μιλάμε για φαρμακευτική περίθαλψη», τόνισε χαρακτηριστικά

 

·         Το ποσοστό κέρδους. Με τις οριζόντιες μειώσεις , το rebate και τις περικοπές στις χορηγήσεις φαρμάκων , το μειωμένο ποσοστό κέρδους που αυθαίρετα είχε τεθεί στο Μνημόνιο του 2010, έχει επιτευχθεί. « Οι φαρμακοποιοί έχουν δώσει το αίμα τους» , δήλωσε.

 

Επιπλέον δε στο Μνημόνιο αναφέρεται ότι η μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών μαζί με άλλα μέτρα όπως το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων , το πλαφόν ανά ιατρό και ανά φάρμακο κλπ, θα εξεταστούν ως πρόσθετα εργαλεία μείωσης της δαπάνης στην περίπτωση που αυτή τεθεί εκτός  στόχων. Όμως είναι ήδη εντος στόχων και τείνει μειούμενη με έντονους ρυθμούς από μήνα σε μήνα.

 

·         Με τη δήλωση της Γαλλίδας Υπουργού Υγείας απάντησε ο πρόεδρος του ΠΦΣ στις σκέψεις για τα ΜΥΣΥΦΑ. Η Γαλλίδα αξιωματούχος είπε ότι «ο στόχος δεν είναι να αυξήσουμε τις πωλήσεις των ΜΥΣΥΦΑ αλλά να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια χορήγησης τους.»

 

Ο κ. Θεοδοσιάδης υπενθύμισε ότι η θέση της Κυβέρνησης όπως εκφράστηκε επισήμως από τον πρώην υπουργό υγείας κ. Λυκουρέντζο, είναι ότι τα ΜΥΣΥΦΑ είναι φάρμακα , ως τέτοια αντιμετωπίζονται και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για οποιαδήποτε άλλη συζήτηση.

 

Επίσης ανέφερε παραδείγματα όπου η ταυτόχρονη χορήγηση πχ αποσυμφορητικών ή αντιόξινων και  καρδιολογικών, ή αντιϋπερτασικών ή αντιπηκτικών φαρμάκων στην καλύτερη των περιπτώσεων καταργούν την αγωγή ή ακόμη χειρότερα εγκυμονούν κινδύνους για τους ασθενείς. Επομένως η χορήγηση τους πρέπει να γίνεται μόνον από επιστήμονες και όχι από μη ειδικούς και με αλόγιστο τρόπο. 

 

·         Την χορήγηση ΦΥΚ (ν. 3816). Ο ΠΦΣ κατέθεσε γραπτή πρόταση για την διάθεση των σκευασμάτων του καταλόγου 1Β από τα φαρμακεία.

 

·         Ως προς τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ ο πρόεδρος του ΠΦΣ επεσήμανε ότι η μόνη Κοινοτική Οδηγία που δεν εφαρμόζεται, είναι αυτή που επιβάλλει τις πληρωμές εντός 60 ημερών. Απαίτησε δε την επιτάχυνση των τρεχουσών πληρωμών  ώστε να φτάσουν το χρονικό όριο των 60 ημερών και να ορισθούν τακτές ημερομηνίες έτσι ώστε τα φαρμακεία να κάνουν τον οικονομικό προγραμματισμό τους.

 

·         Ως προς τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ετών 2010 -2012, ο κ Θεοδοσιάδης τόνισε πως « η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει δείξει ότι τα υπάρχοντα γραφειοκρατικά εμπόδια μπορούν να ξεπερασθούν μόνο με νέο νόμο που θα παρακάμπτει αυτές τις δυσκολίες. Κάθε άλλη προσπάθεια δεν θα έχει αποτέλεσμα λογω της διάλυσης των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ». Για τον σκοπό προγραμματίσθηκαν δυο συναντήσεις που θα γίνουν μέσα στις επόμενες ημέρες.

 

·           Αίσθηση έκανε η δήλωση του προέδρου κ. Θεοδοσιάδη σχετικά με φαρμακαποθήκες που προσπαθούν να υφαρπάξουν φαρμακεία. «Απευθύνομαι προς όλους εκείνους  που απεργάζονται  ανάλογες  μεθοδεύσεις  και δημοσίως τους ενημερώνω ότι «έχουσιν γνώσιν οι φύλακες», είπε ο κ. Θεοδοσιάδης (δείτε την σχετική δήλωση ΕΔΩ)

 

Ο υπουργός υγείας ακούγοντας την καταγγελία αυτή διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει κάτι τέτοιο.

 

Τέλος στην συνάντηση αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής που θα εξετάσει όλα τα μέτρα που ενδεχομένως θα ληφθούν ενόψει των μελλοντικών διαπραγματεύσεων με την Τρόικα και  η οποία θα αποτελείται από τρείς  εκπροσώπους του Υπουργείου Υγείας και από έναν  εκπρόσωπο από κάθε  φορέα . Τον ΠΦΣ θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

 

 

Δεν υπαρχουν σχολια ακομα

Γινεται ο πρωτος που θα σχολιασει

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.